Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yenidoğan bebek banyosu, her zaman annelerin kafasını karıştıran bir aktivitedir. İlk banyonun ne zaman ve nasıl yaptırılacağı konusunda çeşitli görüşler ve uygulamalar söz konusu. Hassas olan bebek cildi, göbek kordonu ve onun banyoya hazır olup olmadığı konuları gerçekten önemli meseleler.

Bebekler dünyaya geldikten sonra, hastanede hemşireler tarafından silinirler. Çünkü bebekler gözlerini dünyaya ilk açtıkları zaman banyo yapmaya hazır değillerdir. Annenin onun kokusunu alması da oldukça önemlidir. Peki ya hastaneden çıktıktan sonra anneler bebeklerinin temizliğini nasıl yapmalı?

Yenidoğan Bebekler Ne Zaman Yıkanmalı?

Hastane çıkışı bebeğin yıkanması gerektiğini düşünen anneler, doğumdan 8-12 saat sonra banyo işlemini gerçekleştirebilirler. Ama onların temizlenmesi, yetişkinlerin banyo yapma mantığından çok daha farklı olacaktır. Çünkü bebeklerin göbek kordonları suyla temasından çok çabuk enfeksiyon kapabilir. Ayrıca dünyaya yeni gelmiş bebeğin, çevresine dahi adapte olmadan sular içinde kalması onun çok korkmasına sebep olabilir. Bu yüzden bebekler, yumuşak bir banyo süngeri ya da ıslak havlularla silinirler. Tam anlamıyla bir banyo işlemi genellikle bebeğin göbek kordonu düştükten sonra (doğumdan 5-15 gün sonra) gerçekleşir. 

Silerek Banyo Yaptırmanın İncelikleri

Peki, silerek banyoyu nasıl yaptırabilirsiniz? Bu işlem gayet kolay fakat ilk denemenizde size yardımcı olması amacıyla bir yardımcınızın olması gerekebilir. Banyo esnasında bebeğinizin huzurlu olması için karnı tok olmalı. Fakat eğer yemek yedikten hemen sonra banyo yaptırırsanız sürekli kusabilir. Bunun için banyo yaptırma işlemi yemekten 1 saat sonra gerçekleştirilebilir. Oda sıcaklığını ayarlayıp, su sıcaklığını dirseğinizle kontrol ettikten sonra (bebek banyosu su sıcaklığının 32-35 derece olması yeterli) yenidoğan bebeğinizin banyosuna başlayabilirsiniz. Banyo yaptırırken şu aşamaları dikkate alabilirsiniz;

  • Önce yüzünü, ılık suya batırılmış bir pamuk ya da yumuşak bir havluyla gözlerinin etrafından başlayarak temizleyin. Daha sonra burun çevresini, yanaklarını, alın ve kulaklarını da aynı şekilde silin.
  • Bebeğinizin saç temizliği için sudan bol bol yararlanabilirsiniz. Ancak suyun yüzüne gelmesine izin vermemek için sırtüstü yatan bebeğinizin başını ensesinden destekleyerek hafifçe kaldırıp, arkaya doğru hafif hafif ıslatabilirsiniz. Bebek şampuanı ile saçını köpürttükten sonra, yine aynı şekilde durulayabilirsiniz. 
  • Vücudunun temizliği için ılık suya bastırılan ve köpürtülen banyo süngeri ya da havluları tercih edebilirsiniz. Masaj yaparak hafif dokunuşlarla ve mutlaka kordon bağından uzak durarak vücudunu temizleyebilir, yine bol ıslatılmış temiz bir havluyla vücudunu durulayıp, kurulayabilirsiniz.