Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Sevim Hemşire Anlatıyor: Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebeklerin her gelişim evresi ebeveynler tarafından heyecanla beklenir… Bunların başında ise bebeğim ne zaman yürür acaba sorusu gelir. O ilk adımı attığı an anne babalar için çok önemli ve heyecan vericidir. Şimdi hem bebeğinizin yürümesi, hem de yürümesini desteklemek için neler yapabilirsiniz detaylıca açıklayalım.

Zamanında doğan bebeğiniz 3.ayda başını tuttuysa, 6-7 ayda dönmeye başladıysa ve 8.ayda desteksiz oturabiliyorsa telaş yapmayın. Eğer bunlar olmadıysa mutlaka doktorunuza danışın.

Bebeklerde emekleme başladıktan sonra artık anne babalarda bebeğim ne zaman yürür merakı başlar…  Ama bu her zaman sıralı gerçekleşmez. 
Bazı bebekler emeklemeden yürür ya da yürüdükten sonra da emekleyebilir. Her bebeğin gelişim evresi farklıdır ve diğer bebeklerle kesinlikle kıyaslanmamalıdır. Bebeğim ne zaman yürür diye merak eden annelerimiz için aşağıdaki açıklamalar rahatlatıcı olacaktır.

Bebekler ne zaman yürümeye başlar?


Bebeklerde normalde yürüme yaşı 12-18 ay aralığındadır ama bazı bebekler 12. aydan erken de yürüyebilir.
Erken ya da geç yürümesi zekayla ilgili değil, kaba motor gelişimi ile ilgilidir ve her bebekte farklılık gösterir.
Daha yürümeye başlamayan bebekler, kollarından, ellerinden tutulup yürütülmeye çalışılmamalıdır, bu bebeğin omurgasına zarar verebilir…


Desteksiz oturan, emekleyen ve tutunarak ayağa kalkan bebeklerin artık yürüme zamanı yaklaştı demektir. Özellikle birkaç saniye ayakta dengede duruyorsa her an yürümeye başlayabilir, ilk adımın heyecanını yaşarsınız.
Bazen çok kilolu ya da çok hızlı emekleyen bebeklerin yürüme zamanı biraz daha geç olabilir.
Bu bebekler yürümeye teşvik edilmelidir.
Sevdiği oyuncakları, ilgisini çeken nesneleri biraz ilerde tutup ilgisini o yöne çekip, size doğru yani oyuncaklara doğru gelmesini teşvik edebilirsiniz.

Bebek yürümeye başladığında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Bebek yürümeye başladığı zaman düşebilir. Düştüğü zaman panik yapıp, korkutmamalı, sakin yaklaşılmalıdır. Sevgiyle takdir edilmeli, sabırlı olunmalıdır.
  • Evde ayağına ayakkabı, bol ve takılıp düşeceği kıyafetler giydirilmemeli, rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Özellikle ayağının takılıp düşeceği halı, kilim veya eşyalar kaldırılmalı. Ev güvenliği sağlanmalıdır.
  • Bebeklerin en çok mikrop aldığı dönem yürüme dönemidir. Çünkü artık çok daha fazla yere ulaşıp, dokunabilir. Evin ve zemin hijyeni sağlanmalı, kimyasal temizleyiciler kullanılmamalıdır. Bu dönemde beslenmesi de çok önemlidir. Bağışıklığını desteklemeniz her zamankinden daha çok önem taşır.

Bebeğinizin ilk adımından sonra, peşinde koşacağınız heyecanlı günler sizi bekliyor.

Eğer bebeğiniz 18 ayı geçtiği halde hala yürüyemiyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Sevim Kuruçay Çam

Ebe/Uzman Bebek Hemşiresi