Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Otizm Tedavisinde Erken Tanının Önemi

Otistik çocuklarda, sinir hücreleri arasında kurulan bağlantılar, diğer çocuklara göre sayıca daha azdır ve sağlıksızdır. Erken tanı konulan olgularda tedavi daha yüz güldürücü olduğu için çok önemlidir.

Farklı tedavi şekilleri, alternatif yöntemler ve yeni buluşlar anne-babaların en büyük umududur. Ancak şu bir gerçektir ki otizmin tedavisinde başta gelen en etkili yöntemlerden biri eğitimdir.

Otizmin erken tanınması için en önemli belirtiler

Genellikle çocuk konuşmaya başlamadığı için aileler bu durumu fark eder. Bu da yaklaşık 3 yaşında fark edilmesine neden olur. Ancak öncesinde de bazı otistik eğilimler anlaşılabilir.

  • Çocuk, göz temasından kaçınır.
  • Sosyal gülümseme olmaz.
  • Çocuk işaret etmez, işaret edilen yöne bakmaz.
  • Çoğumuzun kullandığı jestleri kullanmaz.
  • Yaşıtları gibi iletişim kurmak yerine yalnız kalmayı tercih eder, ilişki kurmak istemez ve insanlardan kaçar.

Fark edilen bu eğilimler sayesinde erken yaşta alınan eğitim\psikoterapi, çocuğun tam olarak içine kapanmasını engelleyebilir. Bu nedenle erken tanı önemlidir.

Otizm tanısının 3 yaşından önce konması önemli!

Otizmin tanısının özellikle 3 yaşından önce konması ve gerekli eğitimlere başlanması; çocuğun öz bakım becerilerini geliştirmesi, toplum içinde yer alması ve eğitimine devam etmesinin sağlanması bakımından çok büyük önem taşır. 

Eğitimle gelişme kaydedilir!

Otizm tanısı ne kadar erken konursa o kadar gelişme kaydedilir ama mesela 2 yaşında eğitime başlayan otistik bir çocuğun, ortalama 2-5 yıl arası yoğunlaştırılmış eğitim alması durumunda konuşma ve diğer akademik becerilerde yaşıtlarına yakın bir gelişim gösterdikleri uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Otizm eğitiminde bunlara dikkat!

  • Bireysel eğitime önem verin ve kesinlikle çocuğunuzun eğitimini aksatmayın.
  • Okul öncesi eğitimden faydalandırın.
  • Çocuğunuzu sosyal ortamlara sokun.
  • Çok fazla doktor ya da eğitimci değiştirmeyin. Ve eğitimciyle iş birliği yapın.
  • Diğer yaşıtlarıyla beraber kaynaştırma eğitimleri almasını sağlayın.
  • Eğitiminde yeni yöntemleri takip edin.

Aileler sabırlı olmalı!

Otizm tedavisinin uzun süreli, yavaş ilerleyebilen bir tedavi olduğu ailelere mutlaka açıklanmalıdır. Otizm, yaşam boyu süren bir bozukluktur ve bu nedenle tam olarak iyileşme yapılan araştırmalara göre mümkün değildir. Ancak; bireyin toplumla kaynaşması, aile ve sosyal yaşama uyum sağlaması, okulda arkadaşlarına ayak uydurması, yaşamsal faaliyetlerini geliştirmesi gibi olumlu gelişmeler söz konusu olabilir.

Yapılan araştırmalar, özellikleri hangi düzeyde olursa olsun her otistik çocukta; erken tanı ve erken yoğun tedavinin olumlu etkisini kanıtlamıştır.