Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Lanugo: Nedir ve Bebeklerde Neden Var?

Kucağınıza yeni doğmuş bir bebeği aldığınızda, vücudunun üzerinde yumuşak ince bir tüy tabakası olduğunu fark edebilirsiniz. Lanugo olarak bilinen bu tüyler avuç içleri, dudaklar ve ayak tabanları dışında bebeğin vücudunun her yerinde bulunabilir. Siz de özelikle sırt ve omuzlarda bulunan bu tüylerin yeni doğan bebeğinizde olduğunu görürseniz endişelenmeyin. Çünkü bu ince tüyler genellikle birkaç hafta içinde dökülüp kaybolacak. Peki lanugonun bebeğinizde neden oluştuğunu merak ediyor musunuz? İşte ‘Lanugo nedir ve bebeklerde neden var?’ sorusuyla ilgili tüm bilgilerde bu yazımızda...

Lanugo nedir?

Bebeklerin ilk saçı olarak adlandırılan lanugo, fetüslerde ve yeni doğanlarda sıklıkla görülen ince, yumuşak, pigmentsiz tüylerdir. Bebeğin vücudunun her yerinde, çoğunlukla da sırt ve omuzlarda büyüyen bu tüyler, anne karnındaki bebekte hamileliğin dördüncü veya beşinci ayı civarında gelişir. Genellikle hamileliğin yedinci veya sekizinci ayı civarında dökülür. Ancak bazı bebeklerde doğumdan haftalar sonra da dökülebilir. Doğumda lanugo prematüre bebeklerde daha sık görülür. Prematürelerde daha fazla olan bu tüyler, zamanla kendiliğinden dökülerek kaybolur.

Dudaklar, avuç içi ve ayak tabanları kıl köklerinin bulunmadığı alanlardır. Bebeklerin özellikle sırt ve omuzlarında belirgin olan ince tüyler, yaklaşık 33 ila 36. gebelik haftalarında dökülür, daha sonra amniyotik sıvıya karışır.

Bebeklerde neden lanugo oluşur?

Lanugo, bebeğin anne karnındaki gelişiminin önemli bir parçası olarak kabul edilir. Bebeklerin cildinin korunmasında ve rahimde sıcak tutulmasında önemli bir rol oynar.

Bebekler hamilelik dönemi boyunca amniyotik sıvıyla dolu bir kesenin içinde büyür ve gelişir. Burada bebeğin cildini amniyotik sıvıdan koruyan verniks adı verilen mumsu, peynir benzeri bir madde bulunur. Verniks, yenidoğanların cildini koruyan, su kaybını önleyen, termoregülasyonda önemli rol oynayan ve doğuştan gelen bağışıklığa katkıda bulunan viskoz beyaz örtüdür. Ayrıca bebeğin cildinin rahimde sürtünmesini önler. Bebeği cildinin korunmasına yardımcı olan bir diğer destekçi de lanugodur. Lanugonun olmaması verniksin bebeğin cildine yapışık kalmasını engelleyerek, onu anne karnında çevresindeki zararlı maddelerden koruyamayabilirdi.

Lanugo verniksin bebeğin cildine yapışmasını kolaylaştırır. Verniks lanugo tarafından yerinde tutulduğunda vücudun yalıtılmasına ve cildin korunmasına yardımcı olur. Lanugo ayrıca bebeğin sıcak kalmasını sağlayarak vücut ısısını düzenler.

Lanugonun bir diğer faydası da bebeğin büyümesine yardımcı olmasıdır. Lanugo kılları hareket ettiğinde bebeğin duyusal reseptörlerine titreşimler gönderir. Bu reseptörler bebeğin büyümesini uyarır. Lanugo anne karnındaki bebekte hamilelik döneminin sonuna doğru döküldüğünde uyarım durabilir ve bebeğin büyümesi yavaşlatabilir.

Bütün bebekler lanugo ile mi doğar?

Laguno bebeklerde 16 ila 20. gebelik haftaları arasında gelişir. Genellikle de anne karnındaki bebeklerde doğumdan önce dökülür. Ancak bazı yeni doğanların vücudunda hala lanugo bulunabilir. Özellikle de 37. gebelik haftasından önce prematüre doğan bebeklerde lanugo görülebilir. Prematüre bebeklerin lanugoya sahip olma olasılığı, zamanında doğan bebeklere göre daha yüksektir. Bebeğin lanugo ile doğması ve vücudunda bulunması normal kabul edilen bir durumdur. Bebeğiniz lanugo ile doğduysa birkaç hafta içinde düşerek kendiliğinden kaybolacaktır.

 

Lanugo neye benziyor?

Lanugo kılları yumuşak, ince ve tüy gibidir. Bebeğiniz lanugo kıllarıyla doğduysa, narin bir tüy tabakasıyla kaplanmış gibi görünebilir. Lanugo avuç içi, dudaklar, cinsel organlar, tırnaklar ve ayak tabanları dışında her yerde büyüyebilir. Lanugoyu bebeğinizin sırtında, omuzlarında veya kuyruk kemiğinde daha çok görebilirsiniz.

 

Lanugo'nun düşmesi ne kadar sürer?

Doğmamış bebeklerin çoğu, doğumdan kısa bir süre önce vücudundaki lanugoyu döker. Zamanında doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 30'u bir miktar lanugo ile doğar. Kaybolması birkaç hafta sürebilir.

Bebeğiniz lanugoyu döktükten sonra, ince, şeftali tüyüne benzeyen vellus saçları gelişir. Vellus kılı, yetişkin kılı büyüyene kadar sıcaklığı düzenlemeye yardımcı olmaya devam eder. Bebeğinizin vücudundaki tüylerle ilgili herhangi bir sorunuz varsa çocuğunuzun çocuk doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Yenidoğan döneminde bebeğinizle ilgili aklınızda birçok soru işareti bulunabilir. Bunlarla ilgili detaylı bilgileri Yenidoğan Bebek Gelişimi başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar