Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte K Vitamini

Hamilelikte K vitamini kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir. Vücudunuz fazla K vitamini rezervlerini karaciğerde muhafaza eder, bu nedenle az miktarda tüketilmesi gerekir. Gebelikte K vitamini tüketimi, bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimini destekler. Eğer bebek anne karnındayken yeterli K vitamini alamıyorsa, doğumdan sonra nadir görülen bir kanama bozukluğu meydana gelebilir. Bu nedenle hamilelerin, gebelikte K vitamini takviyesi hangi besinlerle sağlanabileceğini ve hamilelikte K vitamini eksikliği belirtilerinin neden olduğunu öğrenmesi önemlidir. Siz de ‘Gebelikte K vitaminine ne zaman başlanır?’, ‘Hamilelikte K vitamini eksikliğinin bebeğe zararları nelerdir?’ gibi birçok sorusunun cevabı hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte K vitamininin önemi

K vitamininin, en önemli görevlerinden biri vücudun kalsiyum dengesini düzenlemesidir. Gebelikte K vitamini tüketimi, anne adayının gebelik süresince kemiklerindeki kalsiyum rezervini tüketmemesini sağlar. Gerektiğinde gebelikte k vitamini takviyesi, anne adayının kemik erimesi başta olmak üzere birçok iskelet sistemi rahatsızlığı yaşamasını engelleyebilir. Aynı zamanda kandaki kalsiyumun kemiklere geçmesini sağlayarak kanda ve böbreklerde kalsiyum birikmesini engeller. Bu da annenin iskelet sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. 

Hamilelikte K vitamininin bir diğer önemi, doğum sırasında kanamanın durdurulmasını kolaylaştırmasıdır. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlayan protrombin üretimini artırır. Böylece doğum esnasında herhangi bir tıbbi müdahalede kanamanın kısa sürede durmasını kolaylaştırıp iyileşme sürecini hızlandırır. 

Doğumda K vitamini neden yapılır?

Gebelikte K vitamini tüketimi, anne adayı gibi bebeğin de hareket sistemi ve dolaşım sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekler. Vücutta kanın pıhtılaşmasına ve kanamanın durmasına yardımcı olan çok önemli bir vitamin olan K vitamini, ülkemizde olduğu gibi dünyada da yaygın olarak yenidoğan bebeklere uygulanmaktadır. Bunun nedeni bebeklerin düşük seviyelerde K vitamini ile doğmaları ve bağırsaklarında kendi başlarına K vitamini üretmek için yeterli bakterinin bulunmamasıdır.

Bebek doğduğunda, kanın pıhtılaşması için yeterli K vitaminine ihtiyacı vardır. Bazı bebekler düşük K vitamini ile doğar. Bu nedenle, ciddi kanama riskini en aza indirmek için tüm bebeklere doğumdan sonra K vitamini verilmesi önerilir.

Ek gıdaya geçişin olduğu 6. aya kadar, bebekler doğal olarak yeterli miktarda üretilmiş K vitamini alamaz. Düşük K vitamini seviyesi ile doğan bebekler, ilk 6 ay boyunca yenidoğan hemorajik (kanama) hastalığı (YHH) riski altındadır. Bu riski ortadan kaldırmak için ise dünyada yeni doğanlara K vitamini yapılması önerilir. 1961 yılından beri yenidoğan kanaması riskini önlemek için kullanılan K vitamini iğnesi, güvenli ve bebek için gereklidir.

Hamilelikte K vitamini ne zaman alınmalıdır?

K vitamini eksikliği, genel yetişkinler arasında son derece nadirdir. Yetişkinlerin vücut ağırlıklarının her bir kilogramı için günde yaklaşık 1 mikrogram K vitaminine ihtiyaç vardır. Günde 1 mg veya daha az K vitamini takviyesi almak herhangi bir zarara neden olmaz. Ancak bu vitaminin çok fazla tüketilmesi zararlı olabilir. 

Hamilelik sırasında ekstra K vitaminine ihtiyaç duyulmamasına rağmen, K vitamini eksikliği olan hamile kadınların doğum öncesi vitamin rejimlerine K vitamini takviyeleri eklemeleri gerekebilir. Yetersiz beslenme ve sindirim bozuklukları, gebelikte K vitamini eksikliğine yol açabilir. Bazı ilaçların alınması da bu temel besinin emilimini engelleyebilir ve eksikliğine neden olabilir. Hamileliğin özellikle üçüncü trimesterine girerken, yeterli miktarda K vitamini alındığından emin olmak önemlidir.

Gebelikte K vitamini ne zaman başlanmalıdır?

Hamile olan ve bazı ilaçlar kullanan kadınların bebeklerinde K vitamini eksikliği riski olabilir.  Hamilelikte K vitamini eksikliğinde, doktor onayı ve yönlendirmesiyle, anne adayı 36. haftadan doğuma kadar K vitamini alabilir. Gebelikte K vitamini desteğiyle ilgili en doğru kararı bir sağlık uzmanı verecektir.

Hamilelikte K vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

K vitamini, vücutta kanın pıhtılaşmasına ve kanamanın durmasına yardımcı olan önemli bir vitamindir. K vitamini kan pıhtılaşmasına yardımcı olur ve ciddi kanamaları önler.  Yetişkinler için vücudun sağladığı K vitamininin çoğu, gıdalardan ve bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerden gelir. Ancak bazen K vitaminin eksikliğinin geliştiği durumlar olabilir. Hamilelikte K vitamini eksikliği ile birlikte pıhtılaşma için gerekli olan kan proteinlerinin üretimi bozulabilir. Böylece pıhtılaşma bozuklukları, olağan dışı ve aşırı kanamalar ortaya çıkabilir.

K vitamini eksikliğinde görülen en önemli belirti, aşırı kanamadır. Vücutta kesilen veya yaralanan bir bölgede kanın pıhtılaşmasının gecikmesine bağlı olarak aşırı kanama görülebilir. Hatta vücudun herhangi bir yerinde yara veya kesik olmadan nedensiz kanamalar da olabilir. Bunun haricinde K vitamini eksikliğinde kolayca morarma, tırnakların altında görünen küçük kan pıhtıları, katran benzeri koyu siyah veya kan içeren dışkı da belirti olarak görülebilir.

Hamileler hangi K vitamini kullanmalıdır?

Hamilelik döneminde K vitaminin vücutta normal seviyelerde olması önemlidir. Ancak hamilelerde hangi K vitamini kullanılmalı? sorusunun en iyi cevabını doktor verecektir. Gebelikte K vitamini takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve kişiye uygun K vitamini eksikliği tedavisi yapılmalıdır. Yüksek dozda ve bilinçsizce kullanılan K vitamini ilaçları olumsuz etki oluşturabilir. K vitamini kullanımının, doktor tavsiyesi doğrultusunda, yapılan testler ile gerekli dozlar belirlenerek uygulanması gerekir. Doktor önerisi olmadan vitamin kullanımının vücut için zararlı olacağı unutulmamalıdır.

Gebelikte K vitamini şart mıdır?

Bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar K vitamini gibi besinleri emme yeteneğini etkileyebilir. K vitamini eksikliği belirtileri varsa, gebelikte K vitaminini takviye şeklinde almak gerekebilir. K vitamini eksikliğiyle ilgili anne adayının bir endişesi varsa, doktora danışarak yönlendirmesine bağlı olarak, gebelikte K vitamini tavsiyesi alabilir.

Hamilelikte multivitamin kaç ay kullanılır?

Dengeli ve sağlıklı bir hamilelik diyeti, hem anne adayı hem de bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm K vitaminini alabilmesini sağlayabilir. K vitamini açısından zengin gıdaların besin içeriği piştiğinde azalmaz ve vücutta ihtiyaç olduğunda hazır olarak karaciğerde depolanır. Hamilelikte K Vitaminini yeterince alamama riski varsa, ek takviye gerekebilir. 

K vitamininin fazla miktarları kanın incelmesine neden olabileceğinden, doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe, K vitamini takviyesi almamaya özen göstermelisiniz. Hamilelik diyetinize multivitamin olarak yeni takviyeler eklemek ve ne kadar süre kullanacağınızı öğrenmek için doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Gebelikte K Vitamini kullanımı nasıl olmalıdır?

K vitamini bağırsaklarda yer alan yararlı bakteriler tarafından üretilebilen önemli bir vitamin çeşididir. K Vitamini ihtiyacını karşılamak için dışarıdan alınan besinlerle destekleme yapabilirsiniz. Sentetik K Vitamini toksik olabileceğinden takviyeler yerine, K Vitamini içeren besinler tüketmeniz önerilir.

K vitamini içeren besinler

  • Brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler

  • Sebze yağları, soya yağı

  • Yumurta

  • Yağsız et

  • Süt ürünleri

K Vitamini içeren atıştırmalık tarif önerileri

  • Ispanak ve peynirli dürüm

  • Lahana salatası

  • Izgara tavuklu ıspanak salatası

  • Süt bazlı, bir kaşık yoğurt içeren meyveli içecek

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

 

Kaynaklar