Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmanın 10 Yolu

Gaz sancısı normal bir insan için bile oldukça zor bir durumken, hamilelikte gaz sancısı, şişkinlik ve karın ağrısı bazen başa çıkılmaz bir hal alabilir. Hamilelikte gaz problemi; hamilelik hormonuna (progesteron) bağlı olarak sindirim sistemindeki değişiklikten ve genişleyen rahmin bağırsaklara ve mideye yaptığı baskıdan kaynaklanır. Hatta karın içinde artan basınç nedeniyle bazen istemsiz gaz çıkışına da neden olabilir.

Hamilelikte gaz sancısı ne zaman başlar?

Gaz sancısı herkesin her zaman yaşayabileceği bir durum olmakla birlikte, hamilelerde günlük hayatı etkileyen can sıkıcı bir probleme dönüşebilir. Çoğu hamile kadın, özellikle ilk aylarda gaz sanıcısından şikâyet eder. Ancak gaz sancısının sebep olduğu durumları bildiğiniz sürece endişe etmenize gerek yok.

Hamilelikte gaz sancısı belirtileri

Karın ve bağırsak bölgesinde yaşanan rahatsızlık hissi, şişkinlik ve gaz çıkarma isteği, gaz sancısının habercisidir. Bu durumlarda gaz sancısına karşı önlem alınmaya başlanmalı, anne ve bebek için rahat bir ortam sağlanmalıdır. Stresten uzak olmak, ılık bir duş almak ve ayakları havaya kaldırarak uzanmak anne ve bebeğe daha iyi hissettirecektir.

Hamilelikte gaz sancısı kasık ağrısı yapar mı?

Hamilelik döneminde, çoğu kadın normal olan bir takım ağrılar yaşar. Değişen metabolizma nedeniyle yaşanabilecek gaz, şişkinlik ve rahatsızlık hisleri, karın ve kasık bölgesinde de ağrıya sebep olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde yenilen yiyeceklerin sağlıklı ve daha taze ürünler olmasına özen gösterilmelidir.

Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi?

Çeşitli yiyecek - içeceklerden ve hareketsizlikten kaynaklanan gaz sancısı probleminde annelerin en merak ettiği şey, gaz sancısının bebeği etkileyip etkilemediğidir. Gerçek şu ki, bebeğin bağırsakları anne karnında gelişimini tamamlayamaz. Yani bebek doğduktan sonra bağırsak gelişimi devam eder. Bu nedenle annenin hamilelikte yaşadığı gaz sancısı bebeği etkilemez.

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?   

Hamilelikte gaz sancısı yaşayanlar için gaz problemini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa bile, sancıları hafifletmek mümkün.

1.     Gaz yapan yiyeceklerden uzak durun. Brüksel lahana, brokoli, karnabahar, soğan, fasulye gibi gıdalar, karbonhidratlı içecekler ve meyve suları, erik, armut, şeftali gibi bazı meyveler, süt ve süt ürünleri gaz yapan gıdalar arasındadır.

2.     Her gıda herkeste aynı etkiyi göstermez. Size gaz yapan bir yiyecek başka bir kişide gaz sancısına neden olmayabilir. Bu nedenle yediğiniz besinleri not edin ve ne yedikten sonra gaz problemi yaşadığınızdan emin olun.

3.     Yağlı ve kızarmış yiyeceklerin tüketiminden kaçının.  Bu yiyeceklerin sindirimi zor olduğu için gaz probleminizi tetikleyecektir.

4.     Yapay tatlandırıcı kullanılan ürünleri tüketmeyin. Çünkü bu ürünler ishale ve gaz problemlerine neden olabilir.

5.     Öğün sayınızı artırarak öğün başına tükettiğiniz miktarı azaltın. Böylece yediklerinizi sindirmeniz daha kolay olacak ve gaz problemini minimuma indirmiş olacaksınız.

6.     Yavaş yemek yemeye çalışın ve yiyecekleri iyi çiğneyin. Böylece yemek yerken daha az hava yutacaksınız.

7.     Gün içerisinde bol bol sıvı tüketin. Yeterli derecede sıvı tüketimi kabızlık problemi yaşamanızı da engelleyecektir.

8.     Yemeklerden sonra yürüyüşe çıkın. Sindirim sistemini harekete geçirecek egzersiz ya da yürüyüşler gaz probleminden kurtulmanız için size yardımcı olacaktır. Sürekli oturmak ya da yatmak gazın bağırsaklarda kalmasına, dolayısıyla şişkinliğe ve gaz sancısına yol açar.

9.     Karnınızı sıkan pantolonlar giymemeye özen gösterin. Bol ve rahat kıyafetler daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

10. Gaz sancısı yaşadığınız anda ayaklarınızı havaya kaldırarak uzanın ve bebeğin karnınıza yaptığı baskıyı dağıtın. Böylece vücudunuzun daha rahat sindirim yapmasına yardımcı olursunuz.