Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Emzirme Döneminde Sigara 

Sigarada bulunan nikotin, bağımlılık yapan ve bu nedenle sigarayı bırakmayı güçleştiren psikoaktif bir maddedir. Yani sinir sistemine etki eden; düşünce, davranış ve duyguları etkileyen bir yapıdadır. Bu nedenle emzirme dönemindeki anneler de sigara içme isteği duyabilir ve bu konuda ikilem yaşayabilir.  

Ancak hamilelikte olduğu gibi emzirme döneminde de sigara kullanımı bebek sağlığı açısından yüksek risk barındırır. Emzirme döneminde sigara içmek hakkında bilgi alınarak bebeğin sağlığı için en doğru karar verilebilir. 

Emzirme Döneminde Sigara İçmenin Zararları Nelerdir? 

Nikotin, anne sütünden bebeğe geçen bir maddedir. Sigara içtikten sonra üç saat boyunca nikotin, anne sütünde kalır. Hatta üç saatin sonunda da anne sütünde bir miktar nikotin bulunabilir. Üstelik anne sütüne geçen nikotin miktarı, hamilelik sürecinde plasentaya geçen nikotinin iki katından fazladır. Gerek hamilelikte gerek doğum sonrası sigara içmek ise hem anne hem de bebeğin sağlığına zarar verir.  

¨Sigara anne sütünden kaç saat sonra geçer?¨ gibi sorular da merak edilmektedir. Ancak nikotinin anne vücudundan çıkmış olması yeterli olmayabilir. Sigaranın içerisinde siyanür, arsenik, formaldehit gibi bazı zararlı kimyasallar da bulunur. Tüm bunlar bebek sağlığı için sorunlar yaratma potansiyeli taşır. Ayrıca bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmesi de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. 

Emziren Anne Sigara İçerse Ne Olur? 

Zehirli bir madde olan nikotine maruz kalmak bebeklerde kısa ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar da mevcut. Örneğin yapılan bir araştırmada, bir grup anne bir gün sigara içerken diğer gün ise içmemiş. Sigara içilen günde sigara tüketiminden 3.5 saat sonra anneler, bebeklerini emzirmişler. Araştırma sonucunda ise annelerin, sigara içtikleri gün emzirdikleri bebeklerin, sigara tüketilmeyen güne göre daha az uyuduğu gözlemlenmiş.  

Uyku düzeninin bozulması sigaranın bebeklere verebileceği zararlardan yalnızca bir tanesidir. Emzirme döneminde sigara içmenin bebeklere verebileceği diğer olası zararlar şunlardır: 

  • Ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskinde artış 

  • Bebeğin solunum problemi yaşaması 

  • Kolik 

  • Davranış sorunları 

  • Uyku düzensizliği 

  • İşitme ile ilgili hastalıklar 

  • Yavaş büyüme 

  • Alerji 

  • Kusma 

  • Şaşılık 

  • Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara karşı zayıflık 

  • Sinirlilik 

  • İshal 

Ayrıca pasif içicilik de bebeğin enfeksiyon kaynaklı hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO), sigara içen kişilerle yaşayan çocukların akciğer hastalığı yaşama ve erken ölüm (5 yaşından önce) riski ile karşılaşma oranlarının çok yüksek olduğunu belirtir.  

Yüksek miktarda sigara dumanına maruz kalan bebeklerde nadiren nikotin zehirlenmesi görülebilir. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri ise kalp atış hızının artması, ten renginin soluklaşması, beslenme sonrası kusma ve bebeğin çok yorgun görünmesidir.  

Kısa vadede etkileri görülebilen bu durumların yanı sıra sigara, bebeğin ileriki yaşamı için de sorunlara yol açabilir. Kısacası hem hamilelik dönemi hem de emzirme sürecinde sigara tüketimi anne ve bebek sağlığına zarar verir. Bu nedenle anne adaylarının sigarayı bırakmak için destek almalarında fayda vardır.  

Uzm. Dr. Semra Akman 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

Kaynaklar