Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Diş Ağrısı İçin Doğal Çözümler

Bebeklerde Diş Ağrısı İçin Doğal Çözümler

Diş çıkarma dönemi hem bebekler hem de siz ebeveynleri için sancılı bir dönem olabilir. Bu dönemde diş ağrıları nedeniyle huzursuzluk, ağlama nöbetleri, tükürük ve salyada artış, her şeyi ağzına götürme isteği, gece uyanmalarının artması, iştahsızlık ve hatta hafif ateş durumuyla karşılaşmak mümkündür.

Bebekler süt dişlerini ortalama 6-8. aylarda çıkartmaya başlarlar ve bu süreç 2 yaş civarında tamamlanmış olur. Fakat diş konusunda olaylar her zaman bu kadar net ilerlemeyebilir. Bebeğiniz henüz 1 yaşında hiç diş çıkarmamış da olabilir, 6 aydan daha küçük olan bebeğinizin de ilk dişleri çıkmaya başlamış da olabilir. Her ikisi de normaldir, herhangi bir müdahale gerektirmez. Dişlerin erken ya da geç çıkması genellikle genetik bir özelliktir.

Diş Çıkarma Döneminde Bebekleri Rahatlatacak Öneriler

  1. Bu dönemde bebeğinizin diş eti ağrısı yaşaması çok olasıdır. Dişlerini kaşıması ve biraz da acının hafiflemesi için soğuk bez ile masaj yapmak, soğutulmuş diş kaşıyıcıları denemek yardımcı olabilir. Çiğneyebileceği soğuk besinler de ağrısını hafifletmeyi sağlayacaktır. Ayına göre uygun ise, boğulma riski yoksa elma, armut gibi meyveleri dilimleyip soğuk bir şekilde eline verebilirsiniz.
  2. Bol bol emzirmeye devam edin, bebeğinizle temas kurun. Bu onu rahatlatacak ve daha huzurlu olmasını sağlayacaktır.
  3. Eğer bebeğiniz 6. ayından büyükse mayıs papatyasından (Matricaria recutita) da yararlanabilirsiniz. Papatya çayı ile diş etlerine masaj yapmak da geleneksel kullanımda sık karşılaştığımız seçeneklerden birisidir. Paketli ve güvenilir bir noktadan temin ettiğiniz mayıs papatyasını demleyip, soğutarak papatya çayına parmağınızı, parmak diş fırçasını ya da diş kaşıyıcısını batırarak diş etlerine sürebilirsiniz. Bu yöntem diş eti ağrılarının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
  4. Zeytinyağı da birçok sağlık yararının yanında aynı zamanda harika bir ağrı kesicidir. Taze sızma zeytinyağının içeriğinde bulunan oleokantal bileşiği bunu sağlar.  Bebeğinizin diş etlerine zeytinyağına batırılmış parmağınızla masaj yapabilirsiniz. Bu yöntem de rahatlamasına yardımcı olacaktır.
  5. Geleneksel uygulamalarda karanfil ve soğan da diş etlerini uyuşturma özelliği sayesinde kullanılmaktadır. Bunlarla hazırlayacağınız karışımı da aynı şekilde bebeğinizin diş etlerine masaj yaparak sürebilirsiniz.

Diş Çıkarma Dönemi İçin Doğal Karışım:

  • Malzemeler:
  • 1/2 küçük soğan
  • 2-3 adet karanfil

Yarım çay bardağı su içerisine 2-3 adet karanfili ekleyip kaynatın. Diğer tarafta 1 küçük soğanı cam rendede rendeleyin. İçerisine demlenmiş karanfil suyunu ekleyip karıştırın. Bu karışımı ister temiz parmağınız ile ister parmak diş fırçasına batırarak bebeğinizin dişlerine masaj yapın. 6 aydan büyük bebekler için kullanımı uygundur.

                                   

Diyetisyen & Fitoterapi Uzmanı Beste Taşkın

 

Kaynakça:

  1. Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci ve Bu Süreçte Karşılaşılan Sorunlara Yönelik Uygulamalar, Güncel Pediatri, JCP 2018;16(2):181-186
  2. Tsang AKL. (2010). “Teething, Teething Pain and Teething Remedies.” International Dentistry South Africa, 12 (5), 48-61.
  3. Çocukların Diş Çıkarma Ağrısında Yapılan Uygulamalar ve Hemşirenin Rolü, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi