Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi?

Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi?

Bebekler bir yaşına girdikten sonra yürüme ve konuşma yolunda ilk adımlarını atarlar. 12-24 aylık bebekler, edindikleri bu yeni becerileri denemek ve geliştirmek isterler. Örneğin 1 yaşına girdikten sonra bebeğinizin sabahları daha erken kalkıp yatağının kenarına tutunarak ayağa kalktığını görebilirsiniz.

Ayrıca dil gelişimine paralel olarak gündüz uyku saatlerinde azalmalar meydana gelebilir. Diş çıkarma ve ayrılık kaygısı yaşama gibi bebeğe huzursuzluk verebilen durumlarda da uyku düzeninde değişimler olabilir.

Bebeklerde Uyku Sorunları ile Baş Etmek: 1-2 Yaş Bebek Uyku Düzeni

Gözlemlediğiniz bu değişimlerin ardından 1 yaş sonrası uyku düzeni oluşturmak için bebeğinizi daha geç yatırma ya da gündüz uyutmama gibi uygulamaların faydası vardır. Bebeğinizin gündüz yeterli uyku alması ve akşam uyku saatinin değişmemesi, sağlıklı bir uyku uyuması ve gelişimi için gereklidir.

Bebeğinizin sabahları erken kalkması geçici bir durumdur. Bebeğinizin uyku düzenini sağlamak için gündüz ihtiyaç duyduğu fiziksel aktiviteyi yapmasına yardımcı olabilir, sık sık açık havaya çıkararak yürüme denemeleri yaptırabilirsiniz. Dil gelişimini desteklemek için de gün içerisinde onunla konuşabilir ve resimli kitaplar gösterip orular sorabilirsiniz.

Rutinler Değişiyor: 15 Aylık Bebek Uyku Düzeni

12 aylık bebekler geceleri yaklaşık 11-12 saat, gündüzleri ise ortalama 2-3 saat uyuyabilir. Hatta gündüzleri iki kez uyuyabilirler. 1 yaş bebek uyku düzeninde değişim ise yaklaşık 15 aylıkken başlayabilir. Bu doğrultuda öğlen uyku sayısı ikiden bire düşebilir. Uyku düzensizliği oluşmaması için de 15 aydan önce öğle uykusu sayısının düşürülmemesi tavsiye edilir.

Daha Uzun Uyanıklık Zamanı: 18 Aylık Bebek Uyku Düzeni 

15 aylıkken bire inen öğle uykusu 18 aya gelindiği zaman süre olarak da azalabilir. 18 aylık bebeklerde öğle uykusu yaklaşık 2 saat olabilir. 24 aylık bebekler ise gece ve öğlen uykuları dahil günde yaklaşık 12 - 12.5 saat uyuyabilirler.

1 Yaşını Dolduran Bebeklerde Uyku Problemi ile Başa Çıkmanın Yolları

Bir yaşından sonra uyku düzeninde görülen değişimlere bebeğinizle birlikte daha kolay adapte olmak için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Uykunun Sihirli Formülü Beslenme

Bebeğinizin öğle ve gece uykuları öncesi karnının tok olduğundan emin olmanız önemlidir. Bebeğiniz doyduğunda uykuya daha rahat geçebilir. Bir yaşından sonra da bebeğinizin anne sütü ihtiyacı devam eder. Uykudan önce anne sütü, anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise çocuk devam sütü vererek bebeğinizi rahat bir uykuya hazırlayabilirsiniz.

  • Güven Duygusu

Bebeğiniz kimi zaman ayrılık kaygısı yaşayarak uykuya geçmekte zorlanabilir. Gün içerisinde bebeğinizle birebir vakit geçirerek güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

  • Fiziksel Aktivite

Akşam daha az hareket içeren oyunlar oynayarak yürümeye başlayan bebeğinizi uykuya hazırlayabilirsiniz.

  • Uyku Rutini

Bebeğinize ılık bir banyo yaptırıp ninni söyleyerek uykuya geçmesini kolaylaştırabilirsiniz.

  • Uyku Saati

 Bebeğinizin son öğle uykusuna saat 15’ten önce uyumasına özen gösterebilirsiniz. Böylece bebeğiniz gece uyumasını sağlayacak kadar yorulacak vakti olur.

  • Öğün Düzeni

 Erken kalkmaya başlayan bebeğinizin öğün saatlerini de uyku saatine göre değiştirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz uyku saatlerinin de dahil olduğu yeni bir rutine alışabilir.

Bebeğinize pozitif ebeveynlik yaklaşımına uygun bir uyku eğitimi vermenin yollarını öğrenmek için “Bebeğiniz İçin Uyku Eğitim Yöntemleri ve Aşamaları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.