Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebekler Ne Zaman Battaniye ile Uyuyabilir?

Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyen en önemli faktörlerden biri de uykudur. Büyüme hormonu en çok bebeğin uykusu sırasında salgılanır. Bu nedenle de bebeğin uyku düzenini sağlamak kadar ona ideal bir uyku ortamı yaratmak da oldukça önemlidir. Bebeğinin güvenli ve sağlıklı şekilde uyumasını isteyen annelerin, endişelerinden biri bebeğinin uyurken üşüme ihtimalidir. Siz de bebeğinizi battaniyenin sıcak tutacağını düşünüp ‘Bebekler ne zaman battaniye ile uyuyabilir?’ diye merak eden annelerdenseniz, yazımızda hem bu sorunun cevabını hem de bebeğinizi uyurken nasıl güvenli ve sıcak tutacağınızla ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

Bir bebek ne zaman battaniyeyle uyuyabilir?

Bebeğinizin uyurken üşüyor olabileceğini düşünüyorsanız, üzerine kalın bir örtü hatta bir battaniye örtme isteği aklınızdan sürekli geçiyor olabilir. Ancak bebeğinizin battaniye kullanması için belli bir yaşta olması gerektiğini unutmamalısınız.  

Uzmanlara göre, ebeveynlerin bebeklerine güvenli bir uyku ortamı oluşturmak için battaniye kullanımına erken aylarda başlamamalıdır. Erken aylarda battaniye kullanımının, bebek için hayati tehlikeye neden olabileceğine vurgu yapan uzmanlar, en ideal zamanın 1 yaş sonrası olduğunu açıklar.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin yaptığı açıklamada, 1 yaşından önce battaniyeyle uyumak, bebekler açısından güvenli bir ortam oluşturmaz.  Yaşamının ilk yılından önce uyku alanına battaniye koymanın bebeğin yüzünün kapanmasına neden olabileceğine dikkat çeken Amerikan Pediatri Akademisi, hayati risk oluşturmaması için battaniyenin ancak 1 yaşından sonra bebeğin üzerine örtülmesini tavsiye eder.

 ‘Bebekler ne zaman battaniyeyle uyuyabilir?’ sorusunun cevabını merak eden çoğu anne gibi siz de uzmanların tavsiyelerini dikkate alabilirsiniz.  Uyurken üşümesinden endişe ediyor olsanız da 1 yaşına kadar bebeğinizin üzerine battaniye örtmemeye özen göstermelisiniz.

Bebeklerin battaniye ile uyuması güvenli midir?

Peki 1 yaşından önce kullanımı önerilmeyen battaniye ile bebeğin uyuması ne kadar güvenlidir?  Bebeklerin yataklarında 1 yaşından önce battaniye bulunmamalıdır. Battaniye, bebeğin yüzünü örtebileceği için güvenli değildir. Bu nedenle 1 yaşından sonra dahi mümkünse battaniye yerine bebeğe uyku tulumu giydirilmesi önerilir.

Bebeğinize 1 yaşını doldurduğunda battaniye kullanmaya başlamak istiyor olabiliriz. Ancak bu dönemde bile yine bebeğinizin güvenliğini düşünmelisiniz. Kullanacağınız battaniyenin küçük, hafif ve nefes alabilen özelliklere sahip olmasına özen göstermelisiniz.

Bebeklerde battaniye kullanımının yanı sıra güvenlik açısından önemli olan başka uyku kuralları da vardır. Bunların başında uyku pozisyonu gelir. Amerikan Sağlık Otoritesi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) bebekleri hatalı şekilde yatırmanın risk oluşturduğunu açıklarken; UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir.

“Bebek için güvenli uyku ortamı nasıl olmalıdır? ¨ sorusunun en önemli cevaplarından birisi de bebeğin yatağındaki eşyaların varlığıdır. Yataklarındaki bebek yastığı, battaniyesi ya da peluş oyuncak gibi eşyalar, bebek için bazı hayati riskler oluşturabilir.

Amerikan Pediatri Akademisi, en az ilk 12 ay boyunca bebeklerin uyku alanından battaniye, yastık, beşik tamponları, doldurulmuş oyuncakların uzak tutulmasını önerir. Bu nedenle hem 1 yaşına kadar bebeğinizin yatağında bu eşyaları bulundurmamalı, hem de bebeğinizi çarşafı yatağa sıkı sıkıya geçirilmiş sert bir yüzey üzerine sırt üstü yatırmalısınız. 1 yaşından sonra bebeğinizin uyku ortamına peluş hayvanlar veya diğer oyuncakları almayı düşünüyorsanız bile cismin ağırlığını, yapıldığı malzemeyi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Ayrıca üzerine dikilmiş düğmeler gibi küçük parçalara sahip eşya ve oyuncakları, yaşına bakmaksızın bebeğinizin uyku alanında tutmamalısınız.

¨Bebekler hangi pozisyonda yatmalı? ¨ sorusunun cevabını öğrenerek bebeğinize sağlıklı ve rahat bir uyku ortamı oluşturmak için Bebekler Nasıl Uyumalı, Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.  

Kundaklama: Bebekler battaniye ile uyuyana kadar bir alternatif

Evrensel ve çok eski bir yöntem olan kundaklama, bebeklerin uykusunu desteklemede en çok tercih edilen uygulamaların başında gelir. Dünyadaki pek çok annenin bebeğine uyguladığı kundaklama, daha rahat uykuya geçmesinin dışında bebeğe güvenli bir ortamda uyuma imkânı da sağlar.

Bebeklerde battaniye kullanımı 1 yaşına kadar önerilmez. Doğduktan hemen sonra daha rahat uykuya geçmesini ve güvenli şekilde uyumasını sağlamak için bebeğinizi yarım şekilde kundaklamaya başlayabilirsiniz.  Kundaklama, bebeğiniz için henüz dönmeye çalışmadığı zamanlarda battaniye kullanmaktan daha güvenli olabilir. Bu şekilde uyumak bebeğinize hem güvenli hem de sıcak bir ortam oluşturur. Ama bu yöntemi sadece belli bir dönem kullanabilirsiniz. Kendi başına dönebilecek kadar büyüdüğünde, bebeğinizi kundaklamayı bırakmanız gerekir. Bunun için en ideal dönem ikinci aydır. Her bebek 2 aylık olduğunda dönemez ancak bu yeteneği geliştirmeden önce kundaklamayı bırakmak en güvenli yoldur.

Bebeğinizi kundaklarken özellikle bilmeniz ve doğru uygulamanız gereken bazı önemli noktalar vardır. Olası riskleri en aza indirmek için bebeğinizi yarım kundaklarken bazı detayları özellikle uygulamalısınız. ‘Bebek Nasıl Kundaklanır?’ sorusuna cevap olacak aşamaları öğrenmek için Bebek Kundaklama Hakkında Bilmeniz Gerekenler’ başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

Bebeği kundaklamadan nasıl sıcak tutabilirsiniz?

Doğumundan 2. ayına kadarki sürede yapacağınız kundaklama yöntemi ile bebeğinizin hem güvenli uyumasını hem de sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak ‘Bebeği kundaklamadan nasıl sıcak tutabilirim?’ diye düşünüyorsanız, bunun için en ideal çözüm uyku tulumu giydirmektir. Bebeğiniz gece boyunca yatağında çok hareketliyse, uyku tulumu veya ayaklı pijama, büyüyene kadar battaniyeden daha güvenli olabilir. Üzerine battaniye örtmek yerine uyku tulumu giydirmek bebeğinizi rahat ettirip sıcak tutacaktır.

Bebeğinizin uyku tulumunun doğru boyutta olduğundan emin olmanız önemlidir. Boğulma tehlikesi yaratabilecek fazladan kumaşı olmamalı veya çıkmamalıdır. Uygun bir bebek uyku tulumu için doğru boyut, tüm yönlerde vücut boyutlarından 10 santimetre fazla olmasıdır. Ayrıca tulumun boyun açıklığı, başın çevresinden daha büyük olmamalıdır. Bu şekilde uyku tulumunun başın üzerine çekilememesi veya örtülmemesi, bebeğinize güvenli bir uyku imkânı sağlar.

Bebeğinizin uyurken elleri ve ayakları soğuk olabilir. Aslında bu onun üşüdüğü anlamına gelmez. El, ayak, burun, kulak gibi uç kısımlarında kan dolaşımının fizyolojik olarak daha zayıf olması nedeniyle bebeklerin bu kısımları biraz soğuk gibi hissedilebilir. Bu durum normal olsa da ebeveynler bunu bebeğin çok üşüdüğü şeklinde yorumlar ve bebeği sıcak tutmak için daha fazla giydirir. Halbuki bu durumlarda istenirse çorap, eldiven veya patik giydirilebilir ama daha fazla kıyafet giydirmeye gerek yoktur.

Uyuyan bebeğinize battaniye kullanmadan ideal sıcaklığı sağlamak için şunları uygulayabilirsiniz;

  • Bebeğinize uyurken battaniye örtmek yerine ısınmasını sağlamak için birkaç kat kıyafet giydirebilirsiniz. Bu durumda kundak veya uyku tulumunu tek kat giysi olarak düşünebilirsiniz.
  • Bebeğiniz için ortam sıcaklığı 1 aylıktan sonra uyanıkken 20-22 derece, gece uykuda 18-20 derece yeterlidir. Bu sıcaklıklarda bebeğinizi iki kat giydirebilirsiniz. Mesela bir body ve tulum giydirmek oldukça idealdir.
  • Yünlü, polar, kalın kıyafetler yerine; çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz.
  • Bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar. Sizin bebeğiniz de üzerinden örtüyü atıyorsa, uyurken yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirebilirsiniz.

Bebek battaniyesi seçilirken dikkat edilmesi gerekenler

Bebeklerin ciltleri narin ve incedir. Bu nedenle giydirilen kıyafetler gibi üzerine örtülen battaniyenin seçiminde de özen göstermek gerekir. Peki bebeğinizin rahat, sıcak ve sağlıklı şekilde uyuması için kullanacağınız battaniye hangi özelliklerde olmalıdır?  İşte bebek battaniyesi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar;

  • Bebek battaniyesi alırken öncelikle battaniyenin hangi malzemeden üretildiği oldukça önemlidir. Hafif, nefes alabilen ve yıkanması kolay dokuya sahip olan ürünleri tercih etmelisiniz.
  • Bebekler özellikle yaşamlarının ilk dönemlerinde alerjik reaksiyonlara karşı hassas olurlar. Bu yüzden bebek battaniyesi alırken antibakteriyel özelliğe ve kimyasal madde içermemesine özen gösterebilirsiniz.
  • Bebek battaniyesi için en ideal malzemelerden biri pamuktur. Organik pamuk, nefes alabilen yapısı sayesinde bebek battaniyesi açısından oldukça idealdir.  
  • Bebek battaniye modelleri 4 mevsim kullanılan ürünlerdir. Bu nedenle hangi mevsim kullanacağınızı belirleyerek battaniye seçimini yapmalısınız.
  • Kış aylarında kullanmak için, pamuklu kumaşlarda olduğu gibi nefes alan yapısı ve yumuşaklığı nedeniyle müslin bebek battaniyelerini de tercih edebilirsiniz.
  • Herhangi bir kimyasal içermeyen, bebeğinizin cilt tipine uygun malzemelerden üretilmiş ve sertifikalı ürünler seçebilirsiniz.
  • Kenarlarında uzun ipler veya kurdeleler olan bir battaniye bebeğiniz için güvenli olmayabilir.  Tüylü ipler bebeğin sağlığı için tehdit oluşturabilir. Örgü battaniye seçiminde titiz davranarak, tüylü iplerden örülmüş battaniyeleri tercih etmekten kaçınmalısınız.
  • Bebek battaniyesi seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu battaniyenin ağır olmamasıdır. Yün battaniyeler bebeğinize ağır gelebilir. Pamuklu ya da uygun iplik kullanılarak örülmüş battaniyeler bebeğinizin güvenliği ve rahatlığı için daha uygundur.
  • Bebek battaniyesi seçerken boyutlarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Pusette kullanacaksanız küçük, yatakta kullanacaksanız biraz daha büyük modellere yönelmeniz bebeğiniz için daha ideal ve uygun olacaktır.

Tüm bu detayların yanı sıra bebeğinizi ısıtmak amacıyla karyolasının içinde sıcak su torbaları veya elektrikli battaniye kesinlikle kullanmamalısınız.

Bebekler için uykunun önemi, uyku rutininin oluşturulması ve uyku düzeninin sağlanması konularında tüm merak ettiklerinize ilkadımlarım.com sitesinin Uyku Kategorisi içeriklerinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Kaynaklar