Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Banyosu

Bebeğinize düzenli olarak banyo yaptırmak hem onun bağışıklığı hem cilt sağlığı için önemlidir. Ayrıca bebek banyosu, onunla beraber geçireceğiniz keyifli bir zamandır. Dokunuşunuz ona güven verir ve ılık suda oynamak da bebekleri genelde mutlu eder. Suya damlatacağınız az miktarda banyo yağı ise bebeğinizin cildini nemli tutar. Ayrıca küçük bir gemi ya da ördek gibi bir oyuncak, banyoya eğlence katar.

Banyonun keyfini çıkarmak için hem bebeğiniz rahat olmalı hem de siz rahat olmalısınız. Şimdi baştan sona keyifli bir banyo için aklımızda tutmamız gereken ipuçlarına göz atalım.

Banyo Öncesi

Bebeğin banyosu nasıl olmalıdır? sorusuna verilecek cevapların başında suyun sıcaklığı gelir.  Bebek banyosu su sıcaklığı, bebeklere uygun olmalıdır. Bu sıcaklık bebekler için 36-37 dereceden daha sıcak ya da daha soğuk olmamalı. Oda sıcaklığını ise 22-24 derecede korumalısınız. Ayrıca bebek küvetindeki su seviyesi de önemlidir. Bebek bir anlık boşlukta küvette kayabilir. Bu yüzden bebek küveti derin olmamalıdır. Uzmanlara göre küvetteki su en fazla 13 cm kadar olmalı. Bu derinliğe uyulsa bile yine de annenin banyo boyunca bebeğini yalnız bırakmaması gerekir.

Banyo Sırasında

“Bebek nasıl yıkanır?” sorusuna değinmemiz gerekirse bu işlemi adım adım ele almakta yarar var.

  • Baş bölgesinde ısı kaybı çok çabuk yaşanır. Bu nedenle önce bebeğin vücudunu ıslatmalı, onu suya alıştırmalı ve ondan sonra başını yıkamalısınız.

  • Sırtüstü yatan bebeğinizin başını ensesinden destekleyin. Başını hafifçe kaldırın ve biraz ılık su ile ıslatın.

  • Bebeğinizin doğumundan sonraki birkaç gün, saçını herhangi bir şampuan kullanmadan sadece suyla yıkayın. Daha sonra hassas gözlerini yakmayacak uygun bir şampuan kullanın. Başını hafifçe masaj yaparak yıkayın. Köpürmüş saçı, ılık suyla yüzüne gelmeyecek şekilde arkaya doğru temizleyin.

  • Bebeğiniz eğer oturamıyorsa yüzü aşağıya bakacak şekilde göğüs ve karnından kavrayarak tutun. Sırtını ve poposunu yıkamak için sol kolunuzla bebeğinizin karnını destekleyin ve elinizle baldırını tutun. Eğer sırtüstü yıkıyorsanız da başını mutlaka kolunuzla destekleyin.

  • Bebeğinizi tutmanız gerektiğinden; el bezleri, sabun ve havluların kolayca erişebileceğiniz yerde olmasına dikkat edin.

  • Bebeğinizin banyosu için yaklaşık 5-10 cm derinliğinde ılık su yeterli olur. Soğuk almasını önlemek için bebeğinizin göbeğinin üzerini ılık bir bez ile örtebilirsiniz. 

  • Banyo sonrasında bebeğinizi havlu ile kurulayın. Havlunun ıslanmaması için içine müslin bez yerleştirin. Müslin bezle bebeğinizin kulak arkalarını, tüm kıvrımlarını, boğumlarını hafifçe kurulayın. Sonra altından banyo suyunu çekmiş olan müslin bezi alıp, havluya bebeğinizi sarın.

 

Yeni Doğan Bebeğin İlk Banyosu

Yeni doğan bebeğinize ilk banyoyu yaptırmadan önce tedirgin olmakta haklısınız.  Tecrübe edininceye kadar ilk banyolar için eşinizden ya da bir aile büyüğünden destek almanız sizi bu konuda rahatlatacaktır. Yeni doğan bebeğinizin ilk banyosunu, enfeksiyon riskine karşı, göbek kordonunun düşmesinin ardından yaptırabilirsiniz.  Göbeği düşene kadar ise akan suyun altında yıkayabilir veya silme banyosu yapabilirsiniz. Göbek düştükten sonra bebeğinizi yatırır pozisyonda yıkamanız uygun olur. Suya alıştırmak için ilk olarak vücudunu, ardından da baş bölgesini yıkayabilirsiniz. 5-6 dakikalık yıkama işlemini bitirip son olarak duru suyu dökerek bebeğinizi sudan çıkarabilirsiniz. Bebeğinizin yıkanacağı suyun sıcaklığının 36-38 derece civarında olmasına dikkat edin. Termometre yoksa suyun sıcaklığını dirseğinizi suya değdirerek de kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizi yıkadığınız odanın sıcaklığının ise 25-26 derece olması gerekir. 

Yeni doğan bebeğiniz ilk banyosunda huysuzlanıp ağlayabilir. Bunun için üzülmeyin, çünkü buna zamanla alışıp birçok bebek gibi suyu zamanla sevecektir. Ona ninni ve şarkı söyleyip okşamanız, bu sürece daha kolay alışmasını sağlayabilir.

 

Banyo Sonrası

Banyo bittikten sonra bir elinizle bebeğinizin sırtını ve kolunu destekleyin. Diğer elinizle de poposundan tutarak kendinize doğru çevirin. Şimdi bebeğinizi, önceden hazırlamış olduğunuz havluya sarabilirsiniz. Onu kurularken hassas davranın. Bacak çevresindeki deri kıvrımları, bez bağlanan bölge ve koltuk altlarının kurumuş olmasına ayrıca dikkat edin. Banyodan sonra bebek yağı veya losyon ile masaj yapabiliirsiniz. Bu hem bebeğinizin daha da rahatlamasını hatta uykuya dalmasını kolaylaştırır hem de bebeğinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirir. 

Bebeğinize banyoyu günün aynı saatlerinde yaptırmanız, onun kısa sürede banyo alışkanlığı kazanmasını sağlar. Bu şekilde bebeğiniz banyo sırasında kendini güvende ve rahat hissedecektir.