Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Aylara Göre Emzirme Rutinleri

Bebekler rutin sever. Ani değişikliklerden çok hoşlanmazlar. Anne karnında alıştıkları bir rutin vardır.

Bebeğiniz için doğumdan sonra ilk tanışacağı besin anne sütü olmalıdır. Anne sütü ilk 6 ay tek başına bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılar. 6 aydan sonra ek gıdayla, 1 yaşından sonra tamamlayıcı gıdayla tanışır.

İlk bir yıl bebek beslenmesinde ana öğün anne sütü olmalıdır.

 

Yenidoğan Emzirme Rutini

 

0-1 ay döneminde bebeğimiz için rutin emzirmedir. Bebeklerin mideleri küçüktür, bebekler bu dönemde çabuk yorulurlar, sık sık emmek isterler. Emme aralıkları 1-3 saat gibidir ve günde 12-14 defa emebilirler. Bebek her istediğinde iki göğüs eşit olarak verilmeli, uyuyorsa gündüz rutininde 2 saat, gece 3 saatte bir uyandırılıp beslenmelidir.

 


1-3 Ay Emzirme Rutini

Bu ay döneminde artık bebeğinizin midesi büyümüştür, süt kanallarınız açılmış, sütünüz olgun süte dönmüştür. Bebeğiniz daha güçlendiği ve güçlü emdiği için beslenme aralıkları bazen 4-5 saati bulabilir. Günde 7-9 defa emmek isteyebilirler. Artık emmek ve uyku dışında bir dünya olduğunu fark etmeye başlarlar.

 

2.aydan sonra artık gece-gündüz ayrımını da bilirler. Gece uyku arasında 3 defaya kadar beslenmek isteyebilirler.

3 aylık dönemde bebeğinizin etrafa ilgisi artar, emerken dikkati dağılabilir ve buna bağlı olarak da ara ara meme grevi meydana gelebilir. Emme süreleri 3-4 dakikada olabilir ama 30 dakika da olabilir. Bezine günde 5-6 kere dolu çiş yapıyorsa yeterli emiyor demektir.

 

3-6 Ay Emzirme Rutini

Bu dönemde artık dikkatleri çok dağılmaya başlar ve emmede ustalaşmışlardır.

Ellerini sürekli ağzına götürmeye başlarlar.  Bu açlık anlamına gelmez. Emme süresi azalmaya başlar ve ara ara sadece tek göğsü emmek yeterli gelebilir.

Artık emmek isteğini veya istemediğini bize net olarak göstermeye başlar. Emzirme rutinimiz günde 6-8 defa ve 5-10 dakikaya kadar düşebilir. Gece emmesi de 1-2 ye düşmüştür.

 

 6-9 Ay Emzirme Rutini

 

Ek gıda ara öğün olarak başlanır. Daha hareketli bir döneme girmiştir. Oturma, emekleme, tutunma, bazı bebeklerde yürüme… Artık kalori ihtiyacı daha çok artar. Tadım dönemleri 1 ay kadar sürebilir. 9 aya kadar günde toplam 2 bebek kavanozu ek gıda alması yeterlidir.

Günde 6-8 kez emmek isteyebilir. Emme süresine kendi karar verir. 5-7 dakika da olabilir bazen 20 dakika da emebilir.

Diş çıkarma döneminde olduğu için damağını rahatlatmak için de emmek isteyebilir. Gece tek emzirme yeterli gelebilir.

 

 9-12 Ay Emzirme Rutini

Ana öğün anne sütü olarak, ek gıda miktarı biraz daha artar. (Bu dönemde ek gıdayı günde toplam 3 bebek kavanozu alması yeterlidir).  

Bu dönemde günde 4-5 defa emer. Emme süresi birkaç dakikadır. Memede çok uzun kalmak istemeyebilir.  Gelişimi iyiyse artık gece emzirmesini kesilebilir.

 

1 Yaş Sonrası Emzirme Rutini

 

2 yaşına kadar anne sütü almak, bebek gelişimi için çok faydalıdır. Bebeğiniz artık tamamlayıcı gıdaya geçmiştir, yemeklerin öğün ve miktarları artmıştır.

Günde 3 defa emmesi yeterli olur. Bu emzirmeleri özellikle uyku öncelerine almayı öneriyoruz. Emme sürelerini kendileri belirler. Gece artık emzirmeye gerek olmaz.

 

Bebekler atak dönemlerinde de bazen sık emmek isteyebilirler. Her istediğinde vermeliyiz.

Her bebeğin büyüme, gelişme ve beslenmesi kendine özeldir.

Ayına göre yeterli sayıda ve miktarlarının yeterli olup, olmadığını anlamak için mutlaka sağlıklı bebek kontrollerini aksatmamaya özen göstermek, kilo-boy takibini düzenli yaptırmak gerekir.

 

Bebek Hemşiresi

Sevim Kuruçayçam