Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Annelerin Emzirmeyle İlgili Merak Ettiği Sorular

Annelerin Emzirmeyle İlgili Merak Ettiği Sorular

Bebeğinizi emzirirken dikkat etmeniz gerekenleri ve emzirmeyle ilgili merak ettiklerinizi bu soru-cevaplarda bulabilirsiniz.  

Bebeğim son günlerde emmek istemiyor. Memeyi alması için hangi zamanlarda emzirmeyi tercih etmeliyim?

Bebeğiniz bazı dönemlerde memeden uzaklaşabilir. Bu dönemlerde bebeğinizle meme arasındaki bağı koparmamak gerekir. Bebeğinizin kendini rahat ve mutlu hissettiği zamanları bebeğinizi emzirme denemeleri yapacağınız zamanlar olarak değerlendirebilirsiniz. Uykuya dalarken, uyandıktan hemen sonra, banyo sonrası bebeğinizi emzirmek için çok uygun zamanlardır. Ayrıca bebeğinizle bol bol ten teması kurup sizin kokunuzu almasını sağlamak da bebeğinizin emme güdüsünü tetikler.

Bebeğim emerken meme ucumu ısırıyor. Meme ucumu ısırmasından nasıl vazgeçirebilirim?

Meme ucu ısırması bebeklerin bazı aylarında sıkça görülür. Bu aylar genelde 3-4. ya da 9-10. aylardır. Anneler için acılı bir süreç olan bu dönem bazı noktalara dikkat edilerek atlatılabilir. Her şeyden önce memeyi ısıran bebeğe aşırı tepki vermemek gerekiyor. Tepki bebeğin korkup memeden uzaklaşmasına neden olabilir. Bebek memeyi ısırdığında küçük parmağınızla memenize dokunun. Bebek başını o tarafa çevirip ağzını açtığında memenizi bebekten çekin ve ona canınızın yandığını söyleyin. Her ısırdığında bu yöntemi denerseniz bebeğiniz zamanla ısırdığı zaman memenin gideceğini öğrenir ve ısırmaktan vazgeçebilir. Dişlerinin çıktığı aylarda dişini kaşımak için daha çok memenizi ısırabilir. O dönemlerde diş kaşıyıcısını daha çok kullanmasını sağlarsanız meme ucu ısırtmalarını azaltabilir. 

Anne sütünü artırmak için vitamin alımı gerekli midir?

Anne sütünü artırmanın en önemli yollarından biri dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Annenin emzirme döneminde düzenli beslenmesi sütünün artırmasını tetikler. Emziren annelerin günde 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşan bir beslenme düzenini uygulamaya özellikle dikkat etmesi gerekir. Her emzirme seansında anne ortalama 70 kalori harcar. Emzirme sırasında harcanan kaloriyi kazanmak adına sağlıklı beslenmek önemlidir. Beslenmenin yanı sıra çocuk doktorunuza ve kadın doğum doktorunuza danışarak yapacağı tavsiyeyle vitamin de kullanabilirsiniz. Emziren anneler için özel üretilmiş olan özel vitaminli çayları da beslenmenizi ve sıvı ihtiyacınızı desteklemek ve anne sütünüzü arttırmak için tercih edebilirsiniz.

Anne sütüm çok fazla ve hiperlaktasyon sorunu yaşıyorum. İkiz bebeklerim rahat ememediği için doymuyorlar. Ne yapmalıyım?

Anne sütünün fazla olması anne ve bebek açısından zorlayıcı olabilir. Sütün hızlı ve tazyikli gelmesi nedeniyle bebek rahatça ememez ve bir süre sonra memeyi reddedebilir. Böyle durumlarda önce elle ya da pompayla memenin sağılıp bebeklerin emzirilmesi, ardından da soğuk kompres yapılabilir. Soğuk kompres süt akışını biraz azaltılabilir.

Göğüslerim çok yumuşak, bu sütümün olmadığı anlamına mı geliyor?

Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin. Emzirdikten sonra sağdığınızda süt hiç gelmiyorsa, göğsünüze sıcak bir havlu koyun ve yavaş yavaş göğsünüzün çevresine dairesel şekilde masaj yapın. Masajın ardından elinizle göğsünüzü sağın. Elektrikli pompalarla gelmeyen süt elle sağımla birlikte daha rahat gelebilir.

Sezaryen doğumlarda anne sütü geç gelebilir mi? Böyle bir durumda ne yapmak gerekir?

Eğer hamileyseniz ve sezaryenle doğum yapacaksanız öncelikle sütünüzle ilgili endişeyi bir kenara bırakın ve rahatlayın. Emin olun ki bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren vücudunuz süt salgılamaya başlayacaktır. Bebek memeye dokunduğunda süt yapımını sağlayan hormon aktifleşir. Bebek ne kadar çok memede durursa süt üretimi o kadar fazla olur. İlk birkaç gün süt miktarınızın az olması normaldir. Endişeye kapılmadan bebeğinizle ten temasını ve emzirmeyi sürdürürseniz siz de sütünüzün artarak gelmeye başladığını göreceksiniz.

5 aylık bebeğim var. Şu anda ilaç kullandığım için emziremiyorum. Tekrar emzirmeye başladığımda sütüm geri gelir mi?

Sütünüz geri gelir. Öncelikle buna inanın ve sabırlı olun. Tekrar emzirmeye başladığınızda, sanki bebeğiniz yeni doğmuş gibi gündüzleri her 3 saatte bir bebeğinize emzirme denemesi yapmalısınız. Bu şekilde memenizi olabildiğince uyarıp süt üretimini aktifleştirebilirsiniz. Bebeğiniz emmiyorsa sütünüzü sağabilirsiniz. Ne kadar çok memenize uyarı gönderirseniz sütünüz o kadar çok olur. Ayrıca beslenmenize dikkat etmelisiniz. Et, süt, yumurta, balık gibi protein ağırlıklı hayvansal besinler tüketin. Ceviz, badem, hurma, kuru incir ve kuru kayısı gibi kuruyemişlerle sütünüzün yağlanmasını da artırabilirsiniz.

Bebeğimin çok gaz sıkıntısı var. Kaç saatte bir emzirmeliyim?

Bebek istediği her zaman anne sütü verilmelidir. Ancak gazlı bebekler için sütün sindirilmesinin gerçekleşmesi için emzirme aralığının ortalama 2.5-3 saat olmasını öneriyoruz. Gazlı bebekler rahatlamak için anne memesinde daha çok kalmak ister. Ten teması ile bebeğinizi sakinleştirip emzirme aralığını biraz geniş tutmanız bebeğinizin gaz sıkıntısını hafifletebilir.

Bir göğsümden daha çok süt gelirken, diğerinden daha az geliyor. Bu durum normal midir?

Sütler iki göğüste de eşit olmaz. Bebeğinizi az süt olan göğüsten emzirmeye başlayın ve süt bitince diğer göğsünüzden emzirmeye devam edin. Emzirme bitince az süt olan göğsünüzü sağın.  Bu yöntemle az süt gelen göğsünüzdeki süt biraz daha artabilir. Eşit olmaz ama iki göğsünüz arasındaki süt miktarı birbirine zamanla yakınlaşır.

 

Bebek Hemşiresi

Esra Ertuğrul