Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Anne Sütüne Gaz Yapan Besinler

Siz bir yemeği yedikten 24 saat soünnra, süt emen bebeğinizde gaz oluşuyorsa bunun sebebi yediğiniz yemekler olabilir. Ancak gaz yapan tüm yiyecekler her bebekte aynı etkiyi göstermez. Bebeğinizi gözlemlemeniz ve gaz yaptığını düşdüğünüz yiyecekleri beslenmenizden çıkarmanızda fayda bulunur. İşte, beslenme düzeninizi kontrol etmenize yardımcı olacak anne sütüne gaz yapan yiyecekler listesi:

Emziren Annelere Gaz Yapan Yiyecekler

Henüz gelişmekte olan sindirim sisteminde oluşan gaz, bebeğinize ağrı vererek huzursuz olmasına sebep olur. Bebeklerin yaklaşık %70’i bu problemi yaşar. Özellikle ilk 4 ayda yoğun olarak görülebilen gaz probleminden kurtulmak için uzak durabileceğiniz yiyecekler şunlardır:

  1. Süt Ürünleri: Süt ürünlerinde bulunan proteinler anne sütünden bebeğe geçerek gaza sebep olabilir. İnek sütü içtiğiniz zaman bebeğinizde gaz olduğunu gözlemliyorsanız süt tüketiminizi sınırlandırmanız bunun yerine yoğurt gibi besinleri tercih etmeniz faydalı olabilir. 

  2. Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler: Çay, çikolata ve kahve gibi kafeinli içecek ve yiyecekler bebeğinizde gaz yapmanın yanı sıra uykusuzluğa da sebep olabilir. 

  3. Sebze ve Meyveler: Lahana, brokoli, karnabahar, portakal, kayısı, soğan, armut, erik, şeftali, greyfurt ve brüksel lahanası. Gaz yapan sebzeler pişirilerek tüketildiği zaman bu etkileri azalabilir. 

  4. Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir. Baklagilleri kısa süre haşladıktan sonra suyunu süzüp pişirirseniz gaz yapıcı etkisini azaltabilirsiniz.

  5. Baharatlı Yemekler: Özellikle acı biber, kekik gibi yoğun ve yakıcı baharatlar gaz oluşumuna sebep olabilir. Emzirme döneminde yemeklerinizde baharat kullanımını azaltarak bebeğinizde gaz oluşumunu hafifletebilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin huzursuzluk yaşamasının ya da ağlamasının gaz sancısından olup olmadığını anlamak için şu belirtilerin varlığını gözlemleyebilirsiniz:

  • Karnında sertlik varsa,

  • Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa,

  • Süt emmeye başladıktan sonra şiddetli şekilde ağlayarak emmeyi bırakıyorsa,

  • Arkaya doğru geriniyorsa bebeğiniz gaz sancısı yaşıyor olabilir.

Bebeğiniz uyumakta güçlük çekiyor ya da beslenmek istemiyorsa doktorunuza danışmanızda fayda bulunur.

Bebeklerde Gaz Sancısını Geçirmek İçin Ne Yapılır?

Aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayarak bebeğinizin gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz:

  • Bebeğinizi gözetiminiz altında karnının üzerine yatırabilirsiniz.

  • Karnına hafif dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz.

  • Bacaklarını döndürerek bisiklet çevirme hareketi yaptırabilirsiniz.

  • Süt emdikten sonra hemen yatırmayıp bir süre dik bir pozisyonda tutabilirsiniz.

Bu yöntemler gaz sancısını gidermek için kullanılabilir. Bebeğinizde gaz sancısının oluşmasını önlemek için ise yediğiniz yemeklere özen gösterebilirsiniz. 

Kaynak: