Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Anne Sütü Nasıl Sağılır ve Saklanır?

Bebeğinizin ihtiyacı olan besin kaynaklarını barındıran anne sütünün hem bebeğiniz hem de siz anneler için pek çok yararı vardır. Yine de bazı zamanlarda bebeğinizi emzirmek için uygun bir ortam bulamıyor, çalışıyor olduğunuzdan gün boyunca bebeğinizi emziremiyor, yara olmuş meme ucunuzu dinlendirmek istiyor ya da memenizi reddeden bebeğinize anne sütünü içermek istiyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda sağılıp uygun ortamda saklanan anne sütü ise pek çok annenin kurtarıcısı oluyor. Peki, anne sütü nasıl sağılır ve sağılan anne sütü nasıl saklanır?

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Daha önce sütünüzü hiç sağmadıysanız her anne gibi aklınızda “Anne sütü nasıl sağılır?” sorusunun belirmesi normaldir. Anne sütünü sağmak için üç farklı anne sütü sağma yöntemi bulunmaktadır. Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın sütü sağacağınız kabın temizliğine dikkat etmelisiniz. Kabı mikroplardan arındırmak için kaynar suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Ayrıca meme ucunuzun temizlemeyi de unutmamalısınız. Anne sütünü sağma işleminden önce ılık bir havluyu göğsünüze koymak ya da ılık duş almak süt akışınızı hızlandırabilir.

1. Elle Sağma

Anne sütünü elle sağma işlemini gerçekleştirmek için hiçbir ek gerece ihtiyacınız yoktur. Doğru teknik uygulandığında bu yöntemle acısız bir şekilde anne sütü sağılabilir.

  1. Rahat edeceğiniz bir yere oturun ve sırtınızı yaslayın.
  2. Memenizdeki kahverengi bölgeye kadar, dıştan uca doğru hafifçe masaj yapın.
  3. Ellerinizi, başparmağınız meme ucunuzun üstündeki, işaret parmağınız meme ucunuzun altındaki bölüme gelecek şekilde tutun ve geriye kalan üç parmağınızla memenizi destekleyin.
  4. Meme başındaki kahverengi bölgenin gerisinde kalan kısım hedeflenen yerdir. Süt keseciklerini çoğu zaman elle de hissedebilirsiniz. Süt keseciklerine elle masaj yaparak bastırın.
  5. Göğsün etrafında C şekli olacak şekilde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru hafifçe sıkın.
  6. Elinizi göğsünüzden çekmeden hafifçe sıkmayı bırakın.
  7. Birkaç sıkmadan sonra süt akışı başlayacaktır. Süt akışı durdukça aynı işlemi göğsünüzdeki yerini biraz değiştirerek tekrar uygulayın.
  8. Sağma hareketine ritmik bir şekilde devam edin ve aynı işlemi diğer memenize de uygulayın.

2. El Pompasıyla Sağma

“Anne sütü el pompasıyla nasıl sağılır?” sorusuna elle anne sütü sağmaya göre çok daha kısa bir cevap verilebilir çünkü süt sağma pompası kullanımı çok kolaydır. Manuel süt pompası genellikle sütü koyacağınız kabı da içerisinde barındırır.

  1. Rahat edeceğiniz bir yere oturun ve sırtınızı yaslayın.
  2. Memenizdeki kahverengi bölgeye kadar, dıştan uca doğru hafifçe masaj yapın.
  3. Meme ucunuzu el süt pompasının tam ortasına yerleştirin.
  4. Pistonu, bebeğinizin süt emdiği gibi düzenli bir şekilde sıkıp bırakın.

3. Elektrikli Pompayla Sağma

Anne sütünü sağmak için en pratik yöntemin elektrikli pompa olduğu söylenebilir. İkili süt sağma makineleri sayesinde, iki memenizden de aynı anda süt sağabilir ve bu aletlerin pratik kullanımına artı olarak zamandan da tasarruf edebilirsiniz.

  1. Rahat edeceğiniz bir yere oturun ve sırtınızı yaslayın.
  2. Memenizdeki kahverengi bölgeye kadar, dıştan uca doğru hafifçe masaj yapın.
  3. Meme ucunuzu ya da uçlarınızı elektrikli süt pompasının tam ortasına yerleştirin.
  4. Bebeğinizin süt emme biçimini taklit eden elektrikli süt pompasını ayarlayarak dilerseniz yavaş dilerseniz hızlı bir şekilde sütünüzü sağın.

Sağılan Süt Nasıl Saklanır?

Anne sütü saklama sırasında anne sütü saklama poşetleri ya da cam kaplar kullanabilirsiniz. Her kaba bebeğinizin bir öğünde tüketebileceği miktarda süt koymak önemlidir. Anne sütü saklama süreleri, sakladığınız yerin sıcaklığına göre değişiklik gösterir. Sağdığınız anne sütünü 19 °C-26 °C’de yani oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.

Sağılan anne sütü, saklanma işleminden önce mutlaka tarihlendirilmeli ve daha önce sağılan anne sütü bebeğe içirilmelidir.

Sağılan Anne Sütü Nasıl Çözdürülür?

Dondurucuda saklanan anne sütü, direkt sıcak ısıya maruz bırakılmamalıdır. Bu nedenle sütü ocakta ya da mikrodalga fırında ısıtmamalısınız. Anne sütünü kademeli olarak çözmek için öncelikle dondurucu bölümünden çıkarıp buzdolabı kısmına almalı ardından benmari usulü çözdürmelisiniz. Çözülen sütün sıcaklığının, memeden gelen sütün ılıklığıyla aynı olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca çözdüğünüz sütü, oda sıcaklığında bir saatten fazla bekletmemeniz ya da yeniden dondurmamanız gerektiğini unutmamalısınız.