Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Anne Sütü Nasıl Artar?

Bebek için en iyi besin anne sütüdür. Yenidoğan bebeğin bağışıklık sistemi, yetişkinler ya da gelişimini sürdüren çocuklar kadar güçlü olmaz. Anne sütü içindeki besinler sayesinde bebeğin bağışıklığını güçlendirir, gelişimini destekler. Bu yüzden ilk 6 ay anne sütü alması, 6 aydan sonra anne sütü yeterliyse ve bebek hala emebiliyorsa bu sürecin 2 yıl devam etmesi, bebeğin sağlığı açısından faydalıdır. Peki bu süreçte anne sütünü arttırmak için neler yapılabilir?

Anne sütü arttırma yöntemlerinin başında, doğumdan sonraki en kısa sürede bebeği anne ve anne sütü ile buluşturmak gelir. İster normal ister sezaryen doğum olsun, anne bebeğini kucağına aldığı andan itibaren sık sık ve bebek her istediği zaman emzirmelidir. Bebeği emzirmek, annenin vücudundaki süt yapan hormonun uyarılması ve süt üretiminin aktive olması demektir. Anne memesine uyarının gitmemesi, süt üretimini durdurur.

Anne sütü arttırma yöntemleri

Anne sütünüzü arttırmak için bebeğinizi bol bol emzirmek kadar sizin kendinizi nasıl hissettiğiniz de oldukça önemlidir. Sütünüzün yetip yetmediği konusunda endişeleri bir kenara bırakarak, kendinizi sadece bebeğinize ve emzirmeye odaklayın. Bebeğinizi sevgiyle kucağınıza alıp ten tene temas kurun ve bol bol emzirme denemesi yapın. Unutmayın ki anne sütünüzü arttırma yollarından biri de sakin ve huzurlu olmanız ve pozitif düşünmenizdir.

Bebeğinizin doğumuyla başlayan emzirme döneminde ‘Anne sütüm nasıl artar? diyorsanız, anne sütü artırmaya yönelik şu 10 yöntemi uygulayabilirsiniz;

  1. Anne kokusu bebeğin emme güdüsünü artırır. Ten temasını artırarak bebeğinizde  emme isteğini ve aynı zamanda vücudunuzda anne sütü miktarını artırabilirsiniz.
  2. Anne vücudunda süt üretimi 13.00-16.00 saatleri arasında yavaşlar. Sütün kalitesini artırmak için bu saatler arasında uyumanız ya da dinlenmeniz, süt üretimini artırır.
  3. Her emzirme seansında anne 70 kalori harcar. Vücuda giren enerjinin azalması süt üretimini de düşürür. Bu nedenle emzirme döneminde günlük beslenme düzeninizi 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde planlayın ve uygulayın.
  4. Anne sütü arttırıcı besinlere, mutlaka beslenmeniz içinde yer verin. Özellikle anne sütündeki yağ oranını artırmak için et, balık, tavuk gibi hayvansal besinleri bolca tüketin. Bütün yeşil yapraklı sebzeler, gaz yapmayan kurubaklagiller, aşurelik buğday, avokado, Hindistan cevizi yağı da süt üretimini artırır. Ceviz, badem, fındık gibi yağlı kuruyemişler ile hurma, incir, kuru kayısı gibi tatlı kuruyemişleri ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
  5. Anne sütünün yüzde 80-90’ı sudan oluşur. Emziren annelerin yaz aylarında 3 litre, diğer aylarda ise 2-2.5 litre su tüketmesi önerilir. Her emzirme sonrası 1 büyük bardak su içerek gün içinde önerilen su miktarına ulaşabilir ve anne sütünüzü artırabilirsiniz.
  6. Emziren anneler için özel üretilmiş olan Lactamil Karışık Bitki Çayı, içerdiği 6 vitamin ve kuşburnu, rezene, anason, ısırgan gibi çeşitli bitkilerle beslenmenizi ve sıvı ihtiyacınızı desteklediği gibi anne sütünüzün artmasına yardımcı olur. Yine gün içinde kendinize, emziren anneler için özel içerilmiş olan Lactamil Sütlü İçecek hazırlayabilirsiniz. İçindeki kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitamini ile günlük vitamin-mineral ihtiyacınızı karşılayacak olan Lactamil Sütlü İçecek, aynı zamanda anne sütü üretiminizi de destekler.
  7. Anne ile bebeğin 3 gün boyunca sadece ten teması, yoğun emzirme ve birlikte uyumasından oluşan emzirme kampına girmesi de süt arttırıcı yöntemlerden biri olabilir. Bebeğin sadece memede olacağı bu 3 gün sonunda bebekteki kilo artışının toplam 90-100 gram olması beklenir. Eşinizin ya da aileden birinin desteğini alarak bebeğinizle 3 günlük emzirme kampına girmeyi deneyebilirsiniz.
  8. ‘Bir gün sağ-iki gün dinlen’ şeklinde haftada 3 kez power pomp yani yoğun sağma uygulaması da anne sütünü arttırıcı bir yöntemdir.  Bunu uygulamak için kaliteli iyi bir uykunun ardından iki göğsünüzü 10 dakika sağıp 5 dakika dinlenin. Bunu 3 kez art arda yapın. Bu şekilde göğsünüzü yoğun olarak uyararak süt üretiminizi tetikleyebilirsiniz.
  9. Anne sütünüz olmasına rağmen bebeğiniz memeyi emmek istemeyebilir. Bu durumda 3 saatte bir, süt sağma seansı yapın. Bebek emmesine rağmen aktif değilse ve memeye yeterli uyarı veremiyor ise önce bebeğinizi emzirin ve ardından 10 dakikalık sağım uygulayın. Bu şekilde de göğsünüzü süt üretimi için uyarmış olursunuz.
  10.  Eğer sütünüzün kesildiğini düşünüyorsanız, 3 saatte bir iki göğsünüzü 15’er dakika sağın. Bu süreçte pozitif düşünün, bebeğinizle ten temasını artırın. Bir müddet sonra sütünüzde artış olacaktır.

Emzirmek kadar bebeğinize verdiğiniz göğüs sırası da önemlidir. Yenidoğan bebeklerin ilk 10 gün hem sağ hem sol memeyi emmesi önerilir.  Doğumdan sonraki 12-13. günden itibaren bebeğin bir göğüsteki sütü bitirip diğerine geçmesi gerekir. Burada amaç, bebeğin memedeki ilk sütten sonra gelen yağlı sütü içebilmesidir. Bebeğinizin karnının daha iyi doyması ve beslenebilmesi için bebeğinizi 15 dakika süreyle aktif olarak bir göğsünüzde emzirip diğer göğsünüze geçirebilirsiniz.

Her anne bebeğini sütüyle beslemek ister. Ancak bazı durumlarda anne sütünüzün miktarı yeterli miktarda olmayabilir. Bebeğinizin beslenmesini desteklemek için doktorunuzun önerdiği devam sütünü kullanabilirsiniz. Anne sütü yeterli miktarda değilse ya da yoksa; doktorunuzun tavsiyesiyle bebeğinizin beslenmesini çocuk devam sütleriyle destekleyebilirsiniz. 

Bebek Hemşiresi

Esra Ertuğrul