Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

6. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Çocukluk çağında virüs kaynaklı pek çok döküntülü hastalık bulunur. Ciltte görülen kırmızı renkli lezyonlara verilen isim olan döküntü, çocukluk dönemindeki bazı hastalıklarda belirti şeklinde oluşabilir. Bunlardan biri de bilim adamlarının adlandırdığı altıncı yaygın çocukluk döküntü hastalığı olan 6. Hastalıktır. Viral bir enfeksiyon olan, çoğunlukla da bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen hastalıkla ilgili detayları öğrenmek için 6. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Ayrıca çocukluk çağının döküntülü hastalıklarından bir diğeri olan 5. Hastalık hakkında da 5. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi içeriğimizi okuyarak bilgi alabilirsiniz.

6. Hastalık Nedir?

Ani başlangıçlı olsa da genellikle iyi gidişli, 3-5 gün yüksek ateşle seyreden 6. Hastalık, kendiliğinden iyileşen döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Etkeni insan herpes virüslerinden (HHV) beta herpes virüs grubunda yer alan HHV-6’dır.

Roseola infantum veya egzantema subitum adlarıyla da bilinen 6. Hastalık, çoğunlukla bebekleri ve küçük çocukları, genellikle 6 ay-3 yaş arasında etkileyen viral bir enfeksiyondur. 6 aylıktan daha küçük bebekler, anneden geçen antikorlar nedeniyle genellikle 6. Hastalığa karşı bağışık olurlar. Kuluçka dönemi 10-15 gün olan, çoğu zaman zararsız ve komplikasyonlara yol açmayan bu hastalığa yakalanan bebeklerin büyük kısmı bir haftada iyileşebilir.

6. Hastalık Belirtileri

6. aydan itibaren ilk üç yılda bebeklerde görülebilen 6. Hastalıkta oluşan en ayırt edici belirti, hastalığın 3-7. günleri arasında 39-40 dereceyi bulabilen yüksek ateş ve sonrası gelişen cilt döküntüsüdür. Hastalık, yüksek ateş ile ardından oluşan ağrısız, kaşıntısız cilt döküntüsü ile kendisini gösterir.

6. Hastalık, yaklaşık 3-5 gün süren ani, yüksek ateşe neden olur. Ateşin düşmesinden sonra ise bebek ve çocuklarda 2-4 gün süren döküntüler gelişebilir. Ateşin düşmesini takiben 12-24 saat sonra gövdede daha yoğun olan, küçük, kırmızı veya pembe renginde, 2-3 mm büyüklüğünde döküntü olur. Bu rahatsızlığa dair karakteristik olan döküntüler, genellikle kaşıntılı değildir. Yüze, kol ve bacaklara da yayılabilen döküntü, beyazlaşır ve birkaç günde geçer. Döküntünün meydana gelmesi aynı zamanda viral etkenin seyrini tamamlandığına işaret eder. Aynı zamanda döküntüyle birlikte hastalık genellikle bulaşıcılığını yitirmiş olur.

Yaklaşık 6 gün süren hastalıkta genellikle 3-5 gün süren yüksek ateş sırasında bebekler, her zamanki kadar yemek yiyemeyebilir, boğaz ağrısının yanı sıra burun akıntısı veya öksürük gibi hafif solunum semptomları, ishal veya kusma yaşayabilir.

6. Hastalık belirtileri arasında çoğunlukla şunlar görülür;

  • Yüksek ateş
  • Kaşıntısız pembe cilt döküntüsü
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Hafif sulu dışkılama
  • Boğaz ağrısı
  • Lenf bezlerinde şişkinlik
  • Halsizlik
  • Huzursuzluk
  • İştah azalması

6. Hastalık bu belirtilerle birlikte genellikle ağır seyreden bir hastalık değildir. İyi huylu olan ve bir süre sonra kendiliğinden gerileyen özelliği vardır.

Çoğu bebek ve çocuk hayatının ilk üç yılında 6. Hastalık geçirir. Bu hastalığa karşı risk altında olan grup içinde, çoğunlukla daha önce bu hastalık etkeni ile karşılaşmamış çocuklar veya çocukken hastalığı geçirmemiş bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkinler bulunur. Nadiren bağışıklık sistemi baskılanmış bebek ve çocuklarda hastalık tekrarlayabilir. 6 aylıktan küçük bebekler ise, hamilelik sırasında annesinden kendisine geçen antikorlar tarafından korunduğu için risk grubunda bulunmazlar.

6. Hastalık Nedenleri

6. Hastalığa sebep olan virüsler, uçuk mikrobu ile aynı aileden olan HHV6 ve HHV7 virüsleridir. HHV-6 veya HHV-7 virüsünün bulaştığı bebek ve çocuklarda görülen hastalığın, çoğunlukla kış ve bahar aylarında görülme sıklığı artsa da yılın her döneminde vakalar görülebilir.

6. Hastalık, en sık Herpes virüs ailesinin altıncı üyesi olan HHV-6’ya bağlı görülür. 3 yaşına kadar olan süreçte çocukların yaklaşık olarak 90’ı bu virüsle karşılaşmış olur ve bu virüse yönelik yapılan tetkiklerde pozitif olarak saptanabilir.

Cilt döküntüsünden önce oluşan, 3-5 gün süreyle yüksekliği 40 dereceye kadar çıkabilen ateşin olduğu dönem aynı zamanda hastalığın bulaşıcı olduğu dönemdir. İnsandan insana bulaşan 6. Hastalık, virüsün yoğun olarak bulunduğu üst solunum yolu salgıları, tükürük ve burun akıntısı ile bulaşım gösterir.  

6. Hastalık Tedavisi

6. Hastalık tanısı, genellikle bebekte görülen yüksek ateş ve ateşin düşmesiyle döküntülerin ortaya çıkması ile konulur. Genellikle hafif seyreden 6. Hastalık, herhangi bir tıbbi müdahale gerçekleştirilmese de kendiliğinden gerileme eğilimi gösteren bir hastalıktır.

Hastalığı önleyen herhangi bir aşı olmadığı gibi hastalığı giderici spesifik bir tedavisi yoktur. Döküntünün kaşıntılı olmaması nedeniyle tedavisinde doğrudan kullanılabilen antiviral bir ilaç bulunmaz.  Bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde genellikle doktorların bilgisi ve önerisi dahilinde tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Eğer bebeğinize 6. Hastalık tanısı konulduysa hastalığın iyileşme sürecinde tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi destek tedavisine özen göstermeniz çok önem taşır. Bebeğiniz hastalık döneminde iştahsız olabilir ve beslenmeyi reddedebilir.  Bu dönemde bebeğinizi dinlendirmeniz, bol sıvı ile birlikte C vitamini ve antioksidan içeren meyve tüketimini sağlamanız hastalığının iyileşme sürecine yardımcı olabilir. Hastalık sırasında aşırı yükselen vücut ısısının düşmesi için bebeğinizi kalın giydirmemeniz ve kıyafetlerini hava alan kumaşlardan tercih etmeniz fayda sağlayabilir. Ayrıca ılık banyo da vücut ısısının kontrolüne yardımcı olabilir.

Bebeğinizin bağışıklığının güçlenmesi için beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin hemen gelişmeye başlamasını sağlayan etmenlerin başında anne sütü gelir. Anne sütünde bulunan üstün içerikler ve prebiyotikler sayesinde, bebeklerin tüm besinsel ihtiyacı karşılanırken, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artar. Bu nedenle bebeğinizi ilk 1 yılda olduğu gibi 1 yaşından sonra da anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun bir devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

5. ve 6. Hastalık Arasındaki Farklar Nelerdir?

6. Hastalık gibi çocukluk döneminde görülen bir diğer hastalık 5. Hastalıktır. Parvovirüs ‌B19 virüsü yani 5. Hastalık, özellikle bebek ve çocuklarda ortaya çıkarak yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık oluşmasına neden olan bir DNA virüsüdür. Bu iki hastalık çocukluk çağı döküntü hastalıkları arasında yer almasına rağmen bazı önemli farklara sahiptirler.

İşte “5. hastalık” ile “6. hastalık” arasındaki temel farklar şunlardır;

  • 5. hastalık ile 6. hastalık benzer semptomlar gösterse de farklı virüslerin neden olduğu farklı enfeksiyon hastalıklarıdır.  Beşinci hastalık, Parvovirus B19 adlı bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Altıncı hastalık, Herpesvirus 6 veya 7’nin neden olduğu bir virüs enfeksiyonudur.
  • Hastalık semptomları ve döküntü belirtileri farklıdır. 5. Hastalığın en yaygın semptomları arasında yüzde kızarıklık ve yanaklarda ‘tokat izi’ görünümü yer alır. 6. Hastalığın en yaygın semptomları arasında ani yüksek ateş ve ardından vücudun üst bölgesinde döküntü yer alır.
  • 5. Hastalıktaki döküntüler kaşıntılı olabilir. 6. Hastalıkta ise döküntüler kaşıntılı değildir.
  • 5. Hastalık çocukların yanı sıra yetişkinlerde ve hamilelerde görülebilir. 6. Hastalık ise genellikle bebekler ve küçük çocuklarda görülür.

5 hastalık ve 6 hastalık, genellikle hafif semptomlarla seyreden hastalıklardır ve ciddi komplikasyonları nadir görülür. Bununla birlikte, her iki hastalığın da enfekte olduğu çocukları izlemek ve semptomları hafifletmek için doktor tavsiyeleri takip edilmelidir. Bebeğinizde bu hastalık belirtilerini gözlemlemeniz halinde doktorunuza başvurabilirsiniz.

Özellikle bebeklik döneminde sıkça görülen hastalıklara karşı daha duyarlı olunması gerekiyor. Bunun için sık görülen bebek hastalıklarını bilmeniz ve önlemlerini almanız onun sağlıklı ve mutlu gelişimine yardımcı olacaktır. 6. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nedir? yazımızın yanı sıra diğer hastalıkların neler olduğunu Sık Görülen Bebek Hastalıkları içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Kaynaklar