Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

4 Adımda Alerji ve Alınabilecek Önlemler

Alerjik reaksiyonlar da burun tıkanıklığı, göz yaşarması gibi durumlarla kendini gösterir. Peki, bebeklerde alerji görülmesinin sebepleri nelerdir?

Adım Adım Alerji ve Nedenleri

Bebeklerin alerjiye sahip olmasının nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte genetik faktör bunda büyük bir rol oynamaktadır. Anne ve babadan birinin alerjiye sahip olması, bebeğin alerjik olma ihtimalini %70’e çıkarır. Ancak genetik kaynaklı alerji, ebeveynlerde görülen alerji türünün aynısının bebekte de ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Örneğin anne ya da babanın soğuk havaya karşı alerjisi varken bebekte polen alerjisi görülebilir. Bu nedenle alerjik bünyeye sahip ebeveynler, bebeklerinde herhangi bir alerjik reaksiyon gözlemlenmeden önce önlem almaları gerekir.

Bebeklerde alerjinin ortaya çıkmasını önlemek için bağışıklığı güçlendiren prebiyotik ve probiyotik içerikli besin kaynaklarının tüketilmesi büyük önem taşır. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için “Ailesinde Alerji Olan Bebeklerde Genetik Yatkınlık Etkili midir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Alerji Belirtileri

Bebeklik çağında en sık görülenler alerji türleri, besin alerjileri ve üst solunum yolu rahatsızlıklarını tetikleyen alerjilerdir. Bebeğinizde hırıltılı nefes alma, sık sık üst solunum yolu rahatsızlıklarına yakalanma, gözlerinde sulanma, burnunda akıntı ya da cildinde kızarıklık gözlemlediğiniz takdirde bunun alerji kaynaklı olup olmadığını anlamak için takibini yapmanız gerekir. Gözlemlerinizi aktarıp teşhis ve tedavi için de doktorunuza danışmanız gerekir. Bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon fark etmeseniz dahi anne babadan birisinde alerji bulunması durumunda doktorunuza bu bilgiyi aktarmalısınız.

Bebeğinizin Alerji Riskini Azaltmak için Alabileceğiniz Önlemler

Alerjik bünyeye sahip ebeveynlerseniz bebeğinizde de alerji görülmemesi için şu tedbirleri alabilirsiniz:

  • Bebeğinizi 6. ayına kadar sadece anne sütü, 6. ayından 2 yaşına kadar ise anne sütünün yanında ek gıda ile besleyin.
  • Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda, doktorunuzun tavsiyesiyle bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmeye destek olacak prebiyotik ve probiyotik kaynaklı devam sütü kullanın.
  • Evin tozlu ve kirli olmamasına, bebeğinizin odasında küf ve- rutubet bulunmamasına özen gösterin.
  • Bebeğinizin odasında peluş gibi toz tutan oyuncaklar bulundurmayın.
  • Bebeğinizin odasına halı veya kilim sermeyin.
  • Bebeğinizin odasına kalın perdeler asmayın.
  • Bebek odasını doğal temizlik maddeleri ile temizleyin. “Evinizin Temizliğinde Kullanabileceğiniz 8 Doğal Ürün” başlıklı yazımızı okuyarak bebek odası için sağlıklı temizlik maddesi seçimi yapabilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızın bebeğinizle uyumasına izin vermeyin.
  • Bebeğinizin cildi için organik bebek bakım ürünleri kullanmaya özen gösterin.
  • Bebeğinizde polen alerjisi varsa ev pencerelerine tor takın.
  • Ek gıda dönemine, aşamalı olarak ve küçük porsiyonlarla geçin. Bebeğinize tattırdığınız her yeni gıdadan sonra başka bir tat için birkaç gün beklemeye özen gösterin. Bu sayede bebeğinizin yeni tanıştığı besinin alerjiye yol açıp açmadığını anlayabilirsiniz.
  • Alerji riskini azaltmak için alabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri de bebeğinize, bağışıklığını güçlendirici besinler sunmak. Anne sütü içerisinde bulunan prebiyotik bileşenler, bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Bebeğinizin bağışıklığının en güçlü dostu anne sütü olmakla birlikte anne babadan birisinde alerji bulunması durumunda bebeğinize hem prebiyotik hem de etkinliği kanıtlanmış probiyotik kaynaklı besinler sunmanız önemlidir. Bebeğinize uygun prebiyotik ve etkinliği kanıtlanmış probiyotik kaynaklı besinle için eczacınıza danışabilirsiniz.

Bebekte alerji belirtilerinin ortaya çıkmaması için bağışıklığını güçlendirmek büyük önem taşır. Ancak bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon görürseniz bu semptomları not almanız ve doktorunuza bilgi vermeniz önemlidir.