Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

37. hafta hamilelik

37 haftalık hamilelik sürecine girdiniz ve artık doğum çok yakın. Hamilelik süreci normalde 40 haftada sonlandığı için bebeğinizin doğumuna 3 hafta kaldı denebilir.  Bebeğiniz artık doğum pozisyonuna hazır ve doğum zamanını bekliyor.

Peki bebeğinizde ve vücudunuzda 37 haftalıkken neler oluyor?

  • Bebeğiniz bu hafta da bir önceki haftaya göre büyümesini sürdürüyor. 37 haftalık gebelikte bebeğin kilosu kaç olmalı? sorusunun cevabı 2,8 kg. Artık her geçen gün yaklaşık 25-30 gram ağırlaşıyor. Bebeğinizin boyu ise 48 cm.
  • Bazı anne adayları 37 haftalık bebek neye benzer? diye merak eder37. haftada bebeğiniz bir marul büyüklüğüne ulaştı ve artık doğuma hazır hale geldi denebilir. Ultrasonografik görüntüsü, doğacağı normal bebek görüntüsüne çok yakın.
  • Bebeğiniz karnınızın alt bölgesine indikçe, kaburgalarınıza uyguladığı baskı azalıyor; bu nedenle biraz daha rahat hissediyor olmalısınız.
  • Sindirim sistemi çalışıyor ve artıkları dışarı veriyor. Bebeğinizin ilk dışkısında hamilelik boyunca biriken artıklar bulunacak. Bu yapışkan yeşil renkli dışkıya mekonyum deniyor.
  • Bebeğinizin languo tüylerinin çoğu döküldü.
  • Bağışıklık sistemi hala gelişiyor. Doğumdan sonra anne sütü yolu ile antikorlar alıp, bağışıklık sistemini daha da güçlendirecektir.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 36. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

37 haftalık hamilelik kaç aydır?

Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. Bu hesaplamaya göre hamileliğinizin 37. haftasında, 9. ayın içinde bulunuyorsunuz. 37 haftalık 2 günlük gebelik kaç aylıktır? sorusunun cevabı da 9 aydır.  

Doğuma az zaman kaldığı için artık doktor muayene ve kontrolleriniz daha da sıklaşacak. Doktorunuz hamilelik muayenesi için sizi her hafta çağırabilir. Ayrıca bu haftadan itibaren doktorunuz normal doğum için çatı muayenesi yani pelvis muayenesi yapmak da isteyebilir. Doktorunuz yapacağı bu muayene ile doğum kanalınızda normal doğum için sıkıntı yaratabilecek çatı darlığının olup olmadığını kontrol edecek.

37 haftalık bebek anne karnında nasıl durur?

37 haftalık bebek anne karnında doğum pozisyonunu artık almıştır. Bu haftaya gelmiş olan bebeklerin çok büyük kısmı başı aşağıda ve pelvisin içine yerleşik şekilde durur. Doğuma az bir süre kala bebeğiniz de rahmin alt kısmına doğru inmiş olabilir. Bu duruş, doğumda sizin ve bebeğiniz için en iyi pozisyondur. Bebeğiniz henüz makat pozisyonunda duruyorsa endişelenmenize gerek yok. Bebeğinizin doğum pozisyonuna dönmesi için doğuma kadar zamanınız var.

37 haftalık hamilelikte doğum olur mu?

37 haftalık hamilelikte doğum olabilir. Anne karnındaki 37 haftalık bebeğin akciğerleri büyük oranda gelişmiş durumdadır. 37 haftada doğumun olması halinde bebek muhtemelen tıbbi desteğe gerek olmadan yardımsız nefes alabilir.

37 haftalık bebek prematüre mi?

Hayır, 37 haftalık doğan bebek artık prematüre olarak değil, normal bebek olarak kabul edilir. Hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlara erken doğum, doğan bebeklere de prematüre bebek denir. Yani 37. hafta ve sonrasında doğum yapmanız halinde bebeğiniz ‘normal doğan bebek’ olarak adlandırılır. 

37 haftalık bebeğin hareketleri nasıl olur?

37 haftalık bebeğiniz karnınızda hareket etmeye devam ediyor ama yeri giderek daraldığından eskisi gibi tekme atmıyor olabilir.  Bunun yerine vücudunu esnetiyor, kıpırdatıp oynatabilir. Hıçkırma, gerilme, irkilme ve parmak emme ise bebeğinizin şu haftalarda en fazla yaptığı hareketlerin başında geliyor.

Bebeğiniz çene ve emme kaslarını geliştirmek için baş parmağını artık daha fazla emiyor. Uyurken gözlerini kapatıyor ve uyanıkken açıyor. Kaşlarını çatma veya gülümseme gibi yüz ifadelerini değiştiriyor. Ama bunları üzgün ya da mutlu olduğu için değil, rastgele yapıyor. Doğduğunda dış ortama hazırlık olması ve solunum kaslarını güçlendirmek için, akciğerlerinin içi havayla dolu olmasa da, gün içinde pek çok kez solunum hareketi yapıyor. El becerisi gelişen bebeğiniz bu haftalarda, ayak parmağı veya burnu gibi daha küçük nesneleri kavrayabilir. Yani aslında bebeğinizin karnınızda yaptığı hareketler, doğduğunda yapacağı bazı hareketlere benziyor.

37 haftalık hamilelikte bebeğinizin yaptığı bazı hareketleri siz karnınızın içinde hissetmenin yanı sıra deri üstünden de net şekilde görebilirsiniz.  Bu hareketliliğin yanı sıra bebeğinizin uyuduğu zamanları da var. Gündüz ve akşam olarak belli zaman dilimlerinde uyuyor. Bebeğinizin hangi saatlerde hareketli, hangi saatlerde uyuyor olduğunu takip ederek öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

37. hafta hamilelik sürecinde artık daha rahatsınız. Sürekli sıcaklıyor ve yorgun hissediyor olabilirsiniz. Bu durum vücudunuzun fazla çalışmasından kaynaklanıyor. Çünkü vücudunuzda, bebeğinizi ve sizi beslemek için ne kadar kan dolaşıyorsa, sizin de o kadar kalori tüketmeniz gerekiyor. Ve bu fazladan kullanılan enerji vücut ısınızı arttırıyor.

•     Birçok anne adayı gibi siz de doğuma yaklaştıkça göğüslerinizden kolostrum yani doğumdan sonraki ilk sarı sütün sızdığını görebilirsiniz. Bu normaldir, vücudunuz doğuma ve bebeğe kendini hazırlamaya devam etmektedir.

•     Kesinlikle ağır şeyler kaldırmamalısınız, çünkü bağlarınız hamilelik nedeniyle yumuşak. Bu yüzden bacaklarınızı burkma veya belinizi incitme riskiniz çok yüksek. Gerektiğinde yardım istemelisiniz.

•     Eğer temizlik yapmak istiyorsanız, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanmayın.

•     Kedi besliyorsanız, zehirlenme riskinden kaçınmak için, tuvaletini siz temizlemeyin.

•     Braxton Hicks kasılmaları artık daha sık ve güçlü.

•     Vajinal akıntınız da çoğalmış olabilir. Vajinal akıntınızın da şu haftalarda olması normaldir. Ancak akıntınız kokulu ve yeşilimsi renkteyse, kaşındırıyorsa doktorunuza bilgi vermelisiniz.

•     Eğer iç çamaşırınızda veya tuvalette ufak miktarda kan görürseniz, doğumuza en fazla birkaç gün var demektir. Şiddetli veya çok kanamanız varsa, hemen doktorunuzu arayın.

•     Bu dönemde uyumak her zamankinden daha zor geliyor olabilir. Eğer mümkünse, gün içinde kendinizi yormayın. Bebeğinizin hareketlerini takip etmeye devam edin ve hareketlerinde bir azalma hissederseniz doktorunuzu arayın.

37. hafta hamilelikte ferahlamak için 4 yöntem

  1. Buzdolabınızda jel maskesi bulundurun ve dinlenirken gözlerinizin üzerine koyun.
  2. Ellerinizi ve bileklerinizi soğuk suya tutun.
  3. Ferahlatıcı soğuk su spreyi veya küçük bir vantilatör bulundurun.
  4. Devamlı sıvı tüketin.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 38. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.