Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

35. hafta hamilelik

35 haftalık hamilelik sürecinde vücudunuz doğuma hazır hale gelmeye başlıyor. Artık doğuma çok kısa bir süre var ve bebeğiniz gelişim sürecini tamamlamak üzere. Sizin vücudunuz ise çoğalan talepleri yerine getirmeye çalışıyor. Şu sıralar kabız olmaya yatkın olduğunuzu hissedebilirsiniz. Öğünlerinize lif ekleyerek bu durumu dengeleyebilirsiniz. 

Peki bebeğinizde ve sizde 35 haftalıkken neler olur? 35. hafta hamilelikle ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için yazımızı okuyabilirsiniz.

Anne karnında 35 haftalık bebek gelişimi ne durumdadır?

  • Bebeğinizin boyu şu an yaklaşık 45 cm. 35 haftalık bebeğin kilosu ne kadar olur? diye merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğiniz 35. haftada yaklaşık olarak 2,5 kilograma ulaştı. Neredeyse doğmaya hazır ve hızla büyüyor.
  • Fetal pozisyonda yaptığı dönme, kıvrılma gibi hareketleri karnınızın yüzeyinde görebilirsiniz.
  • Ciğerleri ve sinir sistemi son hazırlıklarını tamamlıyor.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 34. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

35 hafta kaç aylık hamileliktir?

Hamileliğin 8. ayı, anne karnındaki bebeğin 32. haftasında başlar ve 35. haftanın sonunda tamamlanır. Hamilelik hesaplamasına göre, 35. haftada hamileliğinizin 8. ayını bitirmiş oluyorsunuz.

35 haftalık hamilelik doğum ne zaman olur?

40 haftalık hamilelik yolculuğunun 35. haftasındasınız.  Yani her şeyin normal ilerlemesi durumunda sevimli miniğinizi kucağınıza almaya 5 hafta kaldı.

35 haftalık doğum erken doğum mudur?

Evet, 35 haftalık doğum erken doğum olarak kabul edilir. Hamilelik süreci 40 haftadan oluşur. Doğumun 24 hafta ila 37. haftaları arasında gerçekleşmesine, erken doğum yani prematüre doğum denir. Ama merak etmeyin, 35 haftalık doğan bebekler genellikle sorunsuz ve çok az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir. Bu haftada erken doğum yapsanız bile, genel bir sağlık sorunu yoksa ve doktor onaylarsa, bebeğinizi kuvöz bakımı gereksinimi olmadan kucağınıza alabilirsiniz.

35 haftalık bebek doğar mı?

Hamileliğin 35. haftasında bebek doğabilir.  Anne adaylarının çoğu 35 haftada doğum normal mi? diye merak eder. 35. haftadaki doğuma, geç prematüre doğum denir. Bazı anne adayları erken doğum belirtilerinin ardından 35. haftada doğum yapabilir. Erken doğumların yüzde 70'i hamileliğin 34 ila 37. haftaları arasında gerçekleşir. 34. hafta ve sonrasında gerçekleşen doğumlarda dünyaya gelen bebekler yaşayabilir.

35 haftalık gebelikte sancı olur mu?

35 haftalık gebelikte anne adayları kasılma şeklinde sancılar hissedebilir. Ancak hamilelikte rahimde gerçekleşen her kasılma doğum sancısı olmayabilir. Braxton Hicks adı verilen yalancı doğum sancısı, hamileliğin son aylarında rahmin doğuma yaptığı hazırlık olup doğumun başlamasına neden olmaz. Hamileliğin 35. haftasındaki sancılar, genellikle çoğu anne adayının hissettiği yalancı doğum kasılmaları olabilir. Düzensiz olan, sıklaşmayan ve şiddetinde bir artış gözlenmeyen, gelip geçici kasılmalar Braxton Hicks kasılmalarının temel özelliklerini oluşturur.

Anne adayları bazen yalancı doğum sancısı ile gerçek doğum sancısını birbirine karıştırabilir.  Gerçek doğum sancıları genellikle gebeliğin 38. ve 42. haftaları arasında gerçekleşir ve normal doğum ancak gerçek doğum sancısı ile mümkün olur.

Gerçek doğum sancıları ile yalancı doğum sancıları arasında bazı belirgin farklar bulunur. Siz de hamileliğinizin 35. haftasında bu farkların neler olduğunu öğrenerek, sancılarınızın takibini yapabilirsiniz.

Yalancı doğum sancısındaki ağrınız, farklı bir pozisyon değiştirdiğinizde azalır. Gerçek doğum sancıları ise pozisyondan bağımsızdır ve her pozisyonda ağrısını hissettirir. Yalancı doğum sancısı genellikle karnınızın alt kısmında hissedilirken, gerçek doğum sancısı sırtınızda ağrıya neden olabilir. Yalancı sancı düzensizdir ve gittikçe şiddetlenmez. Ancak gerçek doğum sancısı düzenli aralıkla oluşur, giderek şiddeti ve süresi artar.

Bu iki sancı arasındaki farkı bilmeniz, doğum belirtilerini takip etmenizi kolaylaştırır ve süreçle ilgili size güven verir.  Eğer sancılarınız şiddetli ve rahatsızlık verecek boyutta olursa, giderek düzenli şekilde hissetmeye başlarsanız zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmeyi unutmayın.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Çok yorgun ve ağır hissediyorsunuz. Ve bu şaşırtıcı değil. Bir zamanlar pelvik bölgenizde saklı olan rahminiz, artık kaburgalarınıza dayanıyor.
  • Hamileliğinizin ilk zamanlarında yaşadığınız dengesiz ruh hali geri geliyor.
  • Memelerinizden kolostrum olarak tanımlanan sıvı akmaya başlıyor. Bu sıvı, bebeğiniz doğduğunda vücudunuzun ürettiği ilk süt ve çok fazla besin içeriyor. Sutyeninizin içerisine akan sıvıyı tutan, emziren anneler için tasarlanmış özel pedlerden yerleştirebilirsiniz.
  • Sık sık çok canlı rüyalar görmeye başlamış olabilirsiniz. Hamilelikte görülen rüyalar, normalden daha tuhaf olabiliyor. Bu etkileyici rüyalar, hamilelikte yaşadığınız değişken hislerin, duyguların ve düşüncelerin yansıması. Vücudunuz ve hayatınız ile ilgili değişiklikler, size korku veya heyecan yaşatabiliyor. Hayal dünyanızdan rüya günlüğü yazarak keyif almaya çalışabilirsiniz.
  • Bazı rüyalar büyüleyici olmak yerine ürkütücü olabilir. Doğum veya bebeğiniz ile ilgili gerçekmiş gibi görünen kâbuslar görebilirsiniz. Eşiniz ya da doktorunuzla rüyalarınız hakkında konuşmanız yararlı olacaktır. Onlar da bu rüyaların normal olduğunu teyit edeceklerdir.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

35 haftalık gebelikte denize girilir mi?

Doktor aksini söylemediği sürece, 35 haftalık gebelikte denize girilebilir. Denize girmek, anne adayları için suyun kaldırma gücü nedeniyle vücuda binen yükü azaltacağı için rahatlama ve fayda sağlar. Zorlayıcı olmayan yavaş bir tempoyla yüzmek, anne adayının sırt ve bel ağrılarına iyi gelebilir, enerji ve moralinin artırmasına yardımcı olur.

Siz de hamileliğinizin 35. haftasında denize girecekseniz şu noktalara özellikle dikkat etmelisiniz;

  • İdrar yolu enfeksiyonları, göz iltihapları ve cilt mantarları gibi hastalık risklerine karşı gireceğiniz denizin temiz olduğuna emin olun.
  • Tansiyon düşmesi ve güneş çarpması yaşamamak için günün sıcak olmayan saatlerini tercih edin. Denize güneşin direkt vurduğu öğlen saatlerinde değil, sabahın erken saatlerinde denize girmeniz daha uygun olur.
  • Olası bir acil durum için bir tanıdığınızla denize girmeye özen göstermelisiniz.
  • Denizden çıkınca ıslak mayo ve vücutla gezmeyin, hemen kurulanıp kıyafetlerinizi değiştirin.
  • Bronzlaşmak amacıyla güneşin altında kalmaktan, uzun süre aşırı sıcakta plajda durmaktan özellikle kaçının.  
  • Güneş ışınlarından korunmak için güneş koruyucu kremler kullanmayı unutmayın.
  • Denizden sonra en kısa zamanda ılık suyla duş yapmaya özen gösterin.

Lif takviyesi zamanı

  • Hamileliğin bu zamanları kabız olmaya yatkın olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu durumu öğünlerinize lif ekleyerek dengeleyebilirsiniz.
  • İki çeşit lif vardır: Çözülen lifler ve çözülmeyen lifler. Çözülen lifler bağırsaklarda çözülür, diğer tür ise çözülmeden sindirim sisteminden geçer. Lif tüketiminizi yavaşça çoğaltmanız, sindirim sisteminiz için daha doğrudur.
  • Bol miktarda sıvı tüketmeniz, yoga ve yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmanız tavsiye edilir.
  • Bazı demir takviyeleri de kabızlığa neden olabilir. Bu konuya doktorunuza danışabilir, alternatif takviyeler isteyebilirsiniz.

Lif tüketimi için besin önerileri

  • Patates püresi yerine fırında patates
  • Portakal suyu içmek yerine, portakal yemek
  • Sebze çorbası yerine fasulyeli sebze çorbası
  • Körili tavuk ve pilav yerine mercimekli körili tavuk ve kepekli pilav.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 36. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.