Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

24. Ay Bebek Gelişimi

24 aylık bebek kaç yaşında olur? sorusunun karşılığı işte tam 2 yaş… Sevimli miniğiniz bu ay itibariyle dolu dolu 2 yaşını tamamladı.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 23. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu yaştaki bir çocuk duygularını sesiyle, yumruklarıyla, yere vurduğu ayaklarıyla ve gözyaşlarıyla açık bir şekilde gösterir. Mutluluğun doğal olması gibi mutsuz olması da doğal bir histir.

Çocuğunuzun duygusal düşüşleriyle başa çıkabilmek için faydalı öneriler;

  • Çocuğunuz surat astığında ya da ağladığında onu sakinleştirmek için acele etmeyin. Mutsuz olmanın da normal olduğunu bilmesine izin verin. Mutsuzluğun üstüne giderek üstesinden gelmeye çalışmak ona “kızgın ya da mutsuz olmak doğru değildir” gibi yanlış bir mesaj verecektir.
  • Eğer üzgün ya da kızgın olduğunda bağırır ya da vurursa ona duygularını açığa vurmanın yastığı yumruklamak ya da ayaklarını yere vurmak gibi kabul edilebilir yollarını gösterin.
  • Çocuğunuzun bütün problemlerini çözmeniz, duygularıyla tanışmasını ve bunu kendisinin yapma fırsatını elinden alır.

Bunun yerine duygularını onun için tanımlayabilirsiniz: "Anneye çok kızgınsın çünkü bugün parka gitmek yok dedi!" Bazen sizin de aynı duyguları hissettiğini bilmesini sağlayın: "Büyükanneye veda etmek seni üzüyor. Bu beni de üzüyor."

2 yaş bebek kilosu kaç kg olmalı? 

Bebekler bir yaşına geldiği zaman doğum kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşabilir. 12-24 ay arasında ise bu büyüme yavaşladığı için bebek iki yaşına gelene kadar ortalama 2.5 kilo alabilir. Bebeklerin 1-2 yaş arasında kilo alımı azalsa da zihinsel gelişimi hızla devam eder ve birçok beceriyi kazandığı bir büyüme dönemi yaşar.

2 yaşındaki kız bebeklerin kilosu ortalama 11.94 kg, 2 yaşındaki erkek bebek kilosu ise ortalama 12.66 kg olabilir. 24 aylık kız bebek boyu da ortalama 86.8 cm, 24 aylık erkek bebek boyu ortalama 88.2 cm olabilir.

Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Bebeğinizin kilo ve boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.

2 yaş bebek kaç öğün yemeli?

2 yaşındaki bebeğinizin beslenme düzenini, üç ana ve iki ara öğünden oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenme saatlerini eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz. Her öğünde ve ara öğünde çeşitli yiyecekler sunmaya devam etmelisiniz. 

24 aylık bebek nasıl beslenmeli? 

Bebeğiniz ilk 2 yılda hayatının en hızlı büyümesini gerçekleştirir. Bebeğinizin bu dönemde büyümesinin sağlıklı ve istenilen seviyede olabilmesi için yeterli seviyede beslenmesi gerekir. Bebeğiniz bir yaşından iki yaşına kadar ortalama 2.5 kilo alabilir. Bebeğinizin kilo alımı azalsa da zihinsel gelişimi hala hızla devam ettiği için beslenme kaynaklarına önem vermelisiniz. 24 aylık bebeğinizin günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarı yaklaşık 1200 kcal’dir.

24 aylık bebeğiniz, bazı küçük istisnalar dışında neredeyse sizin yiyebileceğiniz her şeyi yiyebilir. Sağlıklı bir gelişim için çocukların düzenli olarak vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin gıdalar tüketmesi gerekir. Bu nedenle 24 aylık bebeğinize gün içinde meyve ve sebze, süt veya süt ürünleri, et, balık ve yumurta gibi hayvansal kaynaklar ile kuru baklagiller ve tahıl ürünleri gibi bitkisel kaynakları yedirebilirsiniz.  

Bebekler, gelişimleri için ihtiyaç duydukları vitamin, mineral, protein gibi kaynaklara beslenme aracılığı ile ulaşabilirler. Bu nedenle bebeğinizi iki yaşına gelene kadar katı gıdaya ek olarak anne sütü ile besleyebilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü, ek besinlerle birlikte olmak şartıyla en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmeye devam edilmesini önerir. Bu sebeple 24. ayda da bebeğinizi anne sütüyle besleyebilirsiniz. 2 yaşına kadar bebeğinizin günlük besin ihtiyacının %40'ını anne sütü oluşturabilir.  Bebeğiniz istediği zaman onu emzirebilirsiniz. 

Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren Devam Sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. İşte, Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. 

2 yaşındaki bir bebek neler yapabilir? 

Bebeğinize ‘küçük kaşif’ deseniz hiç de yanlış olmaz. Çünkü sevimli miniğiniz artık bağımsızlığını ilan edecek kadar özgür, araştırmacı ve meraklı. Her şeyi kendi başarmak istiyor, daha çok sınırları zorluyor ve yaşam alanını geliştirmeye çalışıyor. 

Peki 24 aylık bebek ne yapar?  Siz de birçok ebeveyn gibi 24 aylık erkek bebek neler yapar?, 24 aylık kız bebek neler yapar? diye merak edebilirsiniz. İşte size bebeğinizin 2 yaşında yapabileceği en belirgin becerilerden birkaçı;

  • Bazı kıyafetlerini artık kendisi çıkarıp giyebilir. 
  • Suyunu rahatlıkla bardakla içmeyi başarabilir. 
  • Resimlerdeki küçük ayrıntıları ayırt edebilir.
  • Yemeklerin birçoğunu kendi yiyebilir. 
  • Dişlerini fırçalamaya başlayabilir. 
  • Kalemi tutar ve karalama şeklinde boyama yapabilir. 
  • Dengesini yitirmeden düz koşabilir.
  • Alçak basamaktan atlayabilir.
  • Küçük tahterevalliye tırmanabilir.
  • Tekmeyle vurabilir.
  • Bazı sayıları ve renkleri bilebilir.
  • Üç tekerlekli bisiklete binebilir, yerden ittirebilir.
  • Sandalyeye çıkıp oturabilir.
  • Altı küpten kule yapabilir.
  • Düz çizgi çizebilir.

24 aylık bebek konuşur mu?

Bebeğiniz büyüdükçe konuşma kabiliyeti de gelişiyor. Artık çevresiyle daha çok iletişimde olduğu sizin de dikkatinizi çekiyor değil mi? Ama hala aklınızda 2 yaşındaki bebek konuşur mu?  ya da 24 aylık bebek ne kadar konuşur? soruları var olabilir. 

Her çocukta farklılık gösterse de 24 aylık bebek 2-3 kelimeli cümleler kurarak istediğini size anlatabilir. Sözcüklerin yapısı ve söyleyişi çocuksu özellikler taşısa da ebeveyni olarak özellikle bebeğinizin söylediklerini anlayabilirsiniz. Söylediklerinin en az yarısı sizin ya da sık gördüğü diğer yetişkinler tarafından anlaşılabilir.

2 yaşına gelen bebeğin kelime dağarcığı 200-300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. “Anne, baba, mama, dede, abla, abi, su, süt, evet, hayır, top, araba, bebek, benim, gel, git, yat, kalk, ver, al” gibi kelimeleri söylüyor olabilir. 2-3 kelimeli ifadeler kullanabilir. ‘Ben, sen, benim’ gibi basit zamir kullanır. Eylem sözcüklerini anlar. Sürekli olarak yeni kelimeleri taklit eder.

Söylenen komutların çoğunu doğru anlar, canı isterse yapar. Çevresindeki nesnelerin adını bilir. “Neden?” sorusunu sıklıkla sorabilir. Resimde gördüklerini birkaç cümle ile anlatabilir. 2 yaş çocuk gelişiminde, çocuğunuza basit ve bildiği sözcüklerle cevaplayabileceği sorular sorarak konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

Bebeğinize destek vermek için kelimeleri tekrarlayın, basit talimatlar kullanın, günlük TV izleme süresini sınırlayın. Kitap okumanız ve hikaye anlatmanız da bebeğinizin konuşmayı öğrenmesi için fayda sağlayabilir.

2 yaşındaki çocuğun konuşmaması normal mi?

Bebeğin dil gelişimini etkileyen pek çok faktör bulunur. Genetik, fizyolojik ve ruhsal durumun yanı sıra ebeveyn-bebek etkileşimi ve sosyal çevre bu faktörlerin başında gelir. Bebeğin yetiştiği ortamdaki iletişimin yoğunluğu ve kalitesi, bebeğin dili öğrenme hızını ve kazandığı dil becerisini doğrudan etkiler. 

2 yaş, bebeklerde dil gelişiminin oldukça hızlanıp belirginleştiği bir dönemdir. Bu dönemde bebeğin artık konuşması, kendini ifade etmeye başlaması beklenir. Uzmanlara göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa ve 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekir.  

2 yaşındaki bir bebeğin; 

  • Konuşmalarının yaklaşık yarısının ebeveynleri ve bakım veren kişiler tarafından anlaşılmaması,
  • Sadece konuşmaları ya da hareketleri taklit etmesi,
  • Kendiliğinden ses veya kelime üretmemesi, 
  • Sadece belli ses veya kelimeleri tekrar tekrar söylemesi, 
  • Acil ihtiyaçları dışında sözlü iletişim kuramaması,
  • Basit yönergeleri takip edememesi, mutlaka çocuk doktoru tarafından görülmesi gereken durumların başında gelir.

2 yaşına geldiğinde, bebeğiniz en az 50 kelime bilmeli ve bunların en az yarısı bir yabancı tarafından anlaşılabilir olmalıdır. 2 yaşında anladığı kelimelerin sayısı yaklaşık 50 değilse ya da yaklaşık 10 kelimeyi söyleyemiyorsa doktorunuzla görüşmenizde fayda olabilir. 

Bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşın. İşitme sorunu ne kadar hızlı tedavi edilirse, o kadar iyidir.

Bebeğinizin konuşma becerisiyle ilgili merak ettiklerinizi Bebeklerde Dil Gelişimi başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. 

24 aylık bebeğe ne öğretilir?

Sevimli miniğiniz kaslarının ve motor becerilerinin hızla geliştiği bir döneme giriyor. 2-3 yaş arasında zihinsel ve sosyal gelişiminde büyük değişimler yaşayacak olan bebeğinizin, kişiliğinin de önemli bir kısmı yine bu dönemde şekillenecek. Yani bugüne kadar olduğunuz gibi önümüzdeki aylarda da pek çok değişime tanık olacaksınız.

  • Kendiniz iyi davranışlar sergileyerek çocuğunuzun görgü geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.  “Teşekkür ederim” ve “lütfen” demesini istiyorsanız, onunla ve diğer insanlarla konuşurken bu kelimeleri kullanabilirsiniz. 
  • “Mutlu” ve “üzgün” gibi sözcükleri kullanarak duygularını tanımlamayı öğreterek, çocuğunuzun duygularını ifade etmeyi öğrenmesine yardımcı olun.
  • Bebeğinizle oyun oynarken paylaşma alıştırması yapın. Oyuncaklarından birini alıp ‘Ben bunu alabilir miyim?’ diye sorun. Eğer reddederse zorlamayın. Arkadaşlarıyla da paylaşması için zorlamayın. Zorlarsanız direnç gösterip, huysuzlaşabilir. Paylaştığı zaman ise onu mutlaka övün.
  • Renklere ve sayılara daha çok ilgi duyacağı bir dönemdesiniz. Renkleri ayırt edebilme yeteneği önceki aylara göre hızla gelişiyor. Belki de artık birkaç biliyor ve sorduğunuzda o rengi gösterip söyleyebiliyor. Öğrenmesini geliştirmek için ondan herhangi bir nesneyi getirmesini isterken rengini de söyleyebilirsiniz.

2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları yazımızı okuyarak, bebeğinizle bu dönemde hangi oyun ve oyuncaklarla oynayacağınızla ilgili fikir alabilirsiniz.

Enerjisini doğru yönlendirin

Okul öncesi çocuğunuzun beyni, sınırsız aktiviteyle dolu bir arı kovanı gibidir. Onun bu enerjisini doğru yönlendirebilmek için aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

  • Ona çok çeşitli oyuncaklar sunun. İtmek ya da sürmek için büyük oyuncaklar, kurmalı oyuncaklar ya da kutudan fırlayan bebekler, düzenli ve yığın halinde oyun blokları, yap-bozlar, bebek kıyafetleri, kuklalar ve sanat malzemeleri. Oyuncakların yeni kalmalarını sağlamak için dönüşümlü olarak ortaya çıkarın. 
  • Evin etrafında bir şeyler keşfetmesini destekleyici davranışlarda bulunun.
  • Bütün duyularını uyarın. Kil ya da kum gibi elle kavranan ve müzikal oyuncaklar alın.
  • Havuz, hayvanat bahçesi, havaalanı gibi yeni mekânlara ve deneyimlere imkân sağlayın.
  • Bir dolu kitap alın. Yerel kütüphanenizi sık sık ziyaret edin.

 

Kaynaklar