Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

22. hafta hamilelik

Hamileliğin 22. haftasında artık bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz 5. ayı tamamlıyorsunuz.  Bu haftalar gebeliğin en keyifli zamanları denilebilir. Bu günlerde hamileliğe iyice alışmış olabilirsiniz. Bir yandan da doğumun olacağı o mutlu gündeki buluşmayı sabırsızlıkla bekliyorsunuz. Gebeliğinizin yarısını geride bırakırken, bundan sonraki sürecin de iyi geçmesi çok önemli. Bu yüzden de önümüzdeki haftalarda yine beslenmenize ve kendinize dikkat etmeye özen göstermelisiniz.

22. hafta hamilelikte sizde ve bebeğinizde birçok değişim yaşanır. Peki anne karnında 22 haftalık bebek gelişimi nasıl olur? 

  • Şu an bebeğinizin boyu yaklaşık 27 cm’dir. “22 haftalık hamileyim bebeğim kaç gram?” diye merak ediyorsanız cevabı, yaklaşık 450 gram’dır.
  • Bebeğiniz sizi duyabiliyor, tanıyabiliyor ve sesinize tepki verebiliyor. Hatta sesinizi duymak onu rahatlatıyor ve sakinleştiriyor. Onunla sık sık konuşun ya da şarkı söyleyin. Böylece doğumdan sonra, sesinizi duyduğu anda sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin düzenli bir uyku ve uyanıklık döngüsü rutini var.
  • Nefes alıp vermeyi deniyor ama ciğerleri henüz tam anlamıyla çalışmıyor, bu yüzden doğumuna kadar ihtiyacı olan oksijeni plasentadan alacak.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 21. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • C Vitamini hala dengeli hamilelik diyetinizin önemli bir içeriği. Bebeğinizin kemikleri, dişleri, kasları ve cildi için gereken kolajen oluşumunda önemli rol taşıyor.
  • Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun her zaman fazladan sıvıya ihtiyacı olacak. Bu ihtiyaç vücudunuzun kan yoğunluğunu arttırmak, fetüsün kolay dolaşımını sağlamak ve amniyotik sıvının ideal değerlere sahip olmasını sağlamak için oluşuyor. Bu süreç boyunca günde en az iki litre su içmeniz gerekiyor. Eğer bu tüketim miktarı gece tuvalet ihtiyacınızı arttırıyorsa, sıvı tüketiminizi günün daha erken saatlerine kaydırabilirsiniz.
  • Cildiniz hamilelik hormonlarından etkileniyor. Bu bazı kadınların cildinde tıkalı gözeneklere ve sivilcelere neden olur. Cildinizdeki sivilcelere sıkarak veya dokunarak müdahale ettiğinizde de daha çok artar. Doktorunuzun önereceği doğal cilt bakım ürünleriyle cildinizi düzenli olarak temizleyerek bu sorunu hafifletebilirsiniz.
  • Vücudunuzun şekli değişiyor; haftalar geçtikçe cildiniz esniyor ve artık eskisinden daha hassas. Bu dönemde cildinizin kuruluğunu ve tahriş olmasını önlemek için düzenli olarak nemlendirici kremler kullanabilirsiniz.
  • Güneş ışınlarından uzak durun veya dışarı çıkmadan önce mutlaka yüksek koruma sağlayan güneş kremleri kullanın. Seçtiğiniz sabun, parfüm ya da deterjan tarzı ürünlerin doğal olmasına dikkat edin.
  • Kıyafet seçerken keten ya da pamuk gibi doğal kumaşlar tercih edin.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

22 haftalık hamilelik kaç aylık olur?

9 ay 10 günlük hamilelik süreci 40 haftaya denk gelir. Doğumun olacağı zamanı daha iyi belirlemek için doktorlar, hamileliği ay olarak değil hafta olarak takip etmeyi tercih eder. Doktoruyla hafta takibi yapan bazı hamile adayları, aynı zamanda hangi ay içinde olduğunu da merak edebilir. Hamilelik hesaplamasına göre, 22. haftada gebeliğin 5. ayında olunur. Hamilelikte 22. haftanın bitimiyle 5. ay da bitmiş olur.

Peki 6 aylık gebelik kaç haftalıktır? Hamilelik hesaplamasında 23-27 haftalar arası, gebelikte 6. ayı ifade eder. 6 aylık gebelik, hamileliğin 23. haftasında başlar ve 27. haftasının sonunda biter.

22 haftalık bebek anne karnında neler yapar?

Küçük bir insan görüntüsüne kavuşan 22 haftalık bebek anne karnında pek çok hareket yapabilir. El, kol ve bacaklarını hareket ettirebilir. Kollarını ve bacaklarını oynatır. Kavraması giderek güçlendiği için rahimde bazen göbek bağını sıkıca tutabilir.

Bükülmek, dönmek ve hatta ara sıra takla atmak için rahmin içinde bolca yeri vardır. Bu yüzden de minik vücudunu rahatlıkla döndürebilir, gerinir, yer değiştirir. Yüz mimikleri yapar, yüzündeki gülümsemesi, ağzını açıp kapatması ultrasonla görülebilir. 22 haftalık bebek anne karnında hareket etmesinin yanı sıra uyur. Yeni doğmuş bir bebek gibi günün belli zaman dilimlerini uyuyarak geçirir.

22 haftalık bebek tekme atar mı?

Evet, 22 haftalık bebek anne karnında bacaklarıyla minik tekmeler atar. Bebekler bu haftalarda oldukça hareketlidir. İskelet sistemi kıkırdaktan kemik yapıya dönüşmeye başladığı için 22 haftalık bebeğin hareketleri giderek güçlenir. Vücudunu ve başını hareket ettirdiği gibi minik bacaklarıyla da gün içinde pek çok hareket yapar.

Bebeğin hareketleri anne adayı tarafından kelebek kanadının çırpışı, yaprak kıpırtısı, seyirme, hafif kayma şeklinde hissedileceği gibi mini tekme olarak da hissedilebilir. Bu hareketler henüz anne adayı tarafından her gün olmasa da haftalar ilerledikçe daha düzenli şekilde fark edilebilir.  

22 haftalık bebek hareketleri nerede hissedilir?

Hamileliğin 22. haftasında anne adayının karnı, artık dışarıdan fark edilecek büyüklüktedir. Bebeğin haftalar ilerledikçe kilo ve boyunun artması, 5. ayın sonunda anne karnının iyice belirginleşmesine neden olur. Bebeğin içinde büyümesini sürdürdüğü rahim 22 haftalık gebelikte, göbek deliğinin hizasına iyice yükselir. Çoğu anne adayı bu haftada bebeğini göbeğinin orta bölgesi ile birkaç parmak üzerinde rahatlıkla hissedebilir.

22 haftalık gebelikte bulantı neden olur?

Gebelikte mide bulantısı, anne adaylarının büyük kısmında görülen şikayetlerden biridir. Gebeliğin başlamasıyla birlikte anne adayının vücudunda hızla değişim gösteren hormonlara bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı, koku hassasiyeti nedeniyle de oluşabilir.

Genellikle hamileliğin 4-8. haftaları arasında görülen, 16. haftadan itibaren azalmaya başlayan mide bulantılarını, bazı anne adayları 22. haftada da hissedebilir. Bu haftalarda yukarıya doğru çıkan rahim, mideye basınç yapabilir.  Bu basınçla birlikte mide asidi de yemek borusundan yukarı doğru çıkar. Bu değişim 22 haftalık gebelikte bulantının oluşmasına neden olabilir.

22 haftalık gebelikte karın ağrısı olur mu?

Hamileyken rahmin büyümesiyle birlikte karın kasları gerilir. Rahmi yerinde tutan bağlarda gerilme olur.  Bu gerilme karın ve kasık bölgesinde ağrıya sebep olabilir. Genellikle hamileliğin ilk haftalarında görülen bu karın ağrısı, 22 haftalık gebelikte de görülebilir. 22 haftalık gebelikte karın ağrısı genellikle kısa süreli ve anlıktır. Beraberinde başka bir belirti görülmez. Eğer karın ağrıları şiddetlenir, sıklaşır ve uzun süreli olursa doktora danışılması gerekir.

22 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

Hamilelik hem kendiniz hem de karnınızdaki minik bebeğiniz için özen isteyen bir dönemi kapsıyor. 40 haftayı bulan bu özel süreçte, bazı konulara daha çok dikkat etmeniz gerekebilir. İşte size 22. haftalık gebelikte nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili önemli tüyolar; 

  • Hamilelik sürecinde anne adayının dengeli ve sağlıklı beslenmesi oldukça önem taşır. Bu nedenle hamileliğinizin 22. haftasında tüm besinleri içeren vitamin ve minerallerce zengin bir diyet ile beslenmeye özen göstermelisiniz.
  • Beslenmenizi, fazla kilo almamak için az miktarlarda ve sık aralıklar şekilde düzenleyebilirsiniz. Atıştırmalıklarınızın da sağlıklı ve besin değeri yüksek olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Bu haftalarda magnezyum, kalsiyum ve tuz gibi minerallerin eksikliği anne adaylarının özellikle bacaklarında krampların görülmesine neden olabilir. Eğer böyle bir sıkıntı yaşıyorsanız bu minerallerden zengin olan kabak çekirdeği, chia tohumu, badem ve kaju gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Magnezyum eksikliğinde, bacak ağrılarının yanı sıra kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ağrılarınızın yoğunlaşması halinde doktorunuza danışmanız doğru olacaktır.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanında yeterli miktarda sıvı tüketmek de gebelik döneminde oldukça önemli. Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Herhangi bir sağlık sorununa sebep olmamak için ağır yük kaldırmaktan veya taşınmaktan, yukarı doğru uzanmaktan kaçınmalısınız.  
  • Hamilelik dönemini huzurlu, sakin geçirmeniz ve stresten uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Hem sakinleşip stresinizi azaltmak hem de vücut sağlığınız için doktorunuza danışıp onay alarak egzersiz yapabilirsiniz.
  • Göbeğiniz büyüdükçe rahat edeceğiniz pozisyonlarda oturmayı ya da uzanmayı tercih edin. Yan tarafınıza yatabilir, kalçanızın veya üst bacağınızın altına yastık yerleştirebilirsiniz.
  • Baş dönmesine ve düşmeye neden olmamak için yataktan ya da oturduğunuz yerden çok hızlı kalkmamaya özen göstermelisiniz.
  • Karnınız büyüdükçe bel ağrılarınız artabilir. Artık uzun süre ayakta veya aynı pozisyonda durmamaya, oturuş pozisyonunuzun sağlıklı oluşuna daha çok dikkat etmelisiniz. Fırsat buldukça dinlenmek, topuklu ayakkabı giymekten kaçınmak da bel ağrılarınızın olmamasını veya azalmasını sağlayabilir.

C Vitamini takviyesine devam

  • C Vitamini tüketimi hamilelik süresince önemini korur. Hücreleri güçlendirerek sağlıklı kalmalarını sağlar.
  • Hem sindirim hem de bağışıklık sisteminin ideal çalışmasını sağlar.
  • Kolajen oluşumu için varoluşsaldır.
  • Besindeki demirin emilmesini sağlar.

C Vitamini tüketiminiz için besin önerileri

  • Portakal, kivi, çilek, yaban mersini, limon veya misket limonu
  • Taze meyve suyu
  • Buharda pişmiş brokoli
  • Çiğ ıspanak
  • Domates
  • Brüksel lahanası

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 23. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.