Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

21. Ay Bebek Gelişimi

Bebekler bu aylarda bazen rüya görebilir. Böyle durumlarda gece ağlayarak uyanıp sonrasında tekrar uyumakta zorluk çekebilirler.

Bebeğiniz gece huzursuz ve ağlayarak uyanırsa sırtını okşayarak veya sarılarak onu güvende hissettirmeye çalışın. Tedirgin ve korkmuş olabilir. Ona daha fazla rahatlık sağlamak için favori battaniyesini veya oyuncak hayvanını verin. Çoğu çocuk gereken ilgiyi gösterdiğinizde uykuya dönüp ertesi sabah gördüğü kâbusu unutacaktır.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 20. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

21 aylık bebek kilosu ne kadar olmalı?

Bebeğiniz bir yaşına geldiği zaman doğum kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşabilir. 12-24 ay arasında ise bu büyüme yavaşlayabilir ve iki yaşına gelene kadar ortalama 2.5 kilo alabilir. Peki 21 aylık erkek bebek kaç kilo olmalı?, 21 aylık kız bebek kaç kilo olmalıdır? 21 aylık kız bebek kilosu ortalama 10.9 kg, 21 aylık erkek bebek kilosu ise ortalama 11.5 kg’dır. 

Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Bebeğinizin kilo ve boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.

21 aylık bebek diş çıkarır mı?

Her ne kadar bebeklerin ilk dişi genellikle 6-7 ay arasında çıksa da 3-4 aylıkken ya da 12-16 ay arasında da bu durumun görülmesi doğaldır. Bebeklerde dişlerin tamamlanması ise ortalama 27-29 aylık dönemi bulur, ancak 3 yaşa kadar da bu süreç devam edebilir. Bu sürecin sonunda genellikle 20 adet süt dişi çıkmış olur. Dişlerin hepsi bir anda veya teker teker çıkabilir.

Bebeklerde belli diş gruplarının belli dönemlerde çıkmaya başlamasından söz edilebilir. Buna göre köpek dişleri 15. ve 21. aylar arasında, birinci azı dişleri 13. ve 18. aylar arasında, ikinci azı dişleri ise 24. ve 33. aylar arasında çıkabilir. 21 aylık bebeğinizin şu aralar köpek dişleri veya azı dişleri çıkıyor olabilir. 

Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için Bebeklerde Diş Gelişimi yazımızı tıklayabilirsiniz.  

Bazı kararlarını kendi alabilir

Çocuklar kesin olan şeyleri severler. Öfke nöbetleri ve keşfetmeyle beraber inat da bu yaşın ayırıcı özelliklerindendir. Çocuğunuzun istek ve ilgi alanlarına saygı duyun ve ekmeğin üstüne hangi reçeli süreceğiniz, hangi bluzu giyeceği gibi seçimler yapmasına izin verin. Bazı şeylerin, özellikle güvenliği etkileyen davranışların ise tartışma konusu olmadığını açıkça ifade edin.

Biliyorsunuz bebeğiniz iki yaşına yaklaşıyor. 21 aylık bebek kaç yaşında oluyor? diye sorulduğunda bebeğinizin 1.5 ila 2 yaş arasında olduğunu söyleyebilirsiniz. Sevimli miniğinizin ikinci yaş günü mumlarını üflemesine sadece 3 ayı kaldı. Şimdiden ikinci yaş günü planları yapmaya başlayabilirsiniz. 

21 aylık bir bebek neler yapabilir? 

Bebeğiniz birçok dönüm noktasını aşıp bugüne yeni beceriler kazanarak geldi. Enerjisi hiç tükenmez gibi görünen miniğiniz, bu aylarda bağımsız davranmaya ve çevresini keşfetmeye devam ediyor olabilir. 

Pek çok anne baba gibi siz de bebeğinizin büyüdükçe neler yapabileceğini, hangi becerileri kazandığını merak ediyorsunuz değil mi? İşte 21 aylık kız bebek neler yapar? ya da 21 aylık erkek bebek neler yapar? sorularınıza cevap olacak önemli bilgiler; 

  • 21 aylık bebek emin adımlarla yürüyebilir, koşabilir, zıplayabilir.
  • Oyuncaklarını kolaylıkla itip çekebilir. 
  • Fazla çaba harcamadan merdiven çıkabilir. Sandalyeye inip çıkabilir.
  • Kendini iyi bir şekilde dengeleyebilir, eğilebilir  ve geri kalkabilir.
  • Elleriyle topu fırlatabilir, topa vurabilir.
  • Vücudunun birçok bölümünü bilir ve gösterebilir.
  • Farklı şekiller ve renkler arasındaki farkı anlayabilir. 
  • Kağıdı veya duvarları boya kalemi ile karalamayı çok sever.
  • Az taneli yapbozları yapmaya başlayabilir.
  • Basit talimatları anlayabilir ve basit ifadeler söyleyebilir.
  • Bir resim albümündeki tanıdığı yüzleri gösterebilir.
  • İnce motor becerileri her geçen gün gelişir. 
  • İki kelimeli komut ve yönlendirmeleri anlayabilir.

Becerileri gelişiyor

Çocuğunuzun bazı motor becerileri hala gelişiyor. Mesela kâğıdıı karalayabiliyor veya önündeki resim defterini boyadığında kollarını ya da sehpayı da boyayabiliyor. 

Kaşığı doldurup ağzına götürmek, çatalı yemeğe batırmak veya bardaktan içmek gibi bazı beslenme becerileri geliştiriyor. Hatta mizacına bağlı olarak daha temiz şekilde yemek yemeyi çoktan öğrenmiş olabilir. Ama bir içeceği döktüğünde ya da ellerine ve kıyafetlerine yemek bulaştırdığında üzülmeye, 2. doğum gününden itibaren başlayacak. Yani önümüzdeki birkaç ay daha yemekleri parmak boyası gibi kullanmaya devam edebilir.

21 aylık bebek nasıl konuşur? 

Her bebeğin dil becerisi hızlı farklılık gösterir. Bazı bebekler yaşıtlarına göre daha çok kelime kullanarak dil gelişimini sürdürürken, bazı bebekler için bu süreç daha yavaş ilerleyebilir. Yeni bir dil öğrenen herkes gibi, 21 aylık bebeğiniz de isimleri, fiilleri kavradığından çok daha hızlı kavrayabilir. Bunun nedeni isimlerin değişmemesine rağmen fiillerin sürekli değişmesinden kaynaklanır.  21 aylık bebekte dil gelişiminde fiiller şimdiki zamandır. Dün, yarın ve gelecek kavramı üçüncü yaşa doğru kullanılır.  Dolayısıyla 21 aylık bebeğiniz basit cümle kurarken ‘gel’ mi yoksa ‘geldi’ mi diyeceğine henüz karar vermekte zorlanabilir.

21 aylık bebek kaç kelime söyler?

Kullanılan kelime sayısı her bebekte farklı olabilir. Ancak genelde 21 aylık bebekler 20-30 kelimeyi söyleyebilir. Anladığı kelime sayısı çok daha fazladır. Ebeveynler bu dönemde bebeğinin yaşıtları ile gelişimini karşılaştırmak için ‘21 aylık bebek cümle kurabilir mi?’ diye sıkça sorar. 21 aylık bebek iki kelimeyi bir araya getirip basit cümle kurabilir. Basit sorulara kısa cevaplar verebilir.

21 aylık bebek dil gelişimi için neler yapılmalı?

  • Bebeğinizin sağlıklı beceriler geliştirmesi için çok sayıda kelime duyması önemli. Aynı zamanda öğrenmesini desteklemek için kelimeleri doğru telaffuzla duyması da önem taşıyor. Bu nedenle bebeğinizle bol bol ve doğru telaffuzla konuşmaya özen gösterin.
  • Annece konuşmayın, anne dili kullanmayın. “Anne seni seviyor” yerine birinci tekil şahıs kullanın. 
  • Bebeğinize destek vermek için kelimeleri tekrarlayın, basit talimatlar kullanın. 
  • Bebeğinizle normal sesinizle ama biraz daha yavaş konuşmaya dikkat edin. Yavaşladığınızda sizi daha iyi dinleyebilir ve anlayabilir.
  • Kitapları verimli şekilde okuyun. Kitapları seven çocuklar dili sever ve kullanır. Bebeğinizin isterse beş dakika boyunca bir sayfada kalmasına izin verin ve orada gördüğünüz her şey hakkında onunla konuşun.
  • Kitap okumak dışında ona bol bol hikaye anlatın. İçinde hayvanların olduğu hikayeler hem ilgi çekici hem de öğretici olabilir.
  • Günlük iletişiminiz içinde bebeğinize soru yönelttiğinizde cevap vermesi için ona zaman verin. Aceleci ve sabırsız davranırsanız bebeğiniz iletişimden çekinebilir. 
  • Konuşmak cesaret ister. Önce siz rahatlayın ve sabırlı olun. Bebeğinizin sözel becerisini geliştirmesi için ona özgüven verin.
  • Bebeğiniz konuşmayı öğrenirken birçok kez kelimeleri yanlış telaffuz edebilir. Hatalarını sürekli düzeltmeye çalışmayın. Bu bebeğinizin konuşma cesaretini kırar.  Yanlış telaffuz ettiği zamanlarda olumlu ve hoşgörülü bir yaklaşımla doğru telaffuzu ona tekrar edin. 
  • Tablet ve televizyon karşısında zaman geçirmesine izin vermeyin. Ekran karşısında kalmasının, bilişsel gelişimini olumsuz etkilediğini ve dil gelişimini geciktirebileceğini unutmayın.

Bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Bebeğinizin adım adım konuşma evrelerini öğrenmek için  Bebeklerde Dil Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

Paylaşmayı çok sevmezler

Çocuğunuzda henüz paylaşmak gibi bir alışkanlık oluşmamış olabilir zira bu çocuklar için anlaması zor bir kavramdır. Bu nedenle bu sosyal erdemi hemen öğrenmesini beklemeyin. Küçük çocuğunuz şu an sadece sahiplenmeyi öğreniyor. “Benim!” en sevdiği kelimelerden biri.

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaşmayı öğretmek için öneriler;

  • Onu paylaşma fikrine alıştırmak için, bir arkadaşına veya bir bebeğe bir oyuncak vermeyi teklif ettiğinde övün. Paylaşmaya örnek olun ve bunun ne anlama geldiğini anlayacağı kelimeler kullanın. Mesela onun oynadığı bir şeyle oynayıp oynayamayacağınızı sorun. Karşı gelirse zorlamayın. Sadece “Bir tur da ben oynayabilir miyim?” deyin. Böylece çocuğunuz paylaşmanın ne demek olduğuyla ilgili fikir edinmeye başlayacaktır.
  • Paylaşma konusunda ve toplu oyun günlerinde sırayla oynama konusunda ısrarcı olmayın. Çocuğunuzun oyuncağını başka bir çocuğa vermek de iyi bir fikir değildir. Bloklar gibi çok parçalı oyuncaklar koyun ve çocukların hangisinin neyi en çok kullanacağını kendi kendilerine çözmelerine izin verin. 
  • Yanlış veya hoşunuza gitmeyen davranışlar sergilediğinde davranışını eleştirin ama çocuğunuzu eleştirmekten kaçının. Bir şey yaptığında onu eleştirmeniz doğru davranışı öğretmekte faydalı olmaz.
  • Hangi davranışlarından hoşlanıp hangilerinden hoşlanmadığınızı belirtmek için ifadeleri eleştirel olmayan bir şekle çevirmeye çalışın. Mesela “Bu çıkardığın kulak tırmalayan sesi beğenmedim, lütfen daha alçak bir ses kullan”, “Bütün bir rulo tuvalet kâğıdını açmandan hoşlanmıyorum” “Seni çağırdığımda hemen gelmeni seviyorum” gibi cümleler ile bebeğinizi yönlendirebilirsiniz.

Çocuklar tekrarlayarak öğrenir

Bebeğiniz her fırsatta sinir krizi geçirip, yaygara çıkarıyor ve bütün enerjisini buna harcıyor olabilir. Bu aslında iyi bir şey çünkü çocuğunuz tekrarlayarak öğreniyor. Ama bu yaştaki çocuklar o anda yaşarlar. Bu nedenle bir aktivite modundan diğerine geçmekte zorluk yaşayabilirler. Mesela yerde yuvarlanırken sizin bir talimatınızla kendini durdurup bir diğerine geçemez.

Yemek seçiyor olmasına aldırmayın

Bu dönemde çoğu çocuk yemek konusunda çok seçicidir. Çocuğunuz sırf iki yemek birbirine değdiği için üzülüp yemeğini yemeyebilir. Önüne sunulan yemeklerden sadece birini yiyebilir. Sadece beyaz ve sarı renkli yemekleri yiyebilir… Bu yaştaki birçok çocuk gibi koyu yeşil ve keskin tatları olan sebzeleri yemeyi reddedebilir. Yeme alışkanlıklarını büyük bir problem haline getirmekten kaçınmaya çalışın. İstediğini seçmesine izin vererek ona da normalde yaptığınız yemeklerden vermeye devam edin.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 22. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar