Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

2. hafta hamilelik

Hamileliğin 2. haftasında, gebeliğin temelinin atıldığı çok önemli gelişmeler yaşanır. Yumurtanın geliştiği 2. hafta hamilelikte, yumurtalardan sadece bir tanesi seçilir. Yumurtanın 24 saat içinde spermi bulmasıyla da hamilelik başlamış olur.

Bu ilk haftalarda anne adayları hamileliğinin farkında değildir. Ama bu süreçte hem annede hem de bebekte değişimler olmaya başlar. İlk haftalarda başlayan bu değişim ve gelişim, bebeğin doğacağı güne kadar da devam eder.

Hamilelikte 2 haftada ne oluyor?

  • Bebeğiniz büyümeye başlamadan önce ona sahneyi siz hazırlarsınız.
  • Geçen hafta kanınızda dolaşan ostrojen ve progestin miktarındaki artış, potansiyel döllenmiş yumurtaya zemin hazırlamak için verimli, kan bakımından zengin bir duvarla kaplanmak üzere rahminizi harekete geçirdi.
  • Aynı zamanda yumurtalıklarınızdaki folikul adı verilen sıvı dolu keselerde yumurtalar olgunlaşıyor.
  • Bu haftanın başında (genelde 28 günlük döngünün 14. günü civarında) yumurtladınız. Yumurtalarınızdan biri folikülünden çıktı ve yumurtalığınızda ilerleyerek fallop tüpüne ulaştı.
  • Gelecek 12-24 saat süresince, partneriniz tarafından dışarı atılan 250 milyon spermden biri vajinaniz boyunca yüzerek serviksten geçip rahminize girecek ve fallop tüpüne ulaşıp yumurtaya girmeyi deneyecek. Başarabilirse bu yumurta döllenecek. Bu yolculuk sırasında yaklaşık 400 sperm hayatta kalacak ve yalnızca bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarabilecek.
  • Bundan sonraki 30 saat boyunca, sperm ile yumurtanın hücre çekirdekleri genetik malzemeyi karıştırmak için birleşecek. Eğer sperm bir Y kromozomu taşıyor ise, bebeğiniz erkek olacak; eğer X kromozomunu taşıyor ise, bir kız çocuğunuz olacak.
  • Yumurta kanalından rahime olan 3-4 günlük yolculuğunda, döllenmiş yumurta -yani zigot- 16 özdeş hücreye bölünecek. Rahime vardıktan sonra Zigot'a Morula denir. 1-2 gün sonra rahiminizde oluşan katmana yerleşerek, inanılmaz gelişimini ve dönüşümünü devam ettirecek.
  • Bu aşamada gelişmekte olan bebeğiniz, bilimsel olarak blastosist olarak tanımlanan küçük bir hücre topundan ibaret.
  • Blastosist, embriyoyu oluşturacak bir iç hücre kitlesi ve plasentayı oluşturacak bir dış hücre kitlesine sahip iç hücre kitlesi amniotik keseyi oluşturacak sıvıyla dolu bir oyuk.
  • Dış hücre kitlesi yaşamsal faaliyeti sağlayan oksijen ve besinleri bebeğinize ulaştıran, atıkları bebeğinizden uzak tutacak organ olan plasenta.

Hamileliğin ilk haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 1. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Son periyodunuz 12 ila 16 gün önce başlamıştı. Yani büyük ihtimalle şu an yumurtluyorsunuz veya yakın zamanda yumurtlayacaksınız.
  • Hamilelik aslında 38 hafta sürse de, yumurta ve spermin birleştiği an tam olarak söylenemediği için, doktorlar doğumu son periyodunuzun başlangıcından 40 hafta sonrası olarak hesaplıyor. Bu yüzden döllenme oluştuğunda 2 haftalık hamile sayılabiliyorsunuz.
  • Hamile kalabilmeniz için zamanlama gerçekten çok önemli. Şansınızın yüksek olması için yumurtlamadan önceki 72 saat ile yumurtladıktan sonraki 24 saat arasında cinsel ilişkiye girmelisiniz. Böylelikle spermin 72 saatlik ve yumurtanın 24 saatlik ömürlerini birbirlerine daha uyumlu hale getirmiş olursunuz. Bir aksaklık yaşamamak için partneriniz de ajandasını bu zaman aralığında vakit geçirebilmeniz için boşaltmalı.
  • Sizin ve partnerinizin gerginliğini ortadan kaldırabilmek için, hamile kalmanın ortalama ne kadar sürdüğü hakkında fikir edinebilirsiniz. Çoğu çift ancak birçok denemeden sonra hamileliğini ilan edebiliyorlar. 

Hamileliğin ilk günleri nasıl anlaşılır?

Hamilelikte 2. hafta içindeyken döllenme gerçekleşir. Birkaç hafta sonra adet gecikmesinin başladığı haftalarda yaptırılan testler daha doğru sonuçlar verse de, hamileliğin 2. haftasında idrar testi ve kan tahlili yöntemleri ile hamilelik anlaşılabilir. Bir uzman doktora başvurup kan testi yaptırarak hamile olup olunmadığına dair kesin sonuca ulaşılması mümkündür.

2 haftalık hamilelik belli olur mu?

2. hafta hamilelikte döllenme gerçekleşmek üzere veya henüz yeni gerçekleşmiş olabilir.  Hamilelik idrar ya da kan testleri ile pozitif sonuç verse de bu haftada ultrasonda bir görüntü elde edilemez. Vajinal yolla gerçekleştirilen ultrason muayenesinde 4,5 veya 5. haftada, karından ultrason ile yapılan görüntülemede ise 6. haftada gebelik kesesi ultrasonda görülebilir.

2 hafta hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik sürecinde hissedilenler ve yaşanan belirtiler, her kadına göre değişiklik gösterir. Bazı anne adayları belirtileri hemen hissederken, bazıları bunu çok daha geç hissedebilir.  En belirgin erken hamilelik belirtisi, adet gecikmesidir. Böyle bir durumda hamilelik testi yaptırabilir, ayrıca bir doktora başvurabilirsiniz.

2 haftalık hamilelik belirtilerinin başında şunlar gelir;

  • Vajinal lekelenme tarzı kanama

  • Sırt ağrısı ve kramplar

  • Şişkinlik

  • Adet gecikmesi

  • Ruh hali değişiklikleri

  • Baş ağrısı

  • Sık idrara çıkma

  • Mide bulantısı

  • Halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği

  • Göğüslerde hassasiyet ve değişiklikler

  • Kokulara karşı duyarlılık

  • Ağızda değişik tat

2 haftalık embriyo nasıl olur?

2. haftada döllenmiş yumurta ve sperm çoğalmaya devam eder. Embriyo çok küçük bir boyutta ve yuvarlak hücre topu şeklindedir. Ultrasonografide henüz bebek görüntüsü yoktur. 2 haftalık bebek kilosu ve boyu da belli değildir. Cinsiyeti genetik olarak belli olsa da öğrenmek için hamileliğin 20-24. haftalarını beklemek gerekebilir.

2 haftalık gebelikte sancı olur mu?

Bazı anne adayları hamileliğin ilk haftalarında karın bölgesinde kramp ve ağrı hissedebilir. Vücudun hamileliğine alışma sürecindeki bu sancılar, yumurtlamanın olduğu kısımda yaşanır. Döllenmiş yumurta, yumurtalıklardan rahme doğru ilerler. Bu sancılar, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşiyor olduğunun bir işaretidir. Gebelik hormon seviyelerinin yükselmesi nedeniyle vücudun bu değişime uyum sağlayabilmesi, hamilelikte ilk aylarda sancı oluşmasına neden olabilir. Ancak bunun dışında başka bir sebepten dolayı da sancı hissedilebilir. Böyle bir sorunun yaşanması durumunda sancının sebebinin belirlenmesi için doktora başvurulmalıdır.

2 haftalık gebelikte kan değeri kaç olmalı?

Anne adayına yapılan kan testinde gebeliğin olup olmadığı Beta HCG hormonu ile tespit edilir. Halk arasında hamilelik hormonu olarak bilinen Beta HCG hormonun değeri, hamile olmayan bir kadında 0-10 mlU/ml değerleri arasındadır. Beta HCG değerinin 10 mlU üzerinde çıkması, hamilelik ihtimalini artırır. Döllenmeden sonraki 6. günden sonra yükselişe geçen Beta HCG hormonu, ilk olarak kanda, birkaç gün sonra da idrarda artar. 2 haftalık gebelikte ise Beta HGC değeri 50-500 arasındadır.

2 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

  • Eğer hamile kalmaya çalışıp hala içki, sigara ya da ilaç tüketiminize son vermediyseniz şu an tam zamanı. Çünkü vücudunuz bebek için mümkün olabilecek en uygun halde olmalı.
  • Bebeğinizin doğum hata riskini düşürmek için doktorunuza danışarak folik asit ve vitamin takviyesine başlayabilirsiniz.

Hamileliğin üçüncü  haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 3. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.