Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

19. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz için 19 aylık bebek kaç yaş oluyor? diye merak edebilirsiniz. Geçen ay 1.5 yaşına giren bebeğinizin 2 yaşını bitirmesine daha beş ay var. Şu aralar tuvalet eğitimine başlamak için iyi bir zaman olabilir. 19 aylık bebeğinizin hazır olma belirtilerini takip edin. Bu belirtiler başka insanların tuvalet alışkanlıklarına ilgi duyma ve basit talimatlara uyma gibi belirtiler olabilir.

19 aylık bebeğinizin hayatındaki değişiklikleri göz önünde bulundurun. Mesela yeni bir kardeş veya yeni bir bakıcı... Eğer öyle ise, biraz daha beklemeniz faydalı olabilir. Ayrıca tuvalet eğitimi için yeterince vaktinizin ve sabrınızın olduğundan emin olun. Bu erken yaşta, en iyi opsiyonunuz lazımlık. Tuvalet kapağın üstüne uygulanan çocuk kapakları için henüz erken olabilir.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 18. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

19 aylık bebek neler yapabilir? 

19 aylık bebek yerinde duramaz, oturmaz, devamlı keşif yapmak ister ve hızla öğrenir. Konuşmalarında ciddi farklar gözlenen bu aylardaki bebekler, kendilerine ait becerilerini de geliştirirler. Kaba motor gelişiminin yanı sıra ince motor becerileri de ciddi gelişim gösterir. Daha bağımsız ve kendi kendine yeterli olmaya çalışır. 

Her bebek benzersizdir ve kendi hızında öğrenir ve büyür. Her bebeğin gelişim aşamaları yaşıtlarından biraz daha erken veya geç olabilir. Peki 19 aylık erkek bebek neler yapar?, 19 aylık kız bebek neler yapar?

  • Yürür, koşar, tırmanır, ayaktayken eğilip yerden bir şey alır.
  • Kendi etrafında döner, dans eder.
  • Topu fırlatabilir ve tutabilir.
  • Kendi başına merdivenleri tırmanabilir
  • Küçük nesneleri parmaklarıyla daha rahat tutabilir. 
  • Küçük dolap kapaklarını ve çekmeceleri açabilir. 
  • Kitap sayfalarını çevirebilir. 
  • Ellerini çırpmaya başlayabilir. 
  • Ellerini yıkayıp kurutabilir.
  • Kendi kendine oyunlar kurabilir.
  • Günlük hayatı taklit eden oyunlar oynamaya başlar.

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. 

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

19 aylık bebek kaç kelime söyler?

19 aylık bir bebeğin kelime dağarcığı 50 kelimeye yakındır. İki veya daha fazla kelimeyi birbirine bağlayabilir ve basit bir cümle kurabilir. Bu dönemde daha fazla "eylem" kelimesi yani fiil kullanmaya başlar.

Sevimli miniğinizin geçmiş aylardaki uydurma kelimeleri artık anlamlı ve düzgün telaffuz edilen kelimelere dönüşür. Peki 19 aylık bebek ne zaman konuşur? 19 aylık bebeğiniz hala temel konuşma ve dil becerilerini öğrenir ve bebek konuşmasından daha tanınabilir konuşmaya geçiş yapar. Bebeğinize destek vermek için kelimeleri tekrarlayın, basit talimatlar kullanın, günlük TV izleme süresini sınırlamaya özen gösterin.

Bebekler 2 yaşına kadar iki kelimelik kısa cümleler kuracak kadar yeterli kelimeyi öğrenir. 2-3 yaş aralığında ise kelime hazneleri daha da gelişir ve kısa cümleler kurarak konuşmaya başlarlar.  Unutmayın ki konuşma süreci her bebekte farklılık gösterebilir. Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bu nedenle bebeğinizin konuşma süreciyle ilgili sabırlı olmaya ve onu desteklemeye özen göstermelisiniz.

19 aylık bebek kaç öğün yemeli? 

Bebekler 1.5 yaş itibarıyla yetişkinler gibi günlük 3 ana öğün ile 2 ara öğün şeklinde beslenebilir. Bebeğinize anne sütü veriyorsanız, tercihen yemeklerden sonra olmak kaydı ile onun istediği her zaman emzirebilirsiniz. 

Bebeğinizi sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemeniz önerilir. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren Devam Sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. İşte, Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. 

19 aylık bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte ortalama olarak 210-240 ml civarı olabilir. 

19 aylık bebek ne kadar yemeli? 

Bebeğinizin 2 yaşına kadar günlük yaklaşık 1200 kalori alması gerekir, bu ihtiyaç bebekten bebeğe göre farklılık gösterebilir. Bebeğiniz için günlük 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 1-2 porsiyon taze meyve, 2-3 porsiyon et-balık ürünü protein, 1 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon ekmek ve alternatifi tahıl yemeklerinden oluşan bir günlük menü planlaması yapabilirsiniz. 

Bu dönemde bebeklerde iştah azalması ya da yemek reddi sıkça görülür. 19 aylık bebeğinizin birkaç gün önce severek yediği bir yemeği yemek istemediğini ve reddettiğini görebilirsiniz. Sevimli miniğiniz bir öğünü veya atıştırmalığı atlıyorsa, bunu çok da sorun etmeyin. Bebeğinizin neyi ve ne kadar yiyeceğini seçmesine izin verin. Onun seveceği çeşitli besleyici yiyecekler yedirerek atladığınız öğünler yerine bebeğinizin beslenmesini sağlayabilirsiniz. 

Beslenmeyle ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, bebeğinize yemek konusunda ısrar etmemeniz gerektiğidir. Bazı çocuklar yemek yemek için çok da istekli olmayabilir. Israrcı olmak yerine sabırlı, hoşgörülü, özendirici ve teşvik edici olmaya özen gösterin. Bu yaklaşım yemeyen bebeklerde olumlu geri dönüşler sağlayabilir. Onun kendi açlık ve tokluk duygularına yanıt vermesine imkan tanımalısınız. 

Eğer bebeğinizin son zamanlarda iştahında azalma varsa, sağlıklı beslenme alışkanlığı için bazı önlemler alabilirsiniz. Yemek Nasıl Sevdirilir? başlıklı yazımızdan, iştahsız bebeğinize yemeği sevdirmenin yolları hakkında fikir edinebilirsiniz.

19 aylık bebek ne kadar su içmeli?

Yaşam kaynaklarından biri olan su, insan vücudunun yüzde 60’ını oluşturur. Bebeklerin su gereksinimi yetişkinlerden daha çok olduğu için susuzluktan daha fazla etkilenirler. Bebeğin ihtiyaç duyduğu su miktarı ayına, kilosuna, sağlık durumuna ve hatta hava sıcaklığı gibi çevresel koşullara göre değişebilir. Bebek büyüdükçe içmesi gereken su miktarının da artması gerekir. 

Uzmanlar 1-3 yaş arasındaki bebeklere 1.3 litre su içirilmesini önerir. Siz de 19 aylık bebeğinize gün içinde her 2-3 saatte bir su verebilirsiniz. Suyu öğün öncesinde değil, yemek yedikten sonra vermeye özen gösterin. Bebeğiniz istemese de her öğün sonrasında su teklifi yapabilirsiniz. Ayrıca kabız, ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğinize özellikle su vermeye dikkat edin.  

19 aylık bebek günde kaç saat uyur? 

19 aylık bebeklerin gece uyku süresi yaklaşık 12 saat civarındadır.  15 aylıkken bire inen öğle uykusu ise bu aylarda süre olarak da azalabilir. Peki 19 aylık bebek gündüz kaç saat uyumalıdır? 19 aylık bebeklerde öğle uykusu 1.5-2 saat olabilir.  2 yaşına yaklaşan bebeğin gün içindeki toplam uyku süresi ortalama 14 saattir.

Bebeğinizin son öğle uykusuna saat 15.00’ten önce uyumasına özen gösterebilirsiniz. Böylece bebeğiniz gece uyumasını sağlayacak kadar yorulacak vakti olur. Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması oldukça önemli. Daha geç saatlere kalırsa yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir. Bebeğinize düzenli bir uyku rutini oluşturmak gece uykusuna geçişleri kolaylaştırır. Bebeklerde Uyku Rutini Oluşturma yazımızı okuyarak, bu konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Bebeklerde zeka gelişimini artırma konusunda uyku rutininin yeri oldukça fazla. Kaliteli uyku, 0-3 yaş arasında çocuk gelişimini etkileyen faktörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uyku ile zeka arasındaki ilişkinin detaylarını Uykunun Zeka Gelişimine Etkisi başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz. 

19 aylık bebek geceleri neden sık uyanır?

19 aylık bebeklerin uyku düzeni sabah saat 07.00-08.00 civarında uyanma, öğlen 12:30-13:30 arasında toplam 1.5-2 saat civarı süren öğle uykusu, 19.00-20.00 civarında da akşam yatış saati şeklinde olabilir. Zihinsel ve bedensel gelişim açısından çok önemli olan uyku düzeni, her bebekte farklılık gösterir.  Bazı bebekler uyku konusunda hiç sorun yaşamadan büyürken, bazı bebekler gerek uykuya dalma gerekse sık uyanma gibi sorunlar yaşayabilir. 

Bebeğin aç veya aşırı tok olması, diş çıkarma, hastalık, ayrılık kaygısı, altının temiz olmaması gibi birçok neden bebeğin uykusunu bölebilir.  Yeni bir kardeş, tuvalet eğitimi, sütten kesme, bebek yatağına geçiş, yeni bir eve taşınma, kreşe başlama, yeni bir bebek bakıcısı gibi yaşam değişiklikleri gündüz kaygısına neden olabilir. Bu da gece huzursuzluğuna ve geceleri sık uyanmalara dönüşebilir.

19. aylık bebeklerin düşünce süreçleri daha karmaşık olabilir ve korkuları artabilir. Karanlık korkusu ya da yalnız kalma korkusu gibi korkular bebeğinizin iyi uyumasını zorlaştırabilir.

Öğlen uykusunun uzun sürmesi de 19 aylık bebeğinizin gece çok sık uyanmasına neden olabilir. Öğleden sonra geç saatlere kadar süren öğlen uykusu, 19 aylık bebeğinizin uykuya dalmasını ve gece boyunca uykuda kalmasını engelleyebilir.  Bu durum bebeğinizin yatmadan önce yeterince yorgun olmadığı anlamına gelebilir. Bu yüzden gün içinde daha az öğlen uykusu veya uykudan sonra bol aktivite gibi çözümler üretebilirsiniz. 

Bebeğin uykusu farklı nedenlerden dolayı gece sık sık kesintiye uğruyorsa Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? yazımızı okuyabilirsiniz. 

Uyumuyorsa rutinleri tekrarlayın

Bebeğiniz uyumak istemiyorsa, en uyku getirici rutin bile işe yaramaz. Uyumak dışında tüm yaptığı şeyler eğlenceli olduğu için birdenbire uyumayı reddedebilir. Yatağında tek başına yattığında anne ve babasının eğlendiğini düşünecektir. Özellikle yattıklarında TV veya insan sesi duyan çocuklar için uykuya dalmak daha zor olabilir.

Uyumamakta ısrar ederse ona yapacaklarınızı anlatın. ''Şimdi diş fırçalama vakti. Sonra iki hikâye dinleyeceğiz ve ışıkları söndüreceğiz'' diyerek rutininizi hatırlatın ve uzatmamaya çalışın.

Uyku düzeninde ufak değişiklikler

Çocuğunuz sizden daha erken uyanıyor olabilir. Odasının güneş doğduktan sonra da uyuyabilmesi için uygun olduğundan emin olun. Gerekirse güneş geçirmeyen perdeler takın. Gittikçe daha da erken uyanıyor ise, yatma saatini biraz daha geciktirin ve öğle uykusunu kısaltın.

Sınırlarını tanımlayın

Çocuğunuzun artık el-göz koordinasyonu ve dengesi yerinde olduğuna, bacakları ve kolları güçlendiğine göre, motor becerilerini tırmanarak gelişiyor olmalı. Bu becerileri nasıl kullanacağı tamamen kişiliğine bağlı. Çok dikkatli de olabilir, çok cesur da olabilir.

Mesela bir yere tırmanmak isterse ona nerede ve nereye tırmanabileceğini gösterin. Limitleri belirtin. Limitleri bilmesi, onlara uyacağı anlamına gelmez ama sınırları tanımlamanız ne zaman müdahale etmeniz gerektiğine karar vermeniz için yararlı olabilir.

19 aylık bebek oyuncakları neler olmalı?

19 aylık bebek için keşfetmek ve öğrenmek, hayatının en önemli parçasıdır. Etrafındaki çeşitli nesnelerin şekillerini ve fiziksel özelliklerini anlamaya ve algılamaya çalışır. Bu aylarda doğru nesneleri doğru alanlara yerleştirmesi gereken bir sıralama kutusu, onun için harika bir oyuncak olabilir. Tahta kitaplar, müzik aletleri, yuvalama blokları ve kutuları, istiflenen oyuncaklar, oyuncak telefonlar ve itme-çekme oyuncakları 19 aylık bebekler için tercih edilebilir en ideal oyuncaklardır.

Bebeğinizin gelişimini desteklemek için 19 aylık bebek ne oynar? diye düşünerek etkinlik yapmanız ve oyuncak seçiminde bulunmanız doğru olacaktır. Bu aylarda bebeğinizin kaba motor becerilerinin yanı sıra ince motor becerileri de hızla gelişiyor. Bebeğiniz 19. ayında bu özelliğini geliştirecek şekilde çamurla, hamurla oynayabilir. Bloklarla oynayabilir, kuleler yaparak devirebilir, bir kovaya küçük toplar atabilir. Kaplara su veya kum doldurmak eğlenceli olabilir. Parkta ya da plajda oynayabilmesi için plastik kova-kürek takımı alabilirsiniz. Bu şekilde kavramak-elde tutmak-bırakmak gibi önemli motor becerileri desteklenebilir.

1 Yaş Oyun ve Oyuncakları yazımız ile 2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları yazımızı okuyarak, bebeğinizle bu dönemde hangi oyun ve oyuncaklarla oynayacağınızla ilgili fikir alabilirsiniz. 

Fiziksel aktivite bacak kaslarını koordine etmesine yardımcı olacağından, aynı zamanda iştahını da artıracağından, ona hareket etmesi için bir üç tekerlekli bisiklet verebilirsiniz. Şekil kutuları, arabalar ve mutfak takımları gibi basit, düşünceli oyuncaklar, bilişsel ve zihinsel yeteneklerini geliştirirken, onu uzun süre meşgul edebilir.

Oyuncakların ve bunlara bağlı parçaların yutulamayacak kadar büyük olduğundan, boğulma tehlikesi oluşturabilecek ayrılabilir parçalara sahip olmadığından, yere fırlatıldığında küçük parçalara ayrılmadığından, keskin uçları olmadığından emin olun. Oyuncak seçimiyle ilgili ayrıntıları Oyuncak Seçiminde Neler Önemli? başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 20. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar