Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

16. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz giderek büyüyor ve artık 1 yaşını geride bıraktı. 16 aylık bebeğiniz ilk yaşının ortalarına doğru ilerliyor. 1 yaş 4 aylık olan bebeğiniz için adım adım 1.5 yaşına yaklaşıyor diyebilirsiniz. 

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 15. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

16 aylık çocuğunuz bazen yüksek seslerden beklenmedik şekilde korkabilir. Elektrikli süpürge, gök gürültüsü, siren, havai fişek veya patlayan balonun sesiyle korkudan yere çökebilir, ağlayabilir veya tamamen dehşete düşmüş gibi davranabilir.

Onu sakinleştirin, güvenli bir yerde ve güvende olduğunu hissettirin. Ona sarılın ve hissettiği korkuyu destekleyen cümleler kurun. Çocuğunuza kontrolü sağlaması için nasıl kulaklarını kapatabileceğini gösterin. Nereden geldiklerini ve zararsız olduklarını anladığında çocuğunuzun gürültülere olan korkusu geçecektir.

16 aylık bebek ne kadar yemeli? 

Bebeğinizin 16. ayında beslenme düzeni yavaş yavaş oturmaya başlamış olabilir. Hem kendi kendine beslenme becerisini geliştiriyor hem de neyi yiyip neyi yemek istemediğini artık biliyor olabilir. Bu dönemde bebeğinizin beslenmesinde gözlemleyeceğiniz bir değişiklik de iştahıyla ilgilidir. Bu dönemde bebeklerin büyüme hızının yavaşlamaya başlaması nedeniyle önceki aylara oranla yedikleri yiyecek miktarında ve öğün sıklığında azalma olması normal kabul edilir. Bu nedenle siz de 16 aylık bebek kaç öğün yemeli? ya da 16 aylık bebek bir öğünde ne kadar yemeli? gibi soruların cevabını merak edebilirsiniz. 

16. ay bebek beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşabilir. 16 aylık kız bebeklerin günlük kalori ihtiyacı yaklaşık 712 kcal, erkek bebeklerin enerji ihtiyacı ise 777’dir. 

Birçok gıdayı tüketebilmeye başlayan bebeğiniz 16. ayda zengin bir menüyle beslenebilir. Tüm temel besin maddelerinden oluşan sağlıklı bir beslenme düzeni, bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için büyük önem taşır. 

Bebeğinizin gün içindeki enerjisini karşılamak için sabah kahvaltısını mutlaka yaptırmalısınız. Kahvaltıdan sonra ihtiyaç duyduğu vitaminleri alabilmesi için ara öğün olarak ona meyve yedirebilirsiniz. 16 aylık bebeğinize öğle yemeğinde sebze çorbası içirebilirsiniz. 16 aylık bebeğiniz yaklaşık 100-150 ml çorba içebilir. Fazla yağlı ya da tuzlu olmayan, ayına uygun sebzelerle yapılmış diğer ev yemeklerinden de yiyebilir. İkinci ara öğünde bebeğinizi anne sütü alabilir. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuzun önerisine uygun olarak 210-240 ml kadar  çocuk devam sütü içebilir. Akşam yemeğinde onun beslenmesine uygun şekilde pişirdiğiniz aile yemeğinden yiyebilir. Yemeğin az yağlı ve az tuzlu olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Gece uyumadan önce ya da uyanıyorsa anne sütü içebilir. 

Bebeğinizin ayına uygun beslenmesinde doyurucu ve farklı yemeklere yer vermek için tarifler kategorimizi inceleyebilirsiniz. 

16 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli?

16 aylık bebeğinizin beslenmesini, kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile besleyerek planlayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenme saatlerini eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz.

16 aylık bebeğin midesi ne kadardır?

Bebeklerin midesi yumruğu kadardır. 15-18 aylık bir bebeğin mide kapasitesi 250-300 ml’dir. 16 aylık bebeğinizin mide kapasitesi 1.5 su bardağına yakındır. 

16 aylık bebek ne kadar süt içmeli?

Bebeğiniz istediği zaman onu emzirebilirsiniz. Eksikliği ya da yokluğunda çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz. Bebeğinize anne sütü veriyorsanız, tercihen öğün sonrası olmak kaydı ile bebeğiniz her istediğinde anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. 16 aylık bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı yüzde 60, süt miktarı ise yüzde 40 oranında olmalıdır. 

Bebeğiniz için en üstün besin anne sütüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun önerisiyle bebeğinizi prebiyotik içerikli çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde, probiyotiklerin gelişmesine ve bebeklerin bağışıklığının güçlenmesine destek olan prebiyotik bileşenlere ek olarak; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, klor, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin D, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi birçok vitamin yer alır. 

Bebeğiniz büyüdükçe vücudunun ihtiyaç duyduğu besin miktarı artar. Eğer bebeğiniz devam sütü ile besleniyorsa onun bu farklılaşan ihtiyaçlarına göre sizin de devam sütü miktarında değişiklik yapmanız gerekebilir.  

16 aylık bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar çocuk devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte ortalama olarak 210-240 ml civarı olabilir. 

Her bebek birbirinden farklı ve benzersizdir. Bebeğiniz için önerilen miktarlardan daha az ya da daha çok devam sütüne ihtiyacı olduğunu düşünürseniz mutlaka doktorunuza, yetkili sağlık çalışanına danışınız.

16 aylık bebek kahvaltıda ne yemeli?

Bebeğinizin güne enerjik ve mutlu başlaması için ona besleyici bir bebek kahvaltısı yaptırmanız önemlidir. Kahvaltıyı bebeğiniz uyandıktan sonra 2 saat içinde yaptırabilirsiniz.

Kahvaltıda peynir ve süt ürünleri, tam yumurta, yumurtadan yapılmış peynirli krepler, peynirli omletler, ev yapımı peynirli poğaçalar verebilirsiniz. Tuzsuz kaşar peyniri ile tereyağlı yumuşak tost alternatifleri yaratılabilir. Pekmez, tahin veya bal gibi tatlı bir besleyici besin eklenebilir. 16 aylık bebeğiniz için tuzu alınmış, çekirdeği çıkarılmış zeytin verebilirsiniz. Zeytin içeriğinde bulunan tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olması sebebiyle bebek beslenmesine eklenebilir. Mevsimi ise domates, salatalık verilerek hem C vitamini alması hem de kendi yemek yemesi sağlanabilir. 

Bebeğinizin kahvaltısında nelerin yer alması gerektiğini merak ediyorsanız Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

16 aylık bebek neler yapabilir?

Anne babalar bebekleri büyüdükçe neler yapabileceğini, hangi becerileri kazanması gerektiğini daha çok merak eder. 16 aylık kız bebek neler yapar? ya da 16 aylık erkek bebek neler yapar? uzmanlara sıkça yöneltilen soruların başında gelir. Uzmanlara göre 16 aylık kız bebekler ile 16 aylık erkek bebekler şu motor, dil ve sosyal becerileri yapabilir;

  • Hareket kabiliyeti ve motor becerileri hızla gelişir. 
  • Yürümesinin yanı sıra koşabilir, desteksiz oturabilir.
  • Destek alarak merdivenleri çıkabilir.
  • Topu ayağıyla vurabilir, gelen topu tutabilir.
  • Mobilyalara tutunup tırmanabilir.
  • Ellerini ve küçük parmaklarını kullanmakta giderek ustalaşır. 
  • Kalın kalemleri tutabilir ve karalama yapabilir. 
  • Mama sandalyesine oturup yemeğini yiyebilir. 
  • Küçük nesneleri tutabilir, nesneleri avucuyla kavrayabilir.
  • Etrafında olan bitenleri daha iyi anlar. 
  • Gözlemleyerek ve deneme yanılma yoluyla öğrenir, öğrendiklerini de taklit eder.
  • Çoğu davranışı bilinçli olarak yapmaya başlar.
  • Sürekli oynadığı oyunların kurallarını anlar ve öğrenir.

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. 

16 aylık bebek ne oynar?

Son yıllarda çocuk gelişimiyle ilgili yapılan araştırmalara göre, oyun ve oyuncağın bebeğin fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine önemli etki ve katkıları bulunuyor. Keşfetmenin ve eğlenmenin kaynağı olan oyun, 16 aylık bebekler için de bir öğrenme şeklidir. Oyuncaklar ise bu öğrenme şeklini keyifli ve kolay kılan en ideal araçtır. 

16 aylık bebeğiniz için aktivite ve oyunlar onun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminin en önemli destekleyicilerindendir. Oyun bebeğinizin eğlenme ve öğrenme kaynağıdır. Onun araştırmasına, gözlem yapmasına, keşfetmesine, yeni beceriler geliştirmesine ve denemesine fırsat verir. Sevimli miniğinizin 1-2 yaş arasındaki bu gelişimini desteklemek için onun yaşına en uygun, en doğru oyun ve oyuncakları seçmelisiniz.

16 aylık bebeğinizle şu oyunları oynayıp, aktiviteler yapabilirsiniz;

  • El göz koordinasyonunu ve algılama yeteneklerini geliştiren yapbozlarla oynayabilirsiniz. Bebeğinize 16. ay için uygun yapboz alırken önce 8 parçalıları tercih edin.
  • 16 aylık bebeğinizle müziği bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Bunun için yaşına uygun piyano, ksilifon, davul, flüt, tef, marakas gibi birçok oyuncak müzik aleti, bebeğinizin işitsel yeteneğini geliştirirken kendi yapacağı müzikle eğlenmesini sağlayacak.  Bebeğinize evde müzik aleti yapmak için Evde Müzik Aleti Nasıl Yapılır? yazımızdan fikir alabilirsiniz.
  • Üst üste dizilen küpler, birbirinin içinden geçen renkli halkalar 16 aylık bebeğiniz için eğlenceli bir oyun olabilir. Bebeğiniz minik elleriyle kapları kavrarken, üst üste dizerken ve iç içe geçirirken hem eğlenir hem de ince motor el becerilerini geliştirebilir.
  • Çocukların vazgeçilmez oyunlarından biri olan saklambacı 16 aylık bebeğinizle evde oynayabilirsiniz.
  • Karşılıklı oturarak birbirinize top atabilir, araba sürebilirsiniz. 
  • Oyuncakları konuşturarak eğlenceli bir hikaye kurgulayabilirsiniz. 
  • El ele tutuşarak “kutu kutu pense” oyununu, saklambaç gibi oyunlar oynayabilirsiniz. 
  • Boya kalemleriyle birlikte resim yapıp, bebeğinizin yaptığı her karalamada onu teşvik edecek sözler söyleyebilirsiniz. 

1 Yaş Oyun ve Oyuncakları yazımız ile 2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları yazımızı okuyarak, bebeğinizle bu dönemde hangi oyun ve oyuncaklarla oynayacağınızla ilgili fikir alabilirsiniz.

16 aylık bebek kaç kelime söyler?

Bebeklerin dil gelişimi yeterli düzeye ulaştığında istek ve beklentilerini artık davranışları ile değil, sözel olarak ifade etmeye başlar. Bebeklerde 12 ila 15 ay arasında ilk kelimeler ortaya çıkar. 16 aylık bebeğiniz ise yedi ila 10 kelimeye kadar net bir şekilde söyleyebilir. Kendisine basit ve birkaç kelime ile söylenen iki-üç kelimelik komutları anlar ve yerine getirir. El sallarken “güle güle” demek gibi kelimeleri ve jestleri birleştirmeye başlayabilir. 

16-18 aylık bebekler çoğunlukla isimler olmak üzere yaklaşık beş ila 40 kelimelik bir kelime hazinesi vardır. Kelimeleri söyledikçe de bu kelimeleri tutarlı bir şekilde kullanmaya başlayabilir. 

Bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşın. İşitme sorunu ne kadar hızlı tedavi edilirse, o kadar iyidir.

Bebeğinizin adım adım konuşma evrelerini Bebeklerde Dil Gelişimi başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. 

Mizacı şekilleniyor

Doğduğu günden beri mizacıyla ilgili ipuçlarını görmeye çalışıyorsunuz. Bu dönemde çocuğunuzun etrafındaki dünyayla etkileşimi size onun ileride farklı durumlara, insanlara, mekânlara ve eşyalara nasıl tepki vereceği hakkında birçok şey söyler.

Çocuğunuz durumlara ve olaylara karşı esnek olabilir ve değişikliğe kolay adapte olabilir. Geçişlerden önce daha tahmin edilebilir bir plan ve birçok alıştırmaya gerek duyabilir. Onun için en iyisinin hangisi olduğuna dikkat edin. Çocuğunuzu kitaplarda anlatılanlardan daha iyi tanıyorsunuz.

Mesela, eğer çocuğunuz iyi bir öğle uykusu seviyorsa, öğle uykusunu aldığına emin olun. Yeni bir durum içindeyse tanıştığı insanlara sarılması için ısrar etmektense ısınması için ona fazladan zaman verin. Onu rahat ettirmek sizin elinizde. İhtiyaçlarına saygı duyarak ona dünyayla baş etmesinde yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzun çevresine ilgili kalmasını sağlayın. Buna rağmen bebeğinizin hayatını eğlenceli ve hayal kırıklıklarından uzak tutmak tamamen sizin kontrolünüzde olmayabilir. Çocuğunuz sinirlenecek; ağlayacaktır. Bu çocukların öğrenip büyümesinde normal bir şeydir o yüzden bunu kişisel algılamayın.

Sınırları deniyor

Çocuğunuzu disipline etmek için müdahale etmeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Çocuğunuz 'Olabilir' ve 'Olamaz' algısını geliştiriyor. Ve bunun için sınırlarınızı deniyor.

Bazen yaptığı şeyleri sadece meraktan yapıyor: ''Annem CD çalar ile oynamamamı söyledi, gerçekten öyle mi?'' veya ''Bezelyeleri sandalyemden atmamam gerekiyor, krakerler için aynı şey geçerli mi?'' Sakin olun, talimatlarınızı kararlı ve net bir şekilde ifade edin. Böylece çocuğunuz daha güvenli, uysal ve mutlu büyür.

Hala bir rutininiz yok mu?

Bebeğiniz için bir uyku vakti rutini oluşturup ona sadık kalın. Bu şekilde bebeğinizi daha rahat uyutabilirsiniz. 20-30 dakikalık basit bir rutin bunun için uygun. Mesela: Ufak bir atıştırmalık, kısa bir banyo veya elleri ve yüzünü yıkamak, pijama giydirmek, diş fırçalamak, kitap okumak. Biraz öpmek ve sevmek… Başka bir opsiyon ise, ayıcıklara iyi geceler dileyip, ninni söylemek.

Uyku saatlerini planlayın

Bebeğiniz 15 ile 18. ay içerisinde sabah uykusundan/kestirmesinden vazgeçecektir. Onun yerine öğleden sonra uykusuna geçebilirsiniz. Öğlen uykusunun çok geç olmamasına dikkat edin ve gerektiğinde bölün. Yoksa akşam uyumakta zorluk çekebilir.

Sabah uykusu saatinde yine de dinlenmek isterse ona bir atıştırmalık verip sakin bir aktivite planlayın: Mesela müzik dinleyin, kitaplara bakın veya koltukta dinlenin. Eski uyku saatinde araba yolculuğu yapmaktan kaçının. Yoksa çocuğunuz uykuya dalıp öğle uykusunu kaçırır ve böylece akşam huysuz olabilir.

Söyledikleriniz ve vücut diliniz uyum içinde olmalı

Küçük çocuklar eğlencelidir. Yapmamaları gereken şeyleri yaptıklarında da eğlencelidirler. Komik bir şey yaptığında gülmemek zordur, fakat yanlış bir şey yaptığında gülerseniz durumu pek önemsemediğinizi zannedebilir.

Bu yaştaki çocuklar konuşabildiklerinden daha fazla şey anlıyorlar ve beden dili anladıkları en iyi dil.  ''Bunu yapma'' derken gülmeniz, yasağı geçersiz kılar.

İstemediğiniz bir şey yaptığında, memnuniyetsizliğinizi sesiniz ve yüz ifadenizle belirtin. Mesela “Peçeteleri çekmek yok. Peçeteler kutuda kalıyor'' derken bağırmayın, fakat tasvip etmediğinizi ses tonunuza yansıtın. İstikrarlı olun. Bir davranışı düzeltip, bir daha yapıldığında umursamazsanız, beklentileriniz hakkında net olmamış olursunuz.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 17. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar