Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

14. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz size zayıf görünüyor olabilir. Yeterince kilolu olmaması konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. Ama bunun çeşitli nedenleri olduğunu unutmayın. Eğer bebeğiniz çok aktifse tükettiğinden daha az kalori alıyor olabilir. Bu yaşta düşük kilolu olması çok nadiren önemli bir hastalık belirtisi olabilir. Fakat endişeleniyorsanız rutin randevulardan birinde doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 13. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

14 aylık bebeğin boyu ve kilosu ne kadar olmalı?

Bebeğinizin gelişimi 1 yaşını doldurduktan sonra yavaşlayabilir.  Bugüne kadar olduğu gibi bebeğinizin bundan sonra da her ay boy kilosunun takibini yapmaya devam etmelisiniz. Rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebekler 1 yaşına kadar her ay yaklaşık olarak en az yarım kilo alabilir ve 1 cm uzayabilir. 1 yaşını geçtikten sonra bu miktarlarda azalma görülebilir. Her bebeğin fiziksel gelişimi farklılık gösterse de 1 yaşından sonra bebeklerin 2 yaşına kadar en az 10 cm uzaması ve 2.5 kg alması beklenir.

Peki 14 aylık kız bebek kaç kg ya da 14 aylık erkek bebek kaç kg olmalıdır? 14 aylık erkek bebek kilosu ortalama 10,1 kg, kız bebek kilosu ise 9,4 kg’dır. 14 aylık erkek bebek boyu ortalama 78 santim, kız bebek boyu da 76,4 santimdir.

Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Bebeğinizin kilo ve boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.

Obeziteye yatkınlığın olduğu çağımızda, çocuğunuzun fazla kilolu olması da sizi endişelendiriyor olabilir. Eğer bebeğiniz biraz kiloluysa, hala bir bebek vücuduna sahip olduğunu unutmayın. Boyu uzadıkça, yürümeye başladığında ve daha fazla koşmaya başladığında sağlıklı kilosuna kavuşabilecektir.

Sağlıklı beslenme önerileri

Bebeğinizi sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemeniz önerilir. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Yokluğunda veya eksikliğinde doktor tavsiyesiyle çocuk devam sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz.

Aptamil 4 Çocuk Devam Sütünü doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda kullanabilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*

Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır.  Ek gıda öğünlerinde ise bebeğinizin mevsimine uygun taze sebze, tahıllar, protein ve karbonhidrat içeren besinler tüketmesine dikkat edebilirsiniz. 

Aynı zamanda bebeğinizin öğünlerini hazırlarken muz, kereviz, enginar ve balkabağı gibi besinler kullanarak bağışıklık sistemine destek verebilirsiniz. Bağışıklığı desteklenen bebeğiniz, yaşamının ritmini oluşturan beslenme, oyun ve uyku düzenini koruyabilir.

Ek gıda döneminde anne sütüne ek olarak, farklı gıdalarla bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Bunun için özellikle şu noktalara özen gösterebilirsiniz;

  • Sağlıklı alışkanlıklarla büyümesine yardımcı olmak için ona şekerli atıştırmalıklar yerine besleyici atıştırmalıklar sunun ve aktif oyunlar için fırsat sağlayın.
  • Meyve suları içmek yerine meyve yemeye ve su içmeye teşvik edin.
  • Büyümesiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun. Bebeğinizin boyunu ve kilosunu düzenli bir şekilde ölçerek sağlıklı bir düzende büyüdüğünü takip edebilirsiniz.
  • Eğer meyve suyu veriyorsanız bunu 200 ml olarak sınırlayın ya da daha fazla vermek isterseniz sulandırarak verin.
  • Fakat doktorunuz belirtmediği sürece bebeğinizin sağlıklı gıdalar almasını sınırlamayın, büyümesi için ihtiyaç duyduğu besinlerden yoksun kalabilir.

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

İlk yaşından sonra emzirme ile ilgili faydalı bilgiler;

  • Eğer bebeğiniz emmeye devam ediyorsa, tebrikler. Çocuğunuz besininin çoğunu katı gıdalardan alsa da anne sütü kalori, vitamin, enzim ve önemli bağışıklıklar sağlar.
  • Araştırmalar anne sütüyle beslenmeye devam eden çocukların daha az hastalandığını gösterir. Emzirme güçlü bir bağ yaratır; çocuğunuzu bağımsızlık ve kendine güven konusunda cesaretlendiren duygusal destek sağlar.

14 aylık bebek kaç saat arayla beslenmelidir?

1 yaşından sonra bebeğiniz artık sizin gibi beslenebilir. Günlük beslenme düzeni içinde 3 ana öğün olmalıdır. Bunlar dışında beslenmesinde 3 saat aralıklarla ara öğünler de bulunmalıdır. Bebeğinizin uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenme saatlerini eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz.

14 aylık bebek bir öğünde ne kadar yemelidir?

14 aylık bebeğiniz için beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşur. 12-18 aylar arasında bebeğiniz günlük 800-1000 kalori almalıdır. 

14 aylık bebek günde kaç saat uyumalı?

Bebekler büyürken, uyku ihtiyaçları da değişir. Uyku büyümenin yanı sıra bebeklerin dinlenmesi ve günün geri kalan kısmında daha keyifli vakit geçirmesi için de gereklidir. 14 aylık bebek günde ortalama 13-14 saat uyuyabilir.

14 aylık bebekler genel olarak gece 10-11 saat uyur. Gündüz ise 2,5-3 saat civarında 2 uykuya ihtiyaç duyar. 10-15. aylar arasında bebeklerin gündüz uyku aralarındaki uyanıklık süreleri yaklaşık olarak 3-4,5 saat arasında olur. 

14 aylık bebek uyku düzeni nasıl olmalı? 

Her bebeğin uyku düzeni farklıdır. 14 aylık bebeklerin bazıları gün içinde 3 saat, bazıları ise toplam 2,5 saat gündüz uykusuna ihtiyaç duyabilir. Öncelikle yapmanız gereken bebeğinizin gün içinde ihtiyaç duyduğu uyku miktarını belirlemektir. Buna karar vermek için bebeğinizin 2 uyku arasındaki süreyi huzurlu geçirip geçirmediğine bakabilirsiniz. Ayrıca 14 aylık olan bebeğinizin toplam gündüz uykusunu, süre olarak 2 uyku içinde dengelemeniz de önemlidir. 

Bebeğiniz büyüdükçe gün içindeki uyanıklık süresi de artar. Sabah uyandıktan 3 saat sonra ilk uykuya yatan bebeğiniz, daha sonra yaklaşık olarak 3,5 saat sonra 2. gündüz uykusuna yatabilir. Akşam uykusuna da son gündüz uykusundan uyandıktan 4-4,5 saat sonra yatmak isteyebilir. 

Öte yandan 14 aylık bebeğinizin uykusu zamanla 2’den 1’e düşebilir. Eğer gün içinde tek uyku düzenine geçtiyse, miniğinizin yorgun düşmemesi için öğle ve gece uykusunu öne çekebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin sabah aynı saatlerde güne başlaması, yaklaşık olarak aynı saatlerde gündüz uykularına ve akşam uykusuna yatması , biyolojik ritminin oluşmasına katkı sağlayabilir. 

Bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili daha fazla bilgi almak için Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

14 aylık bebek neler yapar?

  • Yürüyebilir, koşabilir.
  • Adı söylendiğinde dönüp bakar.
  • Yardım alarak basamak çıkabilir.
  • Alçak koltuğa, sandalyeye tırmanabilir.
  • Nesneleri üst üste koyabilir, iki küpü üst üste koyarak kule yapabilir.
  • Yardımsız ayakta durabilir.
  • Bir nesneyi bir kutunun içerisine koyabilir.
  • El sallayabilir.
  • Eğilerek yerden bir cisim alabilir.
  • Elleriyle tutunarak yerden kalkabilir.
  • Elindeki bir cismi fırlatıp atabilir.
  • Etrafındaki insanları taklit eder.
  • Kavrayabileceği boyuttaki oyuncakları elleri ile toplayıp oyuncak kutusuna koyabilir. 

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. 

14 aylık bebek hangi kelimeleri söyleyebilir?

14 aylık bebek “anne, baba” kelimelerini amaca yönelik olarak kullanabilir. Bir-iki kelimelik yönlendirmeleri yerine getirebilir. Peki 14 aylık bebek ne kadar konuşur? Net bir şekilde anne ve baba diyebilir, hatta 3-6 kelime kullanabilir. Kullandığı ilk kelimeler genelde kedi, top, araba, dede, abla, abi, mama, su, gel, git, yat gibi çevresinde sıkça duyduğu ve öğrendiği kelimelerdir.  Bebeğin 14. ayında söyleyebildiği kelime sayısı artar, anladığı kelime sayısı ise söyleyebildiğinden çok daha fazladır. 

Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için onunla bol bol konuşun. Ona yönelteceğiniz soruları seçenekli sunabilirsiniz. “Top mu oynayalım? Kitap mı okuyalım?” gibi seçenekler sunarak bebeğinizin kelime dağarcığını artırabilirsiniz. Ayrıca ses çıkaran oyuncaklarla oynayıp, kitap okuyarak da çocuğunuzun dil gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi yazımızdan bebeğinizin konuşma süreci hakkında merak ettiklerinizle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Korkması normal

Eskiden korkusuz olan bebeğiniz daha önce onu rahatsız etmeyen bir şeyden korkuyor mu? Elektrik süpürgesi ya da sokaktaki arkadaş canlısı köpek onun gözünde bir canavara mı dönüştü? Bebeğinizin çoğu korkusu, kendine ve çevresine güvendiğinde yok olacaktır. Fakat bu olana kadar korkularıyla başa çıkmak için yollar bulmanız gerekecek.

Banyo korkusu için 2 pratik öneri

  1. Eğer banyo küveti onun için korkunç bir yer haline geldiyse birkaç gün onu süngerle temizleyebilirsiniz. 
  2. Banyo korkusu eğlenerek de atlatılabilir. Onu yeni banyo oyuncakları ya da kitaplarıyla tanıştırın. Birlikte küvete girebilir ve birbirinizi ıslatabilirsiniz.

O artık fırlatma konusunda çok iyi

Bebeğiniz artık yürüyebiliyor, objeleri taşıyabiliyor, eline geçen her şeyi atabiliyor. Yani ev artık onun için kocaman bir oyun alanı. Taşıyabildiği her şeyi istediği hemen her yere götürebildiği için ya da taşıyabildiklerini fırlatma konusunda çok yetenekli olduğu için ev darmadağın olmalı.

Evin dağılmasını önlemek için pratik öneriler;

  • Kolayca dikkati dağılan 14 aylık bebeğiniz gözüne yeni bir şey takıldığı an oyuncağını ya da ilgilendiği şeyi terk edecektir. Zararı azaltmak için birçok ilgi çekici oyuncakla dolu oyun alanını saran bir güvenlik çiti kullanabilirsiniz. Ya da oyuncakları çabukça toplayabilmek için her odada bir plastik sepet bulundurabilirsiniz.
  • Oyunun sonunda toplama kısmına çocuğunuzu da dâhil edin, fakat bu yaşta bunu tek başına yapmasını beklemeyin. Olayı kavraması için bir örnek oluşturmalısınız. Toplamayı eğlenceli hale getirmek için şarkı söyleyin ya da seçtiğiniz bir toplama müziği çalın.

Yemek sofrası keşifleri

Bebeğiniz şu an 14. ayında ve yemek yemek onun için uygulamalı bir deneyim. Bulduğu her ufak şeyi ağzına atmayı sevdiğini biliyoruz ama bu sefer ağzına attığı şeylerin tatları da hoşuna gidiyor. Farklı farklı lezzetler deniyor ve bundan çok zevk alıyor. Bu yüzden beslenme sandalyesinin altına bir örtü serin ve nasıl öğreneceğini izlemeye başlayın. Kısa, kalın saplı bir kaşık, bir kâse yemek verin ve kendi mekânında oynamasına izin verin.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 15. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.

Kaynaklar