Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

13. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık 1 yaşını geçti. 13 aylık bebeğinizin bundan sonraki aylarında yine birçok değişime şahit olacaksınız. Bu aylarda yeni keşiflere başlayacak olan bebeğinizin motor becerilerinin yanı sıra dil becerisi gelişecek, sosyal iletişimi artacak. Öte yandan beslenmesinde de değişiklikler olacak.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 12. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

13 aylık bebeğin boyu ve kilosu ne kadar olmalı?

Bebeğinizin gelişimi 1 yaşını doldurduktan sonra yavaşlayabilir.  Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her ay boy kilo takibini yapmaya devam etmelisiniz. Rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeğiniz bir yaşına geldiği zaman doğum kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşabilir. 12-24 ay arasında ise bu büyüme yavaşlar ve iki yaşına gelene kadar ortalama 2.5 kilo alabilir. Peki 13 aylık kız bebek kaç kg ya da 13 aylık erkek bebek kaç kg olmalıdır? 13 aylık erkek bebek kilosu 9,9 kg, kız bebek kilosu ise 9,2 kg’dır. 13 aylık erkek bebek boyu 76,9 santim, kız bebek boyu 75,2 santimdir. 

Bebeğinin kilo alımının yetersiz olduğunu düşünen bazı anne babalar 13 aylık bebek en az kaç kilo olmalı? diye merak edebilir. Uzmanlara göre 13 aylık bebek en az 7-8 kg civarında olabilir. Bebeğinizin kilo ve boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz.

13 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

Bebeğinizin iştahı azaldıysa buna şaşırmayın. Bu yaştaki bebeklerin biraz daha az yemeleri ve daha seçici olmaları normaldir. Bu değişiklik, bebeğinizin hareketliliğini düşününce, garip görünebilir. Fakat artık daha yavaş büyüdüğü için, daha az besine ihtiyacı olması normal. Bebeğinize daha fazla yemesi için baskı uygulamayın. Bunun yerine bırakın, ne kadar yemek yiyeceğine iştahı karar versin. 

Anne sütü bebeklerin en temel besin kaynağıdır. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

 Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler.

13 aylık bebeğinizin yeni beslenme programı ilgili bilgileri 1 Yaşından Sonra Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı? yazımızdan bilgi alabilirsiniz. 

13 aylık bebek kaç öğün yemeli?

13 aylık bebeğiniz için beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşur. Ana öğünlerinizi günde toplam 3 minik bebek kavanozu (3 çay bardağı) miktarında verebilirsiniz. 13. aya gelen bebeğinizin menüsünde mutlaka protein, tahıl, C vitamini, demir, kalsiyum, yeşil yapraklı sebze ve meyve, bakliyat gibi pek çok besin grubunun bulunmasına özen göstermelisiniz. Ona her öğünde sağlıklı ve farklı besinler sunmaya devam edin. Yeterince yemediğini düşünerek bebeğinize sağlıksız atıştırmalıklar vermekten kaçınmalısınız.  

13 aylık bebek ne kadar mama yemeli?

Bebeğiniz için en iyi ve en üstün besin anne sütüdür. Bu yüzden bebeğinizin sağlıklı gelişimi için 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelisiniz.  Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.  Aptamil Çocuk Devam Sütleri içeriğindeki özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. 

1 yaşından sonra bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı yüzde 60, süt miktarı ise yüzde 40 oranında olmalıdır. Bebeğiniz büyüdükçe vücudunun ihtiyaç duyduğu besin miktarı artar. Eğer bebeğiniz devam sütü ile besleniyorsa onun bu farklılaşan ihtiyaçlarına göre sizin de devam sütü miktarında değişiklik yapmanız gerekebilir. 13 aylık bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte, ortalama olarak 210-240 ml olabilir. 

Ayına göre devam sütü miktarı konusunda aklınızda soru işareti kalmaması için günde ne kadar devam sütü içmeli, kaç ml içmeli, kaç ölçek devam sütü vermeliyim gibi sorularınıza cevap bulmak için Devam Sütü Ne Kadar Verilmeli? yazımızı okuyabilirsiniz.

Doktorunuz önerdiyse Aptamil 4 Çocuk Devam Sütüne bebeğinizin 12 ayı dolduktan başlayabilir 24 ayı dolana kadar devam edebilirsiniz. 24 ayı dolunca Aptamil 5 Çocuk Devam Sütüne geçiş yapabilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde, probiyotiklerin gelişmesine ve bebeklerin bağışıklığının desteklenmesine yardımcı olan prebiyotik bileşenlere ek olarak; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, klor, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin D, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi birçok vitamin yer alır. 

Her bebek birbirinden farklı ve benzersizdir. Bebeğinizin, önerilen miktarlardan daha az ya da daha çok devam sütüne ihtiyacı olduğunu düşünürseniz mutlaka doktorunuza, yetkili sağlık çalışanına danışınız.

13 aylık bebek günde kaç saat uyumalı?

Bebeklerde 1 yaşından sonra uyku düzeni de aynı fiziksel gelişim gibi her bebekte farklılık gösterebilir. Bu dönemde bebekler geceleri kesintisiz 11-12 saat, gündüzleri ise 2 veya 2,5 saatlik gündüz uykusu yapabilir.  13 aylık bebeklerin günlük toplam uykusu 14-15 saat olabilir. 

13 aylık bebek kaç uyku yapar?

13 aylık bebekler genelde günde iki kez gündüz uykusuna ihtiyaç duyar. Ya tek seferde veya sabah bir ve öğleden sonra bir kez olmak üzere günde iki kez uyuyabilir. 13 aylık bebeğin uyku saatleri gün içindeki faaliyetine göre artıp azalabilir.

Bebeğiniz rüya görmeye başladı

Bebeğiniz aylarca kesintisiz uyumuş olsa da geceleri uykusundan uyanmaya yeniden başlayabilir. Çünkü rüya görmeye başladı. 12 ile 14. ay arası bebekler rüya görmeye başlayabilir ve bu rüyalar bebeğinizi uyandırabilir. Düzenlere/rutinlere sadık kalmak ve sevebileceği uyku vakti ritüelleri yaratmak, bebeğinizin uyku düzeninin bozulmamasına yardımcı olur. 

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

13 aylık bebeğin kaç dişi olur?

Her bebeğin gelişimi farklıdır. Her ne kadar bebeklerin ilk dişi genellikle 6-7 ay arasında çıksa da 3-4 aylıkken ya da 12-16 ay arasında da bu durumun görülmesi doğaldır. 13 aylık bebeklerin genelde ön dişleri ve yan dişleri çıkmış olabilir. 13. aydan itibaren ise birinci azı dişleri çıkmaya başlayabilir.  13 aylık bebeğinizin diş gelişimiyle ilgili Bebeklerde Diş Gelişimi Tablosunu inceleyebilirsiniz. 

Bir şeyleri fırlatmak eğlencelidir

13 aylık bir bebek hareket etmeden duramaz. Her şeyi itmeyi, atmayı ve devirmeyi eğlenceli bulur. Bu yıkıcı değil keşfe yönelik bir davranıştır. Bunu yapsam ne olur? Ve bunu? Ve bunu?

Bir şeyleri yapabiliyor olmak onu heyecanlandırır; bu, tuvalet kağıdı sargısını boşaltmak veya kitaplıktaki kitapları devirmek olsa da. Objeleri kalıpların içine koyup tekrar çıkartmayı içeren oyuncaklar onun dikkatini çekebilir. Çıkan seslere çok heyecanlanacaktır.

Seyahat çantanız hazır mı?

Bir yaşında bir bebekle seyahat etmenin sırrı 2 kelime ile özetlenebilir: Hazırlıklı olun. Kısa veya uzak nereye gidiyor olsanız da, yanınızda tüm ihtimallere karşı hazırlıklı büyük bir çanta götürmeniz gerekecektir.

Seyahate giderken çantanızda olması gerekenler

  • Kolay yedirebileceğiniz gıdalar
  • Su
  • Bolca bebek bezi ve ıslak mendil
  • Soğuk havaya karşı uzun kollu kazak
  • İki değişimlik kıyafet (Bez taşması, kusması için tedarik)
  • Kendiniz için fazladan giysi (Felakete ne zaman dahil olacağınızı bilemezsiniz)
  • Bebeğinizi rahatlatacak objeler (Ayıcık vs.) ve onu eğlendirecek oyuncaklar
  • Uçakla seyahat ediyorsanız gecikmeleri engellemek için, günün erken saatlerini seçin. Eğer bütçenize uygunsa, daha fazla alana sahip olmak için bebeğinize ayrı koltuk alın. (Yanınıza araba koltuğunu almayı unutmayın)
  • Kalkış ve inişlerde bebeğinize yiyecek veya içecek verin; bu yutkunmasını sağlar. Böylece kulak basıncı azalır.

13 aylık bebek neler söyler?

Bebekler gördüklerini ve duyduklarını taklit ederek öğrenir. 13 aylık bebekler de taklit etme becerisinin gelişmesi ile birlikte duyduğu sesleri çıkarmayı dener ve kendi sesini keşfeder. Her bebeğin gelişimi farklı olsa da 13 ay bebekler bazı anlaşılabilir sözcükler söyleyebilir. 

13 aylık bebeğinizin dil gelişiminin daha çok hız kazandığı bir döneme giriyorsunuz. Öğrendiği ve söyleyebildiği sözcüklerin sayısında artış görmeye başlarsanız şaşırmayın. Kullandığı ilk kelimeler genelde kedi, top, araba, baba, mama, gel, yat gibi dış dünyaya dair izlenimlerinden öğrendiği kelimelerdir. Aslında 13 aylık bebeğinizin anladığı kelimeler söyleyebildiği kelimelerden daha fazladır. Çoğu talimatı artık anlar. Hatta hayvan adlarını, günlük hayatta sıklıkla kullandığı eşyaların adlarını bilir ve sorulduğunda gösterebilir.  

Bu dönemde bebeğinizle bol bol sohbet edin ve göz kontağı kurarak uzun uzun konuşun. Gün içinde yaptıklarınızı ona anlatın. Bu şekilde bebeğinizin sesleri ve kelimeleri tanımasına ve dil gelişiminin hızlanmasına destek olabilirsiniz. 

Bebeğinize destek vermek için kelimeleri tekrarlayın, basit talimatlar kullanın. Kitap okumanız ve hikaye dinlemesi de bebeğinizin konuşmayı öğrenmesi için fayda sağlayabilir. Bebeklerde adım adım konuşma evresi ve öneriler hakkında Bebeklerde Dil Gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bebeğinizin sosyal becerilerini daha kolay geliştirebilmesi için 4 oyun önerisi;

Bebeğiniz çekingen de olsa girişken de olsa sosyal becerisini bu aktivitelerle geliştirebilirsiniz.

  1. Saklambaç: Sizi bulmak ve sizden saklanmak bebeğinizin en sevdiği aktivitesi olabilir. Bir sandalye, kitap veya bir havlunun arkasına saklanması ve sizin onu bulamıyormuş gibi yapmanız, onu çok eğlendirecektir.
  2. At getir: Bir şeyleri atmanız ve onun geri getirmesi, bebeğiniz için çok eğlenceli olabilir.
  3. ''Beni izle anne'': Çocuğunuz izleyicileri sever ve güzel tepkiler aldığı performansları tekrarlamaktan hoşlanır.
  4. Yansıt beni: Bebeğinizi karşınıza alın ve dikkatini çekecek bir şey yapın, mesela alkışlayın, kollarınızı havaya kaldırın veya yüzünüzü kapatın. Aynı şeyi yaptığında onu alkışlayın ve güzel tepkiler verin.

Tehlikeli ve hassas eşyalar

Hangisi daha iyi olurdu; Çocuğunuza dokunulmaması gereken -tehlikeli veya hassas- olan şeyleri öğretmek mi, yoksa o objelerin yerlerini değiştirmek mi? Bu gerçekten sizin kararınız.

Aslında bebeğiniz tehlikeli ve hassas gibi kolay konseptleri anlayabilecek vaziyette. Ama şimdilik, bebeğinizin dokunmasını istemediğiniz şeyleri kaldırarak hayatınızı kolaylaştırmayı tercih edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, bebeğiniz artık daha hareketli olduğuna göre, evinizin güvenliğini tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Şiddetli ayrılma korkusu gündemde

13 aylık bebekler şiddetli ayrılma korkusu yaşarlar. Onu sıkça gördüğü aile yakınlarınıza bıraksanız da, bırakıldığını hissettiğinde üzülebilir. Bu durumda size yoğun bir şekilde bağlı olmasına karşı koymanız zor olabilir. Öbür tarafta, bebeğinizin size olan bağlılığı yorucu olabilir. Size daha az odaklanmasını isteyebilirsiniz.

Bebeğinizi sadece sizi istemesine rağmen başkasıyla bırakmanız sizde suçluluk duygusu yaratabilir. Fakat siz gittikten birkaç dakika sonra göz yaşlarını silmiş ve gayet mutlu da görünebilir. Bu gergin zamanda olabildiğiniz kadar sabırlı olun. Tüm dönemler gibi, bu da geçici bir dönem. Ayrılık korkusu genelde 10-18. ay arasında yoğun olarak görülür ve sonrasında yavaşça kaybolur.

3 adımda tek başına oynamaya giriş

  1. Bebeğinizin kendi kendini eğlendirebilmesine biraz daha zaman var. Fakat bu öğrenme aşamasını kolaylaştırmak için, sizinle doğrudan temas kurmadan oynamasını sağlayabilirsiniz.
  2. Belli bir oyuncakla nasıl oynandığını gösterip, birkaç dakikalığına uzaklaşabilirsiniz. Bu ona sizin temasınıza ve yönlendirmelerinize ihtiyacının olmadığını gösterecektir.
  3. Yorulduğunda veya yardımınızı istediğinde, ona dönüp tekrardan dikkatini çekebilir veya yeni bir aktivite ile tanıştırabilirsiniz. Tek başına oynaması, kendisine güvenini arttıracaktır.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için  14. Ay bebek gelişimi  yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar