Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

1. Ay Bebek Gelişimi

 

1. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğinizin 1 yaşına gelene kadar geçirdiği gelişim süreci şaşırtıcı derecede hızlıdır. Bu nedenle ¨Bir aylık bebek ne kadar sütle doyar?¨, ¨1 aylık ne kadar görür?¨ gibi pek çok soruyu her ay yeniden merak edebilirsiniz. Dilerseniz önce bir aylık bebek gelişimi ile ilgili bilgi edinerek bu heyecanlı büyüme serüvenine tanıklık edin.

İşte, ¨1 aylıkken bebek nasıl olur?¨ sorusunun cevapları:

1 Aylık Bebek Ne Kadar Beslenmeli?

Dünyaya bağışıklık sistemi zayıf olarak gelen bebeğiniz için en iyi besin şüphesiz sizin sütünüz. Anne sütü zengin içeriğiyle bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişiminin yanı sıra bağışıklığını da güçlendirir. Yenidoğan sarılığını önleyeceği gibi enfeksiyon ve alerjik hastalıklara karşı da koruma sağlar.

Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği gibi bebeğinizin doğduktan hemen sonra sütünüzle buluşması oldukça önemli. Doğumla birlikte başlayacağınız emzirme sürecinde, bir emzirme düzeni oluşturarak bebeğinizin beslenmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeklerin doğduktan sonraki ilk 4 haftalık sürecine yenidoğan dönemi denir. Bebeğiniz, anne karnından sonra yeni koşullara uyum sağladığı hayatının bu ilk dört haftasında yenidoğan döneminde olur.  Bu dönemi, beslenmede kuralsızlık dönemi olarak düşünebilirsiniz. Yani bebeğinizi her istediği zaman emzirip besleyebilirsiniz.

Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. Bebeğinizin beslenmesinde ilk 1 yıl inek sütü ve keçi sütü yer almamalıdır. Eğer herhangi bir nedenle emziremiyorsanız ya da sütünüz yeterli değilse, doktorunuza danışmalısınız.

1 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Büyüme takip tablosu olan persentil tablosuna göre, normal haftasında dünyaya gelen yenidoğan erkek bebeğin kilosu ortalama 3,3 kg’dir. Yenidoğan kız bebeğin kilosunun ise ortalama 3,2 kg olması beklenir. Yenidoğan bebekler, ilk hafta doğum kilolarının yaklaşık yüzde 10’unu kaybettikleri için ebeveynlerin aklına öncelikle ¨1 aylık bebek kaç kilo olmalı?¨ sorusu gelir.

Yeni doğan bebeğinizin, ödem atacağı için, ilk haftasında doğum kilosunun yüzde 10’unu kaybetmesi gayet normal. Eğer bebeğiniz ortalama 15. günde doğum kilosuna tekrar ulaşıyorsa kilo alımında sıkıntı yok demektir. Bebeğinizin iki hafta içerisinde doğum kilosuna ulaşması, yeterli beslendiğinin işaretlerindendir.

Persentil tablosuna göre eğer bebeğiniz kız ise 1 aylık olduğunda kilosunun 4,2 kg, erkek ise 4,5 kg olması ideal olarak kabul edilir. Bebeğinizin ilk 6 ayında haftalık kilo alımının ortalama 150 gram olacağını düşünerek aylık bebek kilosu hesaplaması yapabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Günde Kaç Gram Alır?

Yeni doğan bebekler günlük yaklaşık 20-30 gram alır. Bebeğin 1. ayının sonunda minimum 500-600 gram almış olması beklenir. Aynı şekilde bebeklerde ilk 4 ay boyunca artması beklenen kilo her ay ortalama 500-600 gram’dır.

Siz de bebeğiniz büyürken kilo alımının yeterli olup olmadığını merak ediyorsanız, persentil yani büyüme takip tablosunu kullanabilir, bebeğinizin gelişimini çocuk doktorunuzla birlikte düzenli olarak takip edebilirsiniz.

1 Aylık Bebek Ne Kadar Sütle Doyar?

Bebeğin ne kadar sütle doyduğu kaç aylık olduğuna göre değişir. Yenidoğan bebeklerin midesi son derece küçük olur. Ortalama olarak bebekler, doğumdan sonraki ilk haftalarda her öğünde yaklaşık 60 ml’ye kadar beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Bebek 1 aylık olduğunda ise beslenme miktarı her öğünde 90 ml olabilir.

Doğumdan sonraki günlerde bebeğinizi tek bir memede 15-20 dakika boyunca emzirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz emmeye devam etmek isterse diğer memeye geçerek emzirmeniz doğru olacaktır. İlk 3 ay bebeğinizin olabildiğince çok memenizde kalmasına özen gösterin. Bu şekilde hem anne sütünüzün artmasını hem de bebeğinizin yeterince beslenmesini destekleyebilirsiniz.  

1 Aylık Bebek Ne Sıklıkla Beslenmeli?

Doğduktan sonraki ilk günlerde bebekler hem midesinin küçük olması hem de emerken yorulması nedeniyle annesinin göğsünde uzun süre kalmak ister. Anne, bebek istediği sürece bebeğini emzirmelidir.

Anne sütünüzün artmasını ve bebeğinizin yeterince beslenmesini sağlamak için 1 aylık bebeğinizi her istediğinde emzirebilir ve onunla sürekli ten temasında olabilirsiniz. İlk 6 ay bebeğinizin gündüz beslenme sıklığının 1 saatin altında, 3 saatin üzerinde olmamasına özen göstermelisiniz. Gece ise beslenme süresindeki aralık 4 saate çıkabilir. Aynı zamanda bebeğinize bir emzirme rutini oluşturmanız gerekebilir.  Bunun için de bebeğinizi uyandırarak besleyebilirsiniz. 

1 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Acıkır?

Her bebeğin farklı beslenme alışkanlıkları olsa da genellikle yeni doğan bebekler 2-3 saatte bir acıkır. İlk ayda bebeğinizi gündüz 2-2.5 saatte bir, gece 3-4 saatte bir uyandırılıp emzirebilirsiniz. Bir aylık bebeğiniz 24 saatlik süre içerisinde 8 ila 12 kez süt emebilir.

1 Aylık Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Doğumdan sonra bebeğini kucağına alan birçok anne gibi siz de sütünüzün yetip yetmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Emzirmenin ilk zamanlarında böyle düşünmeniz gayet normal. Ama unutmayın ki sütünüzün miktarıyla ilgili kaygıya kapılmadan, pozitif düşünerek emzirmeye odaklanırsanız süt miktarınızın artmasına destek olursunuz. Bebeğinizle ilk buluşmadan itibaren yoğun şekilde ten temasında olmanız ve bol bol emzirme denemesi yapmanız, anne sütünüzün üretimin de artıracaktır. 

“Sütüm yetiyor mu nasıl anlarım?” diye soran annelerdenseniz birkaç işaretle bunu anlayabilirsiniz. Anne sütünüzün yeterliliğini ve bebeğinizin doyup doymadığını şu durumlarda anlamanız mümkün olabilir;

  • Bebeğinizden emerken yutkunma sesi geliyorsa ve emzirme sırasında göğsünüz sızlıyorsa, bebeğiniz anne sütünü çekiyor demektir.
  • Bebeğiniz emdikten sonra huzurluysa ve uykuya dalabiliyorsa yeterince beslenmiştir.
  • Bebeğiniz emzirilmesine rağmen hala huzursuz ve açlık hissinde davranıyorsa, anne sütünüz yetmiyor olabilir.
  • Anne sütünüzün bebeğinize yetip yetmediği, bebeğinizin aldığı kilo ile de belli olur. Bebeğinizin kilosunda ilk 1 ayda en az 500-600 gram artış varsa beslenmesi yeterlidir.
  • Bebeklerin doyduğunu anlamanın en iyi yollarından biri de çişli bez sayısıdır. Bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için bebeğinizin günlük çişli bezine bakabilirsiniz. Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder. Günde 5 bezinde yoğun çiş varsa bebeğinizin karnı doyuyor demektir.

Eğer sütünüz yetersizse veya yoksa süt üretimini sağlamak ve süt miktarını artırmak için göğsünüzü sağabilirsiniz. Her emzirmeden sonra pompa ile göğsünüzü 15 dakika süreyle sağabilirsiniz. Buna göre önce bebeğinizi emzirin ve ardından sütünüzü sağın.

1 Aylık Bebek Günde Kaç Defa Kaka Yapar?

Bebeklerin doğduktan sonra kakasında bazı değişimler olur. Yenidoğan bebeklerde kaka düzeni ve rengi ilk birkaç gün farklılık gösterir. Yenidoğan bebeğin ilk 24 saat içinde dışkılaması beklenir.

Yenidoğan bebeğin ‘mekonyum’ adı verilen ilk dışkısı, besinden bağımsız olduğu için, siyah renkte ve yapışkan olur. Birkaç dışkıdan sonra ise kaka rengi değişir. İlk 6 aylık bebeklerin kaka düzeninde sarı, yeşil, kahverengi renkleri görmek normaldir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Bebeğinizin kaka takibini yapmak için “Kaka Takibi Aracı”nı kullanabilirsiniz.

Sindirim sistemi fonksiyonu da beslenmenin işaretlerinden biri olduğu için ¨1 aylık bebek günde kaç defa kaka yapar?¨ sorusunun cevabını bilmekte de fayda vardır. Bu sorunun cevabı, bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bebeğiniz bazen günde 2-3 kez kaka yaparken, bazı günler bu sayı 8-10’u bulabilir. Bebeğinizin yeterince beslenmediğini düşünüyorsanız öncelikle doktora danışmanız gerekir.

1 Aylık Bebeğin Boyu Ne Kadar Olmalıdır?

Kız bebeğinizin doğumdaki baş çevresi ortalama 33.9 cm, erkek bebeğinizin doğumdaki baş çevresi ölçüsü ise 34.5 cm olabilir. Ayrıca yenidoğan erkek bebek boyu ortalama 50 cm, kız bebek boyu ise 49 cm olabilir.

1 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?

¨1 aylık bebek aralıksız kaç saat uyur?¨ sorusunun cevabı bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Çünkü bir aylık bebeğiniz henüz gece gündüz döngüsüne uyum sağlayamadığı için uyku saatleri düzensiz olabilir. Bir aylık bebeğiniz 24 saat içinde 18 ila 20 saat uyuyabilir, günde 4-6 saatini ise uyanık geçirir.

Bebeğinizi uyumaya hazırlamak için hatta sakinleştirmek, rahatlatmak ya da eğlendirmek için ninni dinletebilirsiniz. İlkadımlarım’daki Aylin Aslım’ın seslendirdiği 10 parçadan oluşan ninni ve şarkıları bebeğinize dinleterek uyutabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Gece Uyandırılmalı mı?

İlk ayda bebeğinizi gece 3 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Memede uyuyan bebeğinizin ayağını, elini, çene altını gıdıklayarak uyandırıp tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile zihinsel ve fiziksel gelişiminin devamında önemli role sahip olan uyku rutini ile ilgili bilgi almak için Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Her bebeğin kendine özgü gelişim süreci vardır. Bir aylık bebeklerde görülebilen gelişim aşamaları ise şunlardır:

  • Ellerini göz mesafesine getirebilirler.
  • Desteklenmiyorlarsa dik konumda tutulurken başları aşağıya düşebilir.
  • Yaklaşık 30 cm uzaklıktaki nesnelere odaklanabilirler.
  • Ellerini yumruk yapabilirler.
  • Bazı sesleri tanıyabilirler.
  • Siyah beyaz gibi kontrast renkleri daha iyi ayırt edebilirler.

Bir aylık bebeğinizin gelişimini desteklemek için onunla sık sık konuşabilir ve ten tene temas kurabilirsiniz. Bebeğinizle iletişim kurmanın keyifli yollarından birisi ona masaj yapmaktır. Bebek masajı hakkında bilgi almak için 10 Adımda Kelebek Masajı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

1 Aylık Bebeği Oturtmak Doğru mu?

Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez. Bebekler oturma girişimlerine 4. aydan itibaren başlayabilir. Fakat bu girişimin gerçekleşmesi 9. aya kadar sürebilir. Bebeklerin oturma süreciyle ilgili 4 Adımda Bebeğin Oturma Aşamaları yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Bebeğinizle ilk kez doktor kontrolüne gideceğiniz için ‘1 aylık bebek kontrolünde neler yapılır?’ diye merak etmeniz gayet normal.

Bebeğiniz bir aylık olduğunda doktoru; boy, kilo ve baş çevresini ölçerek gelişim bilgilerini kaydedebilir. Ayrıca bebeğinizin reflekslerini kontrol edebilir. Doğumun ardından yaklaşık 1-2 hafta içerisinde düşmesi beklenen göbek bağını da kontrol edebilir. Bir ay muayenesinden önce bebeğinizin göbeğinde akıntı ya da kızarıklık fark ederseniz doktora başvurmalısınız. Bebeğinizin bakımı ile ilgili merak ettiğiniz diğer tüm soruların cevaplarına ise Yenidoğan Bebek Bakımı konulu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir ayı tamamlamadan doktor muayenesi gerektiren durumlardan biri de sarılıktır. Bebeklerde sarılık yaygın olarak karşılaşılan ve doğumdan sonraki hafta gözlemlenebilen bir durumdur. Bebeklerde sarılık ile ilgili bilgi almak için 4 Adımda Yenidoğan Bebeklerde Sarılık yazımızı okuyabilirsiniz.

Düzenli doktor kontrolü, aşı takvimini takip etmenize de yardımcı olur. Bebeğiniz birinci ayın sonunda Hepatit-B aşısının ikinci dozunu olmalıdır. Bebeğinize özel bir sağlık durumunun geliştiğini fark ettiğinizde ise öncelikle doktora danışmalısınız.

Bebeğinizin bir sonraki ay neler yapabileceğini öğrenmek için 2. Ay Bebek Gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.


 

 

Kaynaklar